Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Inzetten op hernieuwbaar: voor volksgezondheid, klimaat en rendement
Anders beleggen Volgen De categorie volgen
29 AUG

Inzetten op hernieuwbaar: voor volksgezondheid, klimaat en rendement

29.8.2018
Valérie de Gheldere – Socially Responsible Investment Specialist
Valérie de Gheldere Socially Responsible Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 27.8.2018 10:39
Gepubliceerd op 29.8.2018 07:00
Onder president Trump lijken de VS hernieuwbare energie de rug toe te keren. De waarheid is genuanceerder. Andere landen, met China op kop, zetten volop in op groene energie. De argumenten zijn divers: het vermijden van luchtverontreiniging, het tegengaan van de opwarming van de aarde. En ook met het rendement zit het goed.

Overzicht

  • Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het klimaat en de volksgezondheid
  • Productiekosten uit hernieuwbare energie zijn sterk gedaald
  • Kernenergie is gemiddeld duurder geworden
  • China zet sterk in op hernieuwbaar, heel wat Amerikaanse staten en bedrijven ook
  • Groene energiefondsen realiseerden de voorbije vijf jaar een gemiddeld rendement van 10%
De verbranding van fossiele brandstoffen veroorzaakt aanzienlijke luchtverontreiniging en draagt bij tot de opwarming van de aarde. Het klimaatakkoord van Parijs streeft naar een beperking van deze opwarming tot 2°C in 2100. Om dit te bereiken zal het noodzakelijk zijn om meer in te zetten op hernieuwbare energie.
Tussen 2010 en 2017 daalden de productiekosten van stroom uit wind- en zonne-energie met respectievelijk 23 en 73%, terwijl die van kernenergie in het algemeen zijn gestegen. Zon en wind zijn nu in veel gevallen goedkoper dan fossiele brandstoffen. Bedrijven en overheden hebben dit begrepen: in 2017 overtrof de nieuw geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in de wereld die van kolen, gas en kernenergie samen.
In 2017 overtrof de nieuw geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in de wereld die van kolen, gas en kernenergie samen.Valerie De Gheldere

China versus de VS

China neemt het voortouw. De Chinezen installeren gemiddeld per uur een windturbine en het equivalent van een voetbalveld vol zonnepanelen. Aan dit tempo zal China in 2030 20% hernieuwbare energie in zijn energiemix hebben, vergeleken met 11% op dit moment. Europa heeft zich ook een heel ambitieus doel gesteld, namelijk 32% groene energie in 2030, tegenover de huidige 17%.
In de Verenigde Staten gaan bij monde van president Trump andere stemmen op. Maar staten als Californië en tal van grote bedrijven volgen niet dezelfde lijn. Google, Amazon, Apple en Facebook waren in 2017 de belangrijkste gebruikers van duurzame energie. Zo verlagen ze werkingskosten van hun enorme datacenters en verbeteren ze hun imago.
De Chinezen installeren gemiddeld per uur een windturbine en het equivalent van een voetbalveld vol zonnepanelen.

Rendement

De economische en demografische ontwikkelingen en de toename van het aantal elektrische auto's en apparaten zullen de energievraag doen toenemen. In de afgelopen vijf jaar hebben de beleggingsfondsen die actief zijn in groene energie en energie-efficiëntie een gemiddeld rendement van ongeveer 10% per jaar behaald. Ook al zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, toch is dit een onmiskenbare trend voor investeerders. De energierevolutie grijpt volop om zich heen en BNP Paribas positioneert zich in het hart van deze verandering door zijn leidende rol in maatschappelijk verantwoord beleggen.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Valérie de Gheldere Socially Responsible Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Trefwoorden: Focus Sustainability
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven