Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Geen nieuws, goed nieuws!
Actualiteit Volgen De categorie volgen
4 NOV

Geen nieuws, goed nieuws!

4.11.2021
Mark Putzeijs – Investment Communication Manager
Mark Putzeijs Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 4.11.2021 11:19
Gepubliceerd op 4.11.2021 11:19
Fed en Glasgow beheersen het nieuws, met gisterenavond de lang verwachte beslissing over de start van de tapering.

Overzicht

  • Geen snelle renteverhoging
  • COP26 en uw portefeuille
  • Vanwaar komt het geld?
  • Kosten maar ook baten
Die speech was zo belangrijk dat de Europese aandelen heel de dag afwachtend ter plaatse trappelden. De Amerikaanse aandelen konden wel nog reageren op het nieuws en klommen in hun gebruikelijke slagorde hoger. Vooral de woorden rond de rente werden positief onthaald en bijgevolg steeg de Nasdaq met meer dan 1% terwijl de Dow Jones met wat minder winst tevreden moest zijn.

Geen snelle renteverhoging

Eigenlijk bracht de persconferentie weinig nieuws. Ze bevestigde vooral datgene waarop de markten al maanden anticipeerden: de tapering start nog deze maand. De obligatieaankopen worden maandelijks met 1/8ste afgebouwd en dit moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Nog beter werden de woorden over een mogelijke renteverhoging onthaald: “We denken niet dat het nu een goed moment is om de rente te verhogen”, zei Powell en hij vulde verder aan dat de inflatie wellicht zou toppen in het vierde kwartaal. Daarmee ontkrachtte hij de marktconsensus, die toch vreesde voor een tweetal renteverhogingen in 2022.

COP26 en uw portefeuille

Terwijl iedereen gisteren uitkeek naar Powell, ging in Glasgow die wellicht veel belangrijkere top verder: de COP 26. Die gaat uiteraard in de eerste plaats over ons milieu, maar zal zeker en vast ook invloed hebben op uw portefeuille. De vraag is alleen welke?

Want terwijl niemand twijfelt aan de noodzaak van de energieomslag , staan weinigen echt te springen om het hobbelige pad naar een zero CO2-uitstoot aan te vatten. Die reis zal veel geld kosten terwijl de baten pas later zullen volgen. Vandaag windmolens plaatsen vraagt een directe investering die pas achteraf zal kunnen afgeschreven worden door zo goed als gratis energie. En als de prijsevolutie van de voorbije maanden een voorafspiegeling zou zijn van dat pad, dan vrezen velen al voor greenflation: een hogere inflatie, die een gevolg zou kunnen zijn van deze overgang naar een CO2-vrije wereld.

Het is bij deze ironisch dat juist windmolenbouwer Vestas gisteren een winstwaarschuwing de wereld instuurde omwille van problemen bij de aanvoerlijnen.

Vanwaar komt het geld?

Het goede nieuws lijkt te zijn dat minstens 50% van de bedrijven aangeven dat ze zich nu reeds aan het voorbereiden zijn op een zero-emissie in 2030. Twintig jaar vroeger dan in Parijs werd afgesproken. Maar tegelijkertijd heeft nog geen 10% van die bedrijven ook tastbare acties ondernomen. Want investeren kost geld en dan is het de vraag vanwaar dat geld kan komen.

Fidelity stelde deze vraag aan de bedrijven en kreeg in volgorde van belang volgende antwoorden: vanuit de eigen cashvoorraad ; lenen aan de lage rentevoeten ; subsidies van de overheid. Pas in veel mindere mate werd er gerekend op het verhogen van de consumptieprijzen. Dit kan de  beleggers geruststellen. Als bedrijven deze weg opgaan, lijkt het met die greenflation wel mee te vallen.

Kosten maar ook baten

Hoe belangrijk de uitdaging van de energieomslag ook is, de weerslag ervan lijkt voorlopig allerminst verwerkt in de huidige koersen. Noch de kosten, noch de baten. Want die laatste gaan er uiteraard ook zijn. Waar bedrijven investeren, zijn er andere die de werken mogen uitvoeren. Aangezien er vele investeringen zullen nodig zijn, kan de economie hierdoor ook een stevige boost verwachten. Dat zal zeker voor een deeltje meegespeeld hebben bij de beslissingen van de Fed.

Kerncijfers van 03/11/2021

Index Slotkoers +/- sinds begin 2021
België: Bel-20 4369,23 0,84% 20,65%
Europa: Stoxx Europe 600 481,22 0,35% 20,60%
VS: S&P500 4660,57 0,65% 24,08%
Japan: Nikkei 29520,90 0,00% 7,57%
China: Shangai Composite 3498,54 -0,20% 0,73%
Hongkong: Hang Seng 25024,75 -0,30% -8,10%
Euro/dollar 1,16 0,04% -5,32%
Brent olie 81,52 -3,61% 57,10%
Goud 1762,85 -1,47% -7,11%
Belgische 10 jaarsrente 0,14

Duitse 10 jaarsrente -0,17

Amerikaanse 10 jaarsrente 1,58


Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Mark Putzeijs Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven