Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Een duurzaam herstel?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
30 MEI

Een duurzaam herstel?

30.5.2022
Xavier Timmermans – Investment Strategist
Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 30.5.2022 09:41
Gepubliceerd op 30.5.2022 09:41
Na zeven weken van daling eindelijk een positieve week. Zwakkere economische data en signalen dat de inflatie mogelijk voorbij haar hoogtepunt is, verminderden de verwachtingen van de beleggers voor de renteverhogingen van de Fed.

Overzicht

  • Amerikaanse spaarquote op laagste punt in 14 jaar
  • Core PCE
  • Kan het herstel zich doorzetten?
  • Olie blijft duurder worden
De Stoxx Europe 600 steeg met 3%, de S&P500 met 6,6% en de Nasdaq met 6,8%. De tienjaarsrente zakte tot 2,74% in de VS en 0,96% in Duitsland.

In de VS werd het begin van de week gekenmerkt door een sterker dan verwachte vertraging in de productiesector en een scherpe daling van de verkoop van nieuwbouwhuizen. Dat kwam bovenop de slechte resultaten van detailhandelaars zoals Target en Walmart die de week ervoor al zwaar op de sector hadden gewogen.

Woensdag bevestigden de notulen van de laatste vergadering van de Fed diens vastberadenheid om de inflatie te bestrijden, maar niet zo agressief als sommige analisten vreesden.

Amerikaanse spaarquote op laagste punt in 14 jaar

De persoonlijke uitgaven van april waren beter dan verwacht en die van maart werden opwaarts bijgesteld. De persoonlijke inkomens groeiden trager en minder sterk dan verwacht. De consumenten hebben dus hun spaargeld aangeboord.

De spaarquote van Amerikaanse huishoudens is gedaald tot een niveau dat sinds 2008 niet meer is gezien. Dat geeft aan dat de consumenten de tijdens de pandemie verloren tijd inhalen door zich te storten op goederen en  diensten, ook al erodeert de inflatie hun besteedbare inkomen. De verhouding tussen de schuldaflossing en het besteedbare inkomen is zeer laag, dus gebruiken de Amerikanen steeds vaker hun kredietkaart om hun uitgaven te financieren. Dat zal de groei en winst in het tweede kwartaal ondersteunen, maar roept tegelijkertijd vragen op over de duurzaamheid ervan.

Core PCE

De favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de Core PCE (Personal Consumption Expenditures index), daalde zoals verwacht van 5,2% op jaarbasis naar 4,9%. Dat zit in de goede richting, maar is nog ver verwijderd van het streefcijfer van 2%. Inclusief energie en voeding daalde de PCE-index van 6,6% naar 6,3% (tegen 6,2% verwacht).

Kan het herstel zich doorzetten?

Verschillende elementen pleiten voor een voortzetting van de remonte. Sinds de Fed-vergadering van 3 mei zijn de verwachtingen van de Fed Funds-rentes in december rond de 2,7% blijven hangen. Hogere verwachtingen lijken onwaarschijnlijk, aangezien Jerome Powell verhogingen met 0,75% heeft uitgesloten en tegelijkertijd verhogingen met 0,50% in juni en juli en 0,25% in september bevestigde als de inflatie op het verwachte tempo daalt.

De verrassing van de week kwam van de gouverneur van de Fed van Atlanta, Raphael Bostic, die zei dat na de twee verhogingen 0,50% gepland voor juni en juli, de Fed in september mogelijk een pauze inlast.

Die hoge voorspelbaarheid voor de korte rentes heeft de obligatiemarkt gekalmeerd. De tienjaarsrente bleef onder zijn hoogtepunt van 3,13% van 6 mei. Nu die rente zich stabiliseert na te zijn verdubbeld sinds 31 december, zullen de groeiwaarden die het sterkst geleden hebben onder de stijgende lange rentes zich kunnen herstellen.

Een ander argument is dat de daling al aanzienlijk is geweest. Dinsdag had de Nasdaq sinds het begin van het jaar 28% verloren, de S&P500 17% en de Stoxx Europe 600 14% (op 9 mei). Het slechte nieuws is al deels verwerkt in de koersen. Daarnaast is het beleggerssentiment erg pessimistisch.

Het risico op een verergering van de oorlog in Oekraïne lijkt te zijn afgenomen en de lockdowns in China worden geleidelijk opgeheven. Maar ondanks alles blijven er veel onzekerheden, te beginnen met de energieprijzen.

Olie blijft duurder worden

De prijs van een vat Brent bereikte vrijdag 119 USD. De Europese gesprekken over een geleidelijk verbod op Russische olie houden de onzekerheid in stand. De markt anticipeert ook op de terugkeer naar een normale situatie van de Chinese vraag zodra de coronacrisis daar voorbij is.

De aardgasprijzen in Europa zijn gedaald, maar blijven op een hoog niveau ten opzichte van vorig jaar. De Amerikanen bleven deze winter gespaard, maar inmiddels is de aardgasprijs er sinds midden april verdubbeld. De uitvoer van vloeibaar gas naar Europa drijft de prijzen op.

Besluit

Voor een duurzaam herstel mag de economie niet zo snel vertragen dat een recessie dreigt. Bovendien moeten de inflatiebestrijdende acties van de Fed vruchten afwerpen voor ze mogelijk overdrijft. Als de inflatie in september voldoende daalt, kan de Fed zich soepeler tonen in de tweede helft van het jaar.

In de tussentijd zal de volatiliteit waarschijnlijk sterk blijven, afhankelijk van de economische indicatoren.

Op de agenda deze week

In de eurozone kijken we vandaag uit naar de inflatiecijfers van mei. De consensus van de economen mikt op een stijging over één jaar van 7,5% tot 7,8%. Donderdag weten we meer over de producentenprijzen en vrijdag over de detailhandelsverkopen.

In de Verenigde Staten verschijnen woensdag de cijfers van de ISM voor de industrie, donderdag die van de bestellingen van duurzame goederen en vrijdag die van de ISM voor de diensten en vooral het banenrapport.

Kerncijfers van 23/05/2022 tot 27/05/2022

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2022
België: Bel-20 3945,31 0,56% -8,46%
Europa: Stoxx Europe 600 443,93 2,98% -8,99%
VS: S&P500 4158,24 6,58% -12,76%
Japan: Nikkei 26781,68 0,16% -6,98%
China: Shangai Composite 3130,24 -0,52% -14,00%
Hongkong: Hang Seng 20697,36 -0,10% -11,54%
Euro/dollar 1,07 1,44% -5,82%
Brent olie 119,54 6,08% 52,47%
Goud 1852,17 0,46% 1,63%
Belgische 10 jaarsrente 1,56
Duitse 10 jaarsrente 0,96
Amerikaanse 10 jaarsrente 2,75
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven