Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Is het glas nu vol, leeg of halfvol?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
5 AUG

Is het glas nu vol, leeg of halfvol?

5.8.2022
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 5.8.2022 10:31
Gepubliceerd op 5.8.2022 10:31
Het beursjaar 2022 is nog maar net voorbij de helft, maar de kans is groot dat het de geschiedenis zal ingaan als één van de meer volatiele.

Overzicht

  • Pessimisme in de eerste jaarhelft
  • Zomers optimisme
  • Wat brengt het najaar?
  • Amerikaans banenrapport als test
Na de slechtste eerste jaarhelft voor obligaties en aandelen in vele decennia zagen we een enorm sterke maand juli. De markten zijn extreem volatiel omdat het economische, financiële en –niet in de laatste plaats - geopolitieke klimaat dermate onzeker is.

Pessimisme in de eerste jaarhelft

Gedurende de eerste jaarhelft was het glas simpelweg volledig leeg. De inflatie liep de spuigaten uit, de centrale banken zouden daardoor verplicht zijn om de rente hard en snel te blijven verhogen en dat zou de wereldeconomie in een diepe recessie duwen.

Zomers optimisme

Op dit moment - en dat verklaart de sterke heropleving in juli en begin augustus - is het verhaal heel wat optimistischer. We kunnen eigenlijk wel stellen dat het glas helemaal vol is.

De consensus lijkt nu dat de grondstoffenprijzen dalen, de inflatie onder controle zal komen en de centrale banken dichter bij het einde dan bij het begin van hun verkrappingscyclus zitten. Bovendien zal de economie erin slagen om een recessie te vermijden. Al is dat afhankelijk van de interpretatie, want de Amerikaanse minister van Financiën Yellen kondigde recent aan dat twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei geen recessie meer zijn. We zijn benieuwd naar de nieuwe definitie, zodat we de handboeken kunnen aanpassen.

Kortom, de consensus lijkt helemaal omgeslaan, van een leeg naar een vol glas. En omdat de markt bijzonder pessimistisch en negatief gepositioneerd was, gaat een dergelijke verandering van consensus gepaard met een grote, in dit geval opwaartse beweging in de aandelenmarkten en in de obligatiemarkten.

Wat brengt het najaar?

De hamvraag is natuurlijk hoe dit verder gaat.

Als het positieve verhaal zich bevestigt, met een normaliserende inflatie, minder “agressief” verhogende centrale banken en geen recessie, kan het water blijven stromen en kunnen de markten verder omhoog.

Maar als Mister Market van mening verandert en teruggrijpt naar zijn pessimistische visie van vóór juli, is de kans groot dat we opnieuw de bodem gaan testen.

Uiteindelijk ligt het scenario meestal ergens tussen die twee uitersten en dan zou de markt na de sterke stijging van juli eerder horizontaal moeten bewegen.

Sentimentele sprongen tussen een vol en een leeg glas zullen dan voor dagelijkse of wekelijkse volatiliteit zorgen, maar per saldo misschien een markt die enkele weken ter plaatse trappelt. En dat zou goed nieuws zijn, want we zouden het dan kunnen zien als een verder geleidelijk uitbodemingsproces.

Amerikaans banenrapport als test

Vandaag krijgen we al een belangrijke indicatie: het Amerikaanse banenrapport en vooral de marktreactie daarop. Een te sterk cijfer zou de inflatie en de renteangst weer kunnen doen toenemen. Een te zwak cijfer kan de recessievrees aanwakkeren.

Al bij al heeft Mister Market waarschijnlijk een cijfer dat niet te warm of te koud is. En met een voorkeur voor eerder wat zwakker dan te sterk. Maar we zullen zien.

Intussen blijven we de situatie met betrekking tot Taiwan nauwlettend in het oog houden. We hebben hier het gevoel dat dit heel veel politieke positionering is. Maar dat de soep niet zo warm zal worden gegeten dan als ze wordt opgediend. Maar dat dachten we jammer genoeg met de situatie in Oekraïne ook. Waakzaamheid blijft dus ook hier geboden.

Kerncijfers van 04/08/2022

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2022
België: Bel-20 3775,27 -0,29% -12,41%
Europa: Stoxx Europe 600 439,06 0,17% -9,99%
VS: S&P500 4151,94 -0,08% -12,89%
Japan: Nikkei 27932,20 0,69% -2,99%
China: Shangai Composite 3189,04 0,80% -12,38%
Hongkong: Hang Seng 20174,04 2,06% -13,78%
Euro/dollar 1,02 0,80% -10,20%
Brent olie 94,23 -2,59% 20,19%
Goud 1786,31 1,64% -1,98%
Belgische 10 jaarsrente 1,39

Duitse 10 jaarsrente 0,80

Amerikaanse 10 jaarsrente 2,68


Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven