Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Een historische deal
18 OKT

Een historische deal

18.10.2019
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Aangemaakt op 18.10.2019 09:03
Gepubliceerd op 18.10.2019 09:03
Na zowat drie jaren die de Tantaluskwelling in het niets deden verzinken, is er plots een oplossing voor de brexit-saga in de maak.

Overzicht

  • Verschil tussen de deals van Johnson en May
  • Nog een belangrijke horde te nemen
  • DBP (difficult but possible)
  • Wat als het toch nog fout gaat?
  • Een win-win voor de markten?
Gisteren werd er immers nog maar eens een historische deal gesloten tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Verschil tussen de deals van Johnson en May

Waarin verschilt dit akkoord van Boris Johnson van dat van Theresa May? Vele, om niet te zeggen de meeste elementen, blijven hetzelfde. Er is nog steeds een overgangsperiode, het Verenigd Koninkrijk moet nog steeds een “scheidingsvergoeding” betalen en aan de rechten van de Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk wordt niet getornd. Het enige verschil, en gezien de ellenlange discussie niet onbelangrijk, is het punt over de fameuze grens.

In de nieuwe deal zou Noord-Ierland vanzelfsprekend administratief bij het Verenigd Koninkrijk blijven horen, maar tegelijkertijd deel blijven uitmaken van de Europese douane-unie. De eigenlijke grens tussen die douane-unie en het Verenigd Koninkrijk zou in de Ierse Zee komen te liggen. Er zou geprobeerd worden om de controles tot een minimum te beperken en een aantal goederen vrij te stellen (af te spreken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU). Om Noord-Ierland over de streep te trekken zou dit akkoord na 4 jaar geëvalueerd worden. Daarna kan een verlenging maar eventueel ook een stopzetting volgen. In geval van de tweede optie is er een overgangsperiode van twee jaar waarin het Verenigd Koninkrijk en Ierland naar een alternatief kunnen zoeken om de grens open te houden.

Nog een belangrijke horde te nemen

De hamvraag blijft natuurlijk of Boris Johnson er in zal slagen zijn deal met Europa door het Brits parlement te krijgen, wetende dat alle voorstellen de afgelopen jaren zijn weggestemd, inclusief die van Theresa May. En voorspellingen maken over stemmingen in het Verenigd Koninkrijk is niet gemakkelijk, zoals we keer op keer mogen hebben ondervinden.

Maar de te nemen horde ziet er als volgt uit: naast de stemmen waar hij zo goed als zeker van is, zou Boris Johnson 61 stemmen moeten kunnen bijeenharken van zowat 85 die mogelijk zijn. Hij moet bijvoorbeeld niet rekenen op steun van de Schotse Nationalisten. Binnen die 85 zitten er al 10 van DUP (Democratic Unionist Party) van Noord-Ierland.  Die willen voor Noord-Ierland dezelfde behandeling als voor de rest van het Verenigd Koninkrijk en staan niet te springen voor de deal. Er zullen vanzelfsprekend inspanningen gedaan worden om hen toch nog te overhalen.

Daarnaast is er de hoop om een aantal van de Tory’s die tegen de deal van May stemden, terug te halen. En tenslotte, en daar zal het voor een groot stuk vanaf hangen, moeten er een aantal leden van de Labour-oppositie overtuigd worden. Enerzijds omdat ze vinden dat de wil van de bevolking, met name de uitslag van het referendum, gerespecteerd moet worden. Anderzijds zal Boris Johnson hen proberen te paaien met verbeterde rechten voor arbeiders en hogere milieustandaarden.

DBP (difficult but possible)

Het verhaal blijft vanzelfsprekend volatiel omdat heel wat  leden van het parlement tegen een brexit zijn. Zij hopen dat een tegenstem een nieuw referendum en een eventueel terugdraaien van de brexit zal mogelijk maken. Europa en meer specifiek Juncker gaf al aan dat deze deal te nemen of te laten is. Zo hoopt hij de discussie te herleiden tot een keuze tussen de deal van Boris Johnson en een harde brexit, iets waar zeker geen meerderheid voor is. Als we alles bij elkaar optellen komen we tot de volgende conclusie: DBP (difficult but possible).

Wat als het toch nog fout gaat?

Als de stemming in het parlement op zaterdag toch tegen slaat, staan we terug bij af. Dan zijn er eigenlijk twee opties: ofwel komt er een nieuw referendum (iets waar Boris Johnson sterk tegen gekant is) ofwel, en dat is het waarschijnlijkste, nieuwe verkiezingen. In een dergelijk scenario zou Europa bereid zijn om nog eens uitstel te verlenen. De verkiezingen zouden een verkapt referendum zijn over de huidige deal. En dan is het niet denkbeeldig dat Johnson wel een voldoende meerderheid vindt om de deal te laten goedkeuren. Als Labour de verkiezingen zou winnen, wat momenteel gezien de peilingen minder waarschijnlijk lijkt, komt er mogelijk een nieuw referendum en geen brexit.

Een win-win voor de markten?

Het best mogelijke scenario voor de aandelenmarkten is dat we zaterdag een positieve stemming krijgen waardoor de brexit-onzekerheid van de baan zou zijn. Samen met de mini-deal van Donald Trump vorige week, zouden zo twee molenstenen rond de nek van Mister Market zijn losgeknipt. Op dat moment kunnen we misschien een aantal positieve maanden zien tot aan Kerstmis en zelfs tot aan de Amerikaanse verkiezingen van volgend jaar. Na de lange gijzeling door de geopolitiek zou de markt wat meer kunnen focussen op de fundamentals, zoals de wereldeconomie en de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten. Die markt zou dan waarschijnlijk bereid zijn om door wat minder goede cijfers op korte termijn heen te kijken omdat er hoop op beterschap is.

Maar zelfs een negatieve stemming hoeft niet echt een ramp te zijn. De markt zou wel ontgoocheld reageren en de volatiliteit zou vanzelfsprekend toenemen.  Maar zelfs in dat scenario blijft een harde brexit redelijk onwaarschijnlijk. Afspraak op zaterdag voor hopelijk de finale van deze Odyssee die nu al net iets te lang heeft geduurd…

Kerncijfers van 17/10/2019

Index Slotkoers +/- sinds begin 2019
België: Bel-20 3776,41 0,41% 16,43%
Europa: Stoxx Europe 600 393,09 -0,09% 16,42%
VS: S&P500 2997,95 0,28% 19,59%
Japan: Nikkei 22451,86 -0,09% 12,18%
China: Shangai Composite 2977,33 -0,05% 19,38%
Hongkong: Hang Seng 26848,49 0,69% 3,88%
Euro/dollar 1,11 0,59% -2,76%
Brent olie 59,00 -0,54% 11,03%
Goud 1491,48 0,36% 16,40%
Belgische 10 jaarsrente -0,11
Duitse 10 jaarsrente -0,40
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,76
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Deel:
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.