Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Rente- en recessievrees
Actualiteit Volgen De categorie volgen
17 JUN

Rente- en recessievrees

17.6.2022
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 17.6.2022 09:42
Gepubliceerd op 17.6.2022 09:42
In navolging van de 75 basispunten van de Federal Reserve op woensdag, worden er overal renteverhogingen doorgevoerd. Gisteren was het de beurt aan Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Overzicht

  • Vertragende economie?
  • Europees geheim wapen
  • Onzekerheid moet verminderen
Inflatie is duidelijk een wereldwijde zaak en iets waar zowat alle centrale banken mee geconfronteerd worden. Omdat er niet overal evenveel en even snel op de monetaire rem wordt getrapt, leidt dit naast heel veel onzekerheid en volatiliteit in de aandelen- en obligatiemarkten, ook tot grote bewegingen in de deviezenmarkten. Daarbij is het misschien nog het meest uitkijken naar de USD/JPY. In Japan wordt de renteverhogingsboot voorlopig nog afgehouden en staat de Bank Of Japan op de bid. Met andere woorden: ze kopen al het overheidspapier dat wordt aangeboden. Dit maakt natuurlijk dat de Yen verzwakt. Maar op het moment dat ze deze stelling zouden opgeven zal de aandelenmarkt waarschijnlijk negatief reageren. Het lijkt dus ofwel de Yen ofwel de aandelenmarkt te zijn die achteruit moet. Geen gunstige ontwikkeling en met meer dan gewone aandacht te volgen.

Vertragende economie?

Na een positieve sessie op woensdag moesten de aandelenmarkten zowel in Europa als in Amerika terug achteruit. De Dow Jones ging onder de 30,000 punten postvatten terwijl de Nasdaq niet ver meer is verwijderd van de 10,000 punten. Naast de inflatie en de angst voor de rente is er natuurlijk ook de vrees dat de hogere rentes de economie in een recessie zullen duwen. Het hangt er natuurlijk allemaal maar van af van hoe snel de inflatie piekt en hoeveel renteverhogingen er nog op de markten afkomen. Dat is op dit moment koffiedik kijken. En de markten haten niets zoveel als onzekerheid. Na beurs kwam techgigant Adobe trouwens nog met een omzetwaarschuwing. En daar mogen we er de komende weken natuurlijk niet te veel van krijgen. Want het zou de angst bevestigen dat de economie daadwerkelijk aan het vertragen is.

Europees geheim wapen

In Europa herhaalde Mevrouw Lagarde nog eens dat fragmentatie absoluut ongewenst is en dat de ECB, als de rentes van zwakkere landen volgens hen onrealistisch en te snel stijgen, er zal worden ingegrepen met het nieuwe geheime wapen. De vraag is hoe dat er juist zal uitzien. Het mag uiteraard de inflatie niet verder de hoogte induwen. We zijn niet alleen benieuwd hoe dat er zal uitzien, ook of er bij de Europese partners een draagvlak is om het uiteindelijk ook in te zetten.

Onzekerheid moet verminderen

Ondertussen blijft de repricing of the world, het zich aanpassen van de activamarkten aan de ineens en sterk oplopende rente, dus verder gaan. Het ziet er naar uit dat de huidige volatiliteit nog een tijd zal aanhouden. Technisch gezien zijn we over-verkocht. Op de New York Stock Exchange noteren nog maar een goede 5% van de aandelen boven hun 50-daags gemiddelde. In het verleden is het gebleken dat dit een niveau is waarop nogal eens een korte termijn rally durft te beginnen. Maar zeker is dat natuurlijk niet. Op een bepaalde manier zal de onzekerheid moeten verminderd worden. Op dit moment is het echter moeilijk te zien hoe. Heel wat aandelen zijn al op redelijke niveaus terecht gekomen.

Maar net zoals de dalende rente de grootste motor was achter de stijging, is de stijgende rente nu een serieuze tegenwind. Technisch gezien is het eigenlijk nog steeds wachten op een capitulatie en een aanvankelijk slechte sessie die positief of toch bijna positief afsluit. En dan pas kan er gedacht worden om de 50-daags niveaus terug gaan aan te vallen. De schade aan de grafieken blijft echter aanzienlijk. En er zal tijd nodig zijn om uit te bodemen.

Kerncijfers van 16/06/2022

Index Slotkoers +/- sinds begin 2022
België: Bel-20 3650,77 -2,81% -15,30%
Europa: Stoxx Europe 600 402,88 -2,48% -17,41%
VS: S&P500 3666,77 -3,25% -23,07%
Japan: Nikkei 26431,20 0,40% -8,20%
China: Shangai Composite 3285,38 -0,61% -9,74%
Hongkong: Hang Seng 20845,43 -2,17% -10,91%
Euro/dollar 1,05 0,82% -7,70%
Brent olie 120,15 1,35% 53,25%
Goud 1835,51 0,74% 0,72%
Belgische 10 jaarsrente 2,35

Duitse 10 jaarsrente 1,70

Amerikaanse 10 jaarsrente 3,31


Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven