Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Gezapig hoger
Actualiteit Volgen De categorie volgen
16 AUG

Gezapig hoger

16.8.2021
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 16.8.2021 08:53
Gepubliceerd op 16.8.2021 08:53
Ondanks een hoog inflatiecijfer, toenemende lock downs in Azië en een terugval van het Amerikaans consumentenvertrouwen, stegen de beurzen verder, nog nagenietend van gunstige winstpublicaties.

Overzicht

  • Amerikaanse inflatie stabiliseert op hoog niveau
  • Tapering komt dichterbij
  • Resultatenseizoen loopt op zijn einde
  • En deze week
De voorbije week klom de S&P 500 nog 0,7% hoger en de Stoxx Europe 600 zelfs 1,2%, voldoende voor alweer nieuwe records. Wat daarbij ook opvalt is de lage volatiliteit. Een rustige zomerdag met rimpelloze zee. De beurzen lijken heel wat zorgen naast zicht neer te leggen: de wereldwijd oprukkende delta-variant en nieuwe lock downs in Azië, Chinese groeivertraging en reguleringsdrang en de hoge inflatie. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen viel zelfs terug tot het laagste niveau sinds 2011 onder invloed van de Delta-variant en de fors gestegen prijzen. Maar de markten trekken zich op aan de sterker dan verwachte winstgroei, de senaats-goedkeuring van het Amerikaans infrastructuurplan en de nog altijd laag blijvende rente.

De sectorprestaties werden opnieuw vooral gedreven door de winstpublicaties. De verzekeringssector kende de sterkste stijging na beter dan verwachte winstpublicaties van o.a. Aegon, NN Group, Aviva en Munich Re, en dit ondanks de verwachte negatieve impact van de recente overstromingen. Daarnaast maakten vooral defensieve sectoren een inhaalbeweging: Healthcare, Telecom, Retail en Utilities.

Amerikaanse inflatie stabiliseert op hoog niveau

Het belangrijkste macro-cijfer van de week was ongetwijfeld de publicatie van de Amerikaanse inflatie over de maand juli. Jaar-op-jaar stegen de prijzen er met een stevige 5,4%, even hoog als in juni. De markt reageerde al gerustgesteld dat de inflatie niet verder versnelde en put ook moed uit de terugval van de maand-op-maand prijsstijging: 0,5% in juli tegenover een historisch hoge 0,9% in juni. Mogelijks ligt de piek van de inflatie achter de rug, nu we het effect van heropenende diensten (aan hogere prijzen) hebben gehad en de jaar-op-jaar vergelijking van de olie- en grondstoffenprijzen stilaan minder steil wordt. De grootste bedreiging aan dit “tijdelijke inflatie” verhaal kan evenwel komen van aanhoudende aanbod-verstoring door Covid en stijgende lonen als gevolg van een stilaan krapper wordende arbeidsmarkt.

Tapering komt dichterbij

De combinatie van een hoge inflatie en een sterk herstel van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt nopen de Fed allicht om het extreem soepele monetaire beleid toch wat bij te schroeven. Meerdere Fed-gouverneurs hebben al ballonnetjes opgelaten om de markt voor te bereiden op de aankondiging van een “tapering”-plan in september. Allicht zal de centrale bank voor eind dit jaar zijn maandelijkse aankopen van obligaties beginnen verminderen om ergens in de tweede jaarhelft van 2022 volledig uit te doven. Een eerste verhoging van de beleidsrente wordt pas verwacht in 2023.

Resultatenseizoen loopt op zijn einde

Intussen hebben veruit de meeste Amerikaanse en Europese bedrijven hun tweede kwartaalresultaten gepubliceerd. En het was al het vijfde kwartaal op rij van sterk positieve winstverrassingen. Zo’n 86% van de Amerikaanse bedrijven klopte de verwachtingen met gemiddeld 11%. En ook in Europa overtrof een ruime meerderheid van 70% de analistenprognoses met gemiddeld 9%. De meest positieve verrassingen zagen we bij de financiële en cyclische aandelen, die profiteren van de gunstige conjunctuur. Hoewel sommige bedrijven (zoals voeding en huishoudartikelen) waarschuwden voor toenemende margedruk door de stijgende grondstoffenprijzen, kunnen de meeste bedrijven die hogere input-prijzen vlot doorrekenen in hun verkoopprijzen. Een meerderheid kon na het sterke eerste halfjaar hun jaarprognoses verhogen.

De analisten hebben dan ook hun winstgroeiverwachting voor gans 2021 opgetrokken tot 45% voor de VS en 55% voor Europa. Daarmee maken de Europese bedrijven hun winstdaling van 2020 volledig goed. En de Amerikaanse winsten, die in 2020 slechts met 10% daalden, staan intussen al stukken hoger dan voor Covid. Voor 2022 verwachten de analisten nu een gematigder maar volgehouden winstgroei van zo’n 9%.

En deze week

Met het grootste deel van de winstpublicaties achter de rug, zal de beleggersaandacht deze week vooral uitgaan naar de publicatie van de Amerikaanse detailhandelsverkopen over de maand juli (al effect van de oprukkende delta-variant?) en het verslag van de laatste Fed-meeting (onenigheid over tapering?). Later deze maand volgt de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, waar de markt meer duidelijkheid hoopt te krijgen over de exacte timing van tapering.

De S&P500 nadert intussen een technische weerstand. En met het waarschijnlijke tapering-nieuws en tekenen van groeivertraging door de delta-variant is enige correctie niet uit te sluiten in de traditioneel moeilijkere beursmaand september. Maar kleine correcties zijn het voorbije jaar steeds koopgelegenheden gebleken. En vermits obligaties de belegger onvoldoende vergoeden, vormen aandelen nog steeds het meest valabele alternatief.

Kerncijfers van 09/08/2021 tot 13/08/2021

Index Slotkoers +/- sinds begin 2021
België: Bel-20 4361,97 1,37% 20,45%
Europa: Stoxx Europe 600 475,83 1,25% 19,25%
VS: S&P500 4468,00 0,71% 18,95%
Japan: Nikkei 27977,15 0,56% 1,94%
China: Shangai Composite 3516,30 1,68% 1,25%
Hongkong: Hang Seng 26391,62 0,81% -3,08%
Euro/dollar 1,18 0,28% -3,62%
Brent olie 70,65 -0,03% 36,15%
Goud 1774,35 0,59% -6,50%
Belgische 10 jaarsrente -0,14
Duitse 10 jaarsrente -0,47
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,30

Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven