Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Een mislukte comeback
Actualiteit Volgen De categorie volgen
13 APR

Een mislukte comeback

13.4.2022
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 13.4.2022 09:40
Gepubliceerd op 13.4.2022 09:40
De Amerikaanse beurzen probeerden de torenhoge inflatiecijfers nonchalant weg te wuiven om eerder verloren terrein terug te winnen. Maar hun comeback liep vast in de modder van de internationale politiek.

Overzicht

  • Inflatie: mag het iets minder zijn?
  • Geen cadeau
  • De inflatie trotseren: het kan
  • Dansen op een slappe koord

Inflatie: mag het iets minder zijn?

Gingen de Europese beurzen gisteren gebukt onder een lichte vorm van deprimitis, Wall Street probeerde er toch nog het beste van te maken. Steeg de Amerikaanse inflatie in maart tot 8,5%, het hoogste cijfer sinds de vroege jaren ’80, de kerninflatie (dat is de inflatie zonder volatiele voedsel- en energieprijzen), bleef beperkt tot 6,5% en dat was net iets minder dan waar de doorsnee econoom voor vreesde. Maar dat laatste bleek onvoldoende gewicht in de schaal te werpen om de koersen in het groen te houden. Zeker toen ook nog de Russische president Poetin ten tonele verscheen om de wereld mee te delen dat hij weinig of geen vooruitgang ziet in de onderhandelingen met Oekraïne en dat hij de oorlog niet zal staken vooraleer hij zijn doel heeft bereikt.

Geen cadeau

Zolang de wereld en vooral Europa geen echt alternatief heeft voor Russisch gas en olie zal het Russisch-Oekraïens conflict zorgen voor aanhoudend hoge energieprijzen die op hun beurt andere prijzen de hoogte injagen. Voor wie schulden heeft, kan die inflatie zo nog zijn voordelen hebben, maar voor de economie is het zeker geen cadeau. Dat bleek gisteren ook uit wat de Banque de France gisteren aankondigde. De economische groei bij onze zuiderburen zal in het eerste kwartaal wellicht amper de helft bedragen van wat eerder werd vooropgesteld. Inflatie holt immers de koopkracht uit. En minder koopkracht betekent minder vraag en dus rinkelt de kassa minder dan voorheen. Dat houdt slecht nieuws in voor de bedrijfswinsten.

De inflatie trotseren: het kan

We mogen natuurlijk niet alle bedrijven over dezelfde kam scheren. De luxegroep LVMH bijvoorbeeld, wiens klanten niet meteen om geld verlegen zitten, publiceerde gisteren prima kwartaalcijfers. En dat zal ongetwijfeld ook voor andere bedrijven gelden die hun gestegen productiekosten zonder problemen kunnen doorrekenen aan hun klanten. Maar niet iedereen zit in die comfortabele positie. Bovendien is het uitkijken wat de centrale banken met die hoge inflatie gaan doen. De rente optrekken is het meest probate medicijn, maar ieder medicijn heeft zijn bijwerkingen en in dit geval zou dit wel eens een forse afremming van de economische groei kunnen zijn. Daar zitten bedrijven evenmin op te wachten.

Dansen op een slappe koord

Voor de centrale banken die het rentebeleid uitstippelen wordt het dus dansen op een slappe koord. Enerzijds willen ze de inflatie een halt toeroepen, maar anderzijds hebben ze geen zin de economie een bloedneus te bezorgen. Ook veel beleggers weten zich in die context niet meteen een houding aan te meten. Een zekere voorzichtigheid is aangewezen, maar een verlamming is te vermijden. De wereld draait verder en de meeste bedrijven zullen ook nu wel een mouw weten te breien aan de gewijzigde omstandigheden. Als de geschiedenis ons al iets leert, dan is het wellicht dat je de menselijke inventiviteit maar beter niet onderschat.

Kerncijfers van 12/04/2022

Index Slotkoers +/- sinds begin 2022
België: Bel-20 4185,03 -0,07% -2,90%
Europa: Stoxx Europe 600 456,65 -0,35% -6,39%
VS: S&P500 4397,45 -0,34% -7,74%
Japan: Nikkei 26334,98 -1,81% -8,53%
China: Shangai Composite 3213,33 1,46% -11,72%
Hongkong: Hang Seng 21319,13 0,52% -8,88%
Euro/dollar 1,09 -0,22% -4,38%
Brent olie 104,69 6,10% 33,53%
Goud 1975,63 1,17% 8,41%
Belgische 10 jaarsrente 1,32

Duitse 10 jaarsrente 0,79

Amerikaanse 10 jaarsrente 2,73


Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven