Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Op naar een normale bodem
Actualiteit Volgen De categorie volgen
29 NOV

Op naar een normale bodem

29.11.2022
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 29.11.2022 11:26
Gepubliceerd op 29.11.2022 11:26
Nieuws vanuit China dat de protesten tegen de Covid lockdowns, alsook de Covid zelf, zich verder uitbreiden zorgen voor een daling van de Aziatische beurzen. Die daling breidde zich gisteren al snel uit naar de Europese opening.

Overzicht

  • Blijft het strenge coronabeleid in China overeind?
  • De Fed probeert de rente weer wat omhoog te praten
  • Een normale bodem creëren is hard werk

Als de Chinese economie dreigt te vertragen zijn het, zoals zo vaak, de grondstoffen gerelateerde aandelen die klappen krijgen. Politiek gezien brengt de situatie in China toch wel wat onzekerheid met zich mee, niet in het minst in het land zelf.

Blijft het strenge coronabeleid in China overeind?

Het is de eerste keer dat president Xi geconfronteerd wordt met stevige straatprotesten tegen zijn beleid. Zijn eerste en bijna logische reactie is massaal politie de straat op sturen. Maar het moet hem natuurlijk toch ook aan het denken zetten want sociale rust is voor de partij bijzonder belangrijk.

Het is dus best mogelijk dat er langzaam maar zeker van het zero-Covid-beleid zal worden afgestapt. Maar dat zal niet onmiddellijk gebeuren want dat zou te veel op toegeven lijken en zelfs verdere protesten, mogelijk over andere onderwerpen, in de hand kunnen werken. Als er dus een versoepeling komt, dan zal dat eerder iets voor het eerste kwartaal van volgend jaar zijn. Ondertussen kan de nervositeit en volatiliteit zeker aanhouden.

Anderzijds kan de toestand er ook voor zorgen dat er meer stimulus in het systeem zal worden geduwd om de economie meer zuurstof te geven en op die manier de bevolking gunstig te stemmen. Natuurlijk helpt stimulus minder goed wanneer delen van het land in lockdown of semi-lockdown zijn, maar het is beter dan niets. En extra Chinese stimulus is sowieso goed nieuws voor de wereldeconomie en de grondstoffenmarkten.

De Fed probeert de rente weer wat omhoog te praten

Naast de nieuwsstroom uit China verklaarden gisteren ook weer een aantal Fed-discipelen dat er mogelijk nog meer renteverhogingen nodig zijn dan de markt verwacht om de inflatie onder controle te krijgen. Dat is het verhaal dat met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk wordt herhaald, vooral wanneer de rente wat daalt en de aandelenmarkten stijgen. De Fed wil immers liever niet dat via deze kanalen haar monetaire beleid wordt versoepeld.

Morgen komt Jerome Powell zelf aan het woord. Hij zal wellicht herhalen dat de grootteorde van de renteverhogingen (lees 50 in plaats van 75 basispunten) zal worden verminderd. Maar ook dat er nog wel wat werk aan de winkel is en dat de renteverhogingscyclus in 2023 zal worden verdergezet.

Een normale bodem creëren is hard werk

Technisch gezien timmert de markt nog steeds aan een normale bodem. Dat wil zeggen: een beetje stijgen, wat aarzelen en consolideren of corrigeren en daarna weer een trapje hoger gaan. Dit is niet dezelfde bodem als bij de pandemie waarbij de centrale banken duizenden miljarden in het systeem pompten en zo een v-bodem (een rechte lijn omhoog) veroorzaakten. Door de stijgingen van de afgelopen weken is de markt technisch overgekocht en een rustpauze lijkt dan ook logisch.

Het zal de komende dagen en weken zaak zijn om niet te veel terrein prijs te geven zodat de schade aan de grafieken, door een jaar van berenmarkt, beetje bij beetje hersteld kan worden. Wat moeilijkere dagen, en zelfs iets langer, zijn mogelijk. Toch gaan we op dit moment verder uit van een verderzetting van de eindejaarsrally. In functie van het verloop van de inflatie en het daaraan gekoppelde rentebeleid, kan dat zelfs iets meer worden dan dat. De gebeurtenissen in China en de commentaren van de Fed beschouwen we eerder als een reden voor Mister Market om wat winst te nemen vanuit een technisch overgekochte situatie.

Kerncijfers van 28/11/2022

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2022
België: Bel-20 3682,06 -0,70% -14,57%
Europa: Stoxx Europe 600 437,85 -0,65% -10,24%
VS: S&P500 3963,94 -1,54% -16,83%
Japan: Nikkei 28162,83 -0,43% -2,18%
China: Shangai Composite 3078,55 -0,75% -15,42%
Hongkong: Hang Seng 17297,94 -1,57% -26,07%
Euro/dollar 1,04 -0,09% -8,57%
Brent olie 83,20 -1,07% 6,12%
Goud 1749,03 -0,04% -4,03%
Belgische 10 jaarsrente 2,54
Duitse 10 jaarsrente 1,99
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,70

Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven