Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Inflatie in VS bereikt opnieuw een piek
Actualiteit Volgen De categorie volgen
14 OKT

Inflatie in VS bereikt opnieuw een piek

14.10.2021
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 14.10.2021 10:23
Gepubliceerd op 14.10.2021 10:23
Terwijl in de VS de eerste derde kwartaalresultaten aan de wereld worden voorgesteld, klimt de inflatie er weer naar 5,4%.

Overzicht

  • Torenhoge energieprijzen
  • Het goede nieuws
  • Belang fossiele brandstoffen daalt
  • Wat met steunplannen?
Ook het oude continent worstelt met het inflatiespook. De geldontwaarding zit ook hier ruim boven de 3%. Steeds meer beleggers stellen zich de vraag of we terug op een situatie van stagflatie afstevenen zoals in de jaren ’70: veel inflatie maar weinig groei.

Haperingen

Laten we eens kijken wat de prijzen momenteel omhoog stuwt. Voor een stuk gaat het om haperingen in de heropstart van de wereldwijde economie na de coronatragedie. Deze kunnen nog een paar maanden aanslepen – lang niet overal is corona in dezelfde mate onder controle – maar zouden daarna toch geleidelijk moeten wegebben.

Torenhoge energieprijzen

Daarnaast zijn er de torenhoge energieprijzen. We lijken hier wel in een soort perfecte storm beland. De fors toegenomen vraag naar gas vanuit China, dat voor een stuk minder afhankelijk wil worden van het sterk vervuilende steenkool, de tegenvallende opbrengsten van windenergie in de voorbije zomer, waardoor de gasvoorraden zich nu op een lager dan gemiddeld peil bevinden; de vrees voor een koude winter, vragen rond de gasbevoorrading vanuit Rusland en peperdure emissiecertificaten: aan redenen geen gebrek om de forse prijsopstoot te verklaren.

Het goede nieuws

Nu het goede nieuws: de meeste van deze factoren lijken tijdelijk. De gasvoorraden worden in hoog tempo terug aangevuld. Poetin laat geen ogenblik onverlet om te beklemtonen de gasbevoorrading van Europa geen strobreed in de weg te leggen. De voorspelde koude winter zou ook gepaard gaan met meer wind, wat goed nieuws is voor de windturbines. En tot slot is er de constructievere houding van de VS ten opzichte van Iran. Een mogelijk akkoord hier zou de derde grootste gasproducent ter wereld terug toelaten volop te exporteren.

Belang fossiele brandstoffen daalt

Bij dit alles mogen we niet vergeten dat de uitgaven voor fossiele brandstoffen een veel kleinere plaats innemen dan vroeger. Ze vertegenwoordigen nog circa 2% van het BBP van de eurozone. In een soort worst case scenario zou dat kunnen stijgen tot 5%, maar zelfs dat percentage blijft onder de niveaus van pakweg 10 jaar geleden.

Een andere potentiële bron van inflatie vormen de lonen. Maar we stellen vast dat de tot nu toe in het vooruitzicht gestelde verhogingen in Europa erg beperkt blijven.

Wat met steunplannen?

Uitkijken wordt het nog naar de impact van de indrukwekkende steunplannen. Europa heeft zo net nog met succes groene obligaties gelanceerd om de energietransitie te faciliteren. Dit geld zal de komende jaren in de reële economie terechtkomen. Hoe groot de impact hiervan zal zijn op de economische groei en de inflatie is voorlopig nog onduidelijk.

Moraal van het verhaal

We achten de kans op een aanhoudend hoge inflatie eerder klein. Wat de impact zal zijn van de hoge energieprijzen op de economische groei, hangt voor een belangrijk stuk af van wat de ECB zal doen. De herinnering aan de ongelukkige reactie op de toenemende inflatie in 2011, die de eurocrisis toen verder uitdiepte, zal de ECB er wellicht van weerhouden al te voortvarend ten strijde te trekken tegen de hogere inflatiecijfers. In dat geval hoeven we niet ook meteen te vrezen voor een forse afkoeling van de economie. Stagflatie zit er het eerstkomende jaar dan ook niet in.

Kerncijfers van 13/10/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 4166,50 0,16% 15,06%
Europa: Stoxx Europe 600 460,39 0,70% 15,38%
VS: S&P500 4363,80 0,30% 16,18%
Japan: Nikkei 28140,28 -0,32% 2,54%
China: Shangai Composite 3561,76 0,42% 2,55%
Hongkong: Hang Seng 24962,59 0,00% -8,33%
Euro/dollar 1,16 0,22% -5,40%
Brent olie 83,33 -0,24% 60,59%
Goud 1792,70 1,67% -5,54%
Belgische 10 jaarsrente 0,17
Duitse 10 jaarsrente -0,13
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,55
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven