Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Een dans met draken
Actualiteit Volgen De categorie volgen
31 MEI

Een dans met draken

31.5.2022
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 31.5.2022 10:33
Gepubliceerd op 31.5.2022 10:33
Het verhaal “Een Dans met Draken” uit de fantastische “Game of Thrones”-reeks lijkt sterk op wat er zich vandaag op de financiële markten afspeelt. Centrale bankiers vechten met draken als inflatie, recessie en Mister Market.

Overzicht

  • Hoge inflatie verhoogt druk om de korte rente te verhogen
  • Export duurder door hogere euro
  • Opletten met dalende groei
  • Iets beter nieuws uit China
  • Het is uitkijken naar belangrijke cijfers deze week
  • Is een technische doorbraak mogelijk ?
  • Ideaalbeeld: piek in inflatie zonder druk op de groei
Het is een bijzonder moeilijk gevecht omdat het de verkeerde kant opgaat met zowel de inflatie als de recessie. De inflatie in Duitsland zit op een gigantisch hoog niveau van 8,7% terwijl Spanje ook een record liet optekenen. Dit belooft niet veel goeds voor de CPI (Consumer Price index) voor de hele eurozone vandaag.

Hoge inflatie verhoogt druk om de korte rente te verhogen

De oplopende inflatie verhoogt de druk op de ECB en zal waarschijnlijk wel tot actie leiden op de volgende vergadering binnen 10 dagen. De korte rente is ondertussen nog steeds negatief en de balans van de ECB wordt verder opgeblazen. Een mogelijke verhoging van de rente naar iets boven de 0% en een stopzetting van de ondersteuning van de obligatiemarkten, betekenen nog altijd dat het monetaire beleid erg expansief blijft, ondanks een inflatie die op meer dan 4 keer de doelstelling van 2% zit. Het zou kunnen dat Christine Lagarde nu aan de bak moet.

Export duurder door hogere euro

De lange rente in de eurozone liep al wat op, maar blijft nog steeds belachelijk laag vergeleken met de inflatie. Toch zorgt die oplopende rente en vooral het wat afnemende renteverschil met de VS ervoor dat de euro de afgelopen dagen en weken stevig hoger ging ten opzichte van de dollar. Dit is een tweesnijdend zwaard: enerzijds daalt de geïmporteerde inflatie wat, maar anderzijds bemoeilijkt dit het leven van de exporteurs en drukt dus de groei.

Opletten met dalende groei

Dit brengt ons bij de tweede draak die recessie heet. Indien het consumentenvertrouwen en de koopkracht terugvalt omwille van de hoge inflatie en de ECB haar beleid verkrapt, dan kan dat beginnen te wegen op de groei. Dan hebben we het nog niet over Mister Market gehad. Hoe zullen de aandelenmarkten op dit alles reageren? De centrale banken en vooral de ECB beginnen waarschijnlijk aan hun moeilijkste evenwichtsoefening ooit. Na het grootste financiële experiment uit de geschiedenis mag dat niet verbazen.

Iets beter nieuws uit China

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten waren gisteren gesloten voor Memorial Day. De Europese beurzen konden zich initieel wat optrekken aan het positieve nieuws uit Azië. China lijkt de lockdowns wat af te zwakken en is koortsachtig op zoek naar middelen om zijn economie te stimuleren.

Het is uitkijken naar belangrijke cijfers deze week

Maar toen de Duitse inflatiecijfers bekend raakten en de lange rente begon te stijgen, ging een deel van de winst verloren. Als de Amerikaanse beurzen, toch nog altijd toonaangevend, gesloten zijn dan is er ook in de rest van wereld traditioneel kalme handel en lage volumes. Dat was gisteren ook het geval. Maar dat is maar stilte voor de storm. Deze week komen nog heel wat cijfers en commentaren van centrale bankiers onze richting uit, niet in het minst het banenrapport in de Verenigde Staten op vrijdag.

Is een technische doorbraak mogelijk?

Technisch gezien zal het vooral interessant zijn om te zien of de stieren een vervolg kunnen breien aan de sterke rally van vorige week. Na 7 weken van verliezen is het bijna normaal dat er eens een heel sterke week volgt. Maar nu beginnen veel indexen en logischerwijze ook individuele aandelen dicht in de buurt te komen van hun 50-daags gemiddelde. Dat is een eerste grote test. Daarna wacht het 200-daags gemiddelde.

Ideaal scenario: piek in inflatie zonder druk op de groei

Fundamenteel blijft het kijken naar economische en inflatiecijfers. Wat we graag zouden zien is een piek in de inflatie zonder dat de groei te veel onder druk komt. Dat is waar de centrale banken op inzetten en stiekem ook van dromen. Maar het zal niet makkelijk zijn om hun dans met de draken te voltooien zonder ergens minstens een schroeiwonde op te lopen…

Kerncijfers van 30/05/2022

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2022
België: Bel-20 3947,73 0,06% -8,41%
Europa: Stoxx Europe 600 446,57 0,59% -8,45%
VS: S&P500 4158,24 0,00% -12,76%
Japan: Nikkei 27369,43 2,19% -4,94%
China: Shangai Composite 3149,06 0,60% -13,48%
Hongkong: Hang Seng 21123,93 2,06% -9,72%
Euro/dollar 1,08 0,65% -5,21%
Brent olie 121,87 1,95% 55,45%
Goud 1857,22 0,27% 1,91%
Belgische 10 jaarsrente 1,64

Duitse 10 jaarsrente 1,05

Amerikaanse 10 jaarsrente 2,75


Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven