Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De impact van omikron
Actualiteit Volgen De categorie volgen
1 DEC

De impact van omikron

1.12.2021
Mark Putzeijs – Investment Communication Manager
Mark Putzeijs Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 1.12.2021 11:33
Gepubliceerd op 1.12.2021 11:33
Sinds vrijdag zijn de beurzen opnieuw in de ban van Covid-19 en zijn varianten.

Overzicht

  • Twijfel over effectiviteit huidige vaccins
  • Powell over inflatie
  • Energie stuwt Belgische inflatie omhoog
  • Ook in 2022 geen alternatief voor aandelen
Waar er vorige vrijdag wat paniek was, kon het weekend voor rust zorgen. Want zelfs als de nieuwe omikron variant besmettelijker zou blijken, is de wereld toch veel beter voorbereid dan pakweg anderhalf jaar geleden. Toen waren er alleen vraagtekens. Vandaag zijn er overal beperkende maatregelen en is het merendeel van de (westerse) wereldbevolking gevaccineerd.

Twijfel over effectiviteit huidige vaccins

Enkele interviews volstonden echter om weer twijfel te zaaien en de beurzen in de verliezen te duwen. Tim Clark van vliegtuigmaatschappij Emirates vreesde voor een trauma voor de luchtvaartsector als de regeringen het luchtverkeer zouden lamleggen in de belangrijke decembermaand. En volgens Stéphane Bancel (CEO van Moderna) was het onmogelijk dat de bestaande vaccins even goed zouden beschermen tegen de nieuwe omikron-variant dan de eerdere varianten.

Je kan moeilijk opwerpen dat deze interviews onverwachte uitspraken bevatten, maar ze zorgden dus wel voor een nieuwe rode beursdag. In die wereld waar iedereen enkele weken blijkt nodig te hebben om de mogelijke impact van omikron juist in te schatten, is een tijdelijke ‘tactisch neutrale’ positie ten opzichte van aandelen van onze fondsenbeheerders best te verdedigen.

Powell over inflatie

Later op de dag deed Fed-voorzitter Powell er in de Amerikaanse Senaat nog een schepje bovenop: “De meeste prijsverhogingen zijn nog steeds verbonden met de pandemie, maar er zijn er ook die breder gaan en het risico op een hogere inflatie is toegenomen.” “Tijdelijk” blijkt daarbij ook niet meer het meest toepasselijke woord. Het voedt de vrees voor een snellere renteverhoging. Powell overweegt alvast om de tapering of afbouw van de steunaankopen van obligaties te versnellen. Geen goed nieuws voor de aandelen die ook in de VS een stap terug moesten zetten.

Energie stuwt Belgische inflatie omhoog

Ook in België was inflatie hét gespreksonderwerp van het weekbegin. Eergisteren werd het cijfer voor de maand november afgeklopt op 5,64% ofwel een nieuw recordniveau sinds augustus 2008. Dat is bijna een verdubbeling tegenover twee maanden geleden. In het pandemiejaar 2020 bedroeg dat cijfer gemiddeld 0,74%.

Er wordt wel eens gezegd dat de inflatie het gemiddelde winkelkarretje weerspiegelt, maar dat is afgelopen jaar eigenlijk niet correct. Het zijn bijna uitsluitend de energieprijzen die verantwoordelijk zijn voor deze hoge inflatie. Aardgas alleen al steeg 116%. Van die 5,64% is bijna 4% te verklaren door de gestegen energieprijzen. Voor veel voedingsproducten - wat we doorgaans vooral in ons winkelkarretje vinden, daalde zelfs de prijs in november.

Ook in 2022 geen alternatief voor aandelen

Als consument betekent dat een verlies aan koopkracht. Er is in België dan wel een automatische link tussen onze lonen/uitkeringen en de inflatie, maar sluitend is die niet. Net die energieprijzen, die het gros van de stijging uitmaken, houdt men uit de gezondheidsindex. In andere landen is men op dit vlak nog meer op zichzelf aangewezen. Om die koopkracht op peil te houden, zit er niets anders op dan wat risico op te nemen in de beleggingsportefeuilles. Dat zal overigens in 2022 niet anders zijn. De rente kan eventueel wel wat stijgen, maar weinig analisten verwachten een snelle verhoging tot boven dat inflatieniveau. Nog minder in Europa dan in de Verenigde Staten.

Voor bedrijven is dat anders. Zeker de sterkste onder hen hebben de kracht om die inflatie door te schuiven naar de eindklanten. Het voorbije derde kwartaal toonde alvast aan dat hun winsten niet leden onder de stijgende aankoopprijzen. Wel integendeel. Onder meer door toeleveringsproblemen bleken die eindklanten bereid om meer neer te tellen voor de producten die wel beschikbaar waren. Samen met de op stapel staande overheidsinvesteringen overal in de wereld, kan dat de aandelenkoersen ook in 2022 ondersteunen.

Kerncijfers van 30/11/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 4113,40 -0,63% 13,59%
Europa: Stoxx Europe 600 462,96 -0,92% 16,02%
VS: S&P500 4567,00 -1,90% 21,59%
Japan: Nikkei 27821,76 -1,63% 1,38%
China: Shangai Composite 3563,89 0,03% 2,62%
Hongkong: Hang Seng 23475,26 -1,58% -13,79%
Euro/dollar 1,13 -0,11% -8,01%
Brent olie 73,35 0,00% 41,36%
Goud 1780,05 -0,35% -6,20%
Belgische 10 jaarsrente 0,00
Duitse 10 jaarsrente -0,34
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,44
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Mark Putzeijs Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven