Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Ondanks tapering, toch nieuwe beursrecords
Actualiteit Volgen De categorie volgen
8 NOV

Ondanks tapering, toch nieuwe beursrecords

8.11.2021
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 8.11.2021 10:59
Gepubliceerd op 8.11.2021 10:59
De beurzen hebben de aankondiging van de tapering goed verteerd en bereikten nieuwe records dankzij sterke bedrijfsresultaten.

Overzicht

  • Beursrally doet records sneuvelen
  • Gedreven door bedrijfsresultaten
  • Meevallende economische data
  • Fed geslaagd in delicate evenwichtsoefening

Beursrally doet records sneuvelen

De Amerikaanse en Europese beurzen wonnen er afgelopen week nog zo’n 2% bij. Met een vijfweekse rally van 9% voor de S&P500 en 7% voor de Stoxx Europe 600, is de septembercorrectie van 6% al ruimschoots goedgemaakt. Na de Amerikaanse beurs, boekt nu ook de pan-Europese beursindex een nieuw record.

En ook voor de individuele landenindices sneuvelen decennia oude records. Na eerder al de DAX en de AEX, was het vorige week de beurt aan de Franse CAC40 om zijn piek van het jaar 2000 te overtreffen. De Bel20 heeft evenwel nog 7% te gaan tot zijn vorige record van het jaar 2007, net voor de bankencrisis. Maar het is niet overal rozengeur en maneschijn. De Chinese beurzen gingen vorige week tegen de algemene trend in (-2%) en noteren zo’n 25% onder hun records van enkele jaren geleden. De redenen zijn: meer overheidsinmenging, groeivertraging en vastgoedcorrectie.

De westerse beurzen trekken zich momenteel niets meer aan van de sluipende risico’s zoals aanbodverstoringen, energieschaarste, hoge inflatie en overheidsschulden, verwachte rentestijging en de Chinese groeivertraging. Zelfs de officiële start van tapering (de afbouw van de kwantitatieve monetaire stimuli)  kon de markten niet uit hun lood slaan. Zowel de obligatie- als de aandelenmarkten bleven er vrij rustig bij, met op het einde van de week zelfs een lichte terugval van de obligatierentes.

De sterkst presterende sectoren waren vooral technologie- en industriële sectoren, terwijl de energie- en mijnbouwaandelen vorige week wat corrigeerden door een terugval van de energie- en sommige metaalprijzen (o.a. ijzererts, aluminium, zink). Nochtans besliste de OPEC+ om het tempo van de geplande productieverhogingen niet te versnellen. De “heropenings”-aandelen (zoals toerisme, luchtvaart, luxe) profiteerden dan weer van het nieuws dat Pfizer een succesvol covid-medicijn heeft ontwikkeld.

Gedreven door bedrijfsresultaten

De voornaamste reden waarom de beurzen hun zorgen aan de kant leggen en hoger spurten, zijn de sterker dan verwachte kwartaalresultaten. Want winstgroei vormt de belangrijkste drijfveer voor een stijgende beurs. In de VS klopte 81% van de bedrijven de analistenverwachting en in Europa zo’n 67%. En in beide regio’s lag de gepubliceerde winst gemiddeld 10% boven de consensus. Daardoor wordt de verwachte winstgroei voor gans 2021 verder opgetrokken tot +50% in de VS (of ruim 30% boven het niveau van 2019) en +60% voor Europa (of 14% boven 2019).

De sterkste verrassingen kwamen van de financiële sector, de energiesector en de gezondheidszorg. Cyclische sectoren die meer te lijden hebben van de bevoorradingsketen (industrie, consumptiegoederen, materialen) lieten relatief lagere verrassingen optekenen. Maar de markt reageerde ook vergevingsgezind voor bedrijven die teleurstelden omwille van aanbodverstoringen of gestegen grondstofkosten, omdat dit als tijdelijk wordt geacht of uiteindelijk zal gecompenseerd worden door hogere verkoopprijzen.

Meevallende economische data

De Amerikaanse economie blijft goed op dreef. In oktober kwamen er 531.000 jobs bij (meer dan de verwachte 420.000) en het teleurstellende cijfer van september werd opwaarts herzien. Bijgevolg daalde de werkloosheidsgraad verder van 4,8% naar 4,6%. Ook het Amerikaanse ondernemersvertrouwen houdt stand op hoge niveaus: de ISM voor de industrie op 60,8 terwijl de indicator voor de diensten zelfs is gestegen tot een historisch hoge 66,7. De Amerikaanse economie geniet nog volop van heropeningseffecten en heeft nog geen last van een najaars-coronagolf zoals in Europa.

In Europa bleef de samengestelde PMI-vertrouwensindicator in oktober vrij stabiel op 54,2 na een afbrokkeling in de zomermaanden door de aanvoerproblemen en hoge inflatie. En in China daalde de PMI voor de industrie tot nipt onder de 50, maar herstelde de PMI voor de diensten tot 53,8.

Fed geslaagd in delicate evenwichtsoefening

Na de markt hier al grondig op voorbereid te hebben, kondigde de Fed aan om deze maand te beginnen met tapering. Dat wil zeggen dat de omvang van de maandelijkse obligatie-aankopen (tot nu toe 120 miljard USD per maand) maandelijks met 15 miljard wordt afgebouwd zodat de stimuli volledig zouden uitdoven tegen midden 2022. Tegelijk gaf Powell een eerder duifachtige speech, dat het einde van de aankopen niet noodzakelijk meteen het begin van renteverhogingen betekent. Hij gaat er nog steeds van uit, hoewel iets minder zeker, dat de huidige hoge inflatie tijdelijk is. Maar als de inflatie ver boven de doelstelling blijft en de werkgelegenheid verder verbetert, verwachten marktwaarnemers toch een opwaartse rentecyclus vanaf de tweede helft van 2022. En terwijl renteverlagingen gewoonlijk door de markten worden toegejuicht, heeft een opwaartse rentecyclus in het verleden al meermaals een beurscorrectie uitgelokt (bv. 1994 of recenter nog 2018). De Fed lijkt er momenteel in te slagen om de liquiditeitskraan geleidelijk dicht te draaien zonder de markten te bruuskeren. Het sentiment werd allicht geholpen doordat de Bank of England in tegenstelling tot de verwachting de rente nog niet optrok en de verklaringen van de ECB dat monetaire verstrakking nog ver af ligt.

De komende week volgen allicht nog nabeschouwingen bij de COP 26 milieutop en wat dat betekent voor de bedrijven. En in het Amerikaanse Congres is Biden’s infrastructuurplan eindelijk goedgekeurd door beide kamers. Benieuwd of nu ook een goedkeuring volgt van het sociale uitgavenplan en een verhoging van het schuldenplafond tegen de deadline van 3 december.

Kerncijfers van 01/11/2021 tot 05/11/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 4385,57 2,50% 21,11%
Europa: Stoxx Europe 600 483,44 1,67% 21,15%
VS: S&P500 4697,53 2,00% 25,07%
Japan: Nikkei 29611,57 2,49% 7,90%
China: Shangai Composite 3491,57 -1,57% 0,53%
Hongkong: Hang Seng 24870,51 -2,00% -8,67%
Euro/dollar 1,16 -0,16% -5,57%
Brent olie 82,93 -1,73% 59,82%
Goud 1810,47 1,89% -4,60%
Belgische 10 jaarsrente 0,03
Duitse 10 jaarsrente -0,28
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,45
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven