Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Duiven aan de macht
Actualiteit Volgen De categorie volgen
9 APR

Duiven aan de macht

9.4.2021
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 9.4.2021 10:08
Gepubliceerd op 9.4.2021 10:08
Gisteren nam Jerome Powell nog maar eens het voortouw om de markten ervan te overtuigen dat er absoluut geen monetaire verstrakking zit aan te komen, hoe miniem ook.

Overzicht

  • Monetair beleid zal nog lang extreem soepel blijven
  • Goudlokje-scenario
  • Kan het resultatenseizoen een bijkomende katalysator zijn?
  • Rente blijft de sturende factor
In een speech zei hij dat de Federal Reserve de nodige wapens in hun arsenaal hebben om de inflatie te bevechten indien dat nodig zou blijken. Maar hij was er als de kippen bij om er aan toe te voegen dat dit op het moment zeker niet nodig is en dat de inflatie die we waarschijnlijk weldra zullen zien van voorbijgaande aard is.

Monetair beleid zal nog lang extreem soepel blijven

Dit was eigenlijk een herhaling van de boodschap die op woensdag al uit de notulen van de laatste FOMC-meeting naar buiten was gekomen. Maar de kracht van een argument ligt ongetwijfeld in de herhaling ervan. De dames en heren van Fed zijn duidelijk op pad om deze boodschap te brengen en te blijven brengen. Gisteren verklaarde James Bullard van de St. Louis Fed dat het absoluut te vroeg is om de steunaankopen in de obligatiemarkt terug te schroeven. Voor wie het nog niet gehoord zou hebben: het monetaire beleid zal nog een heel lange tijd extreem soepel blijven, ook al komt er een gigantisch sterk economisch herstel aan. Anders gezegd, de duiven zijn aan de macht.

Goudlokje-scenario

Ook gisteren konden de aandelenmarkten zich weer optrekken aan dit Goudlokje-scenario met in de hoofdrollen sterke groei en soepel monetair beleid. De indexen gingen gezwind hoger, maar het waren de groeiaandelen die het peloton op sleeptouw namen. Zij zijn immers het meeste gebaat bij een lage rente. Energiebedrijven en financiële waarden bleven wat achter. Groei- en waardeaandelen blijven dus haasje over spelen.

Kan het resultatenseizoen een bijkomende katalysator zijn?

We lijken in een periode van snelle sectorrotatie van de ene groep naar de andere te zijn aanbeland. Maar dit maakt dat de indexen hoger gaan zonder echt te consolideren, nu eens door de ene groep, dan weer door de andere, of soms door beide samen. Dat is en blijft een teken van sterkte. We blijven dan ook bij onze barbell-strategie, waarbij we op de twee groepen inspelen. Waardeaandelen zullen waarschijnlijk het meeste profiteren van het economische herstel. Maar groeiwaarden zijn en blijven een wissel op de toekomst.

Binnenkort begint bovendien het resultatenseizoen. We gaan er van uit dat dit goed zal zijn omdat de rooskleurige vooruitzichten volgens ons nog onvoldoende in de winstverwachtingen van de analisten zijn verdisconteerd. Dit kan de komende weken een bijkomende katalysator worden.

Rente blijft de sturende factor

Op de valuta- en grondstoffenmarkten doet de stabilisatie van de rente de dollar wat verzwakken, wat de edele metalen zoals goud, zilver en platinum een duw in de rug geeft. We zien meer en meer een markt waar alles met alles is gecorreleerd met de rente de sturende factor. De komende dagen en weken zullen we Jerome Powell en zijn discipelen aan het werk horen om de rente onder controle proberen te houden. Als dat niet lukt met woorden, zullen er ongetwijfeld daden volgen.

Dit is een wereld waarin de inflatie zal oplopen en de rente laag zal worden gehouden. Een wereld waar de reële rente laag en als het even kan, negatief zal blijven. Cash wordt zeer oninteressant gemaakt en reële activa zullen een stuk volatieler worden, maar het over het algemeen goed blijven doen. Daarmee vertellen we niets nieuws. Maar net zoals bij de Fed, ligt de kracht van een argument in de herhaling ervan.

Kerncijfers van 08/04/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 3941,53 0,38% 8,84%
Europa: Stoxx Europe 600 436,86 0,59% 9,48%
VS: S&P500 4097,17 0,42% 9,08%
Japan: Nikkei 29708,98 -0,07% 8,25%
China: Shangai Composite 3482,55 0,08% 0,27%
Hongkong: Hang Seng 29008,07 1,16% 6,53%
Euro/dollar 1,19 -0,03% -2,76%
Brent olie 63,34 0,13% 22,07%
Goud 1756,04 0,77% -7,47%
Belgische 10 jaarsrente -0,01
Duitse 10 jaarsrente -0,33
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,63
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven