Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Uitkijken naar de Fed
Actualiteit Volgen De categorie volgen
20 SEP

Uitkijken naar de Fed

20.9.2021
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 20.9.2021 09:57
Gepubliceerd op 20.9.2021 09:57
Ondanks enkele dagen van herstel, sloten de aandelenmarkten voor de tweede week op rij in het rood (S&P500: -0,6%, Stoxx Europe 600: -1%).

Overzicht

  • Langverwachte beurscorrectie?
  • Ook grondstoffen corrigeren
  • Amerikaanse inflatie licht gedaald maar toch nog hoog
  • Uitkijken naar de Fed en de Duitse verkiezingen

Langverwachte beurscorrectie?

We hadden de jongste maanden rekening gehouden met wat meer volatiliteit in de traditioneel moeilijkere maanden augustus en september. Als redenen voor mogelijke beurscorrecties zagen we de delta variant, de hoge inflatie, naderende tapering, Chinese regulering en groeivertraging, en vooral het feit dat de markten na een 20% stijging sinds jaarbegin toe waren aan een adempauze. Tot 6 september hielden de Amerikaanse en Europese beurzen nog goed stand, met een opeenvolging van beursrecords over de zomermaanden. Maar de jongste 2 weken sloegen beleggers toch aan het twijfelen en lijkt een periode van correctie aangebroken.

De voornaamste reden blijkt niet de zorg over hoge inflatie en de verwachte tapering. Maar wel een vrees voor economische groeivertraging. Die groeivertraging is al duidelijk zichtbaar in China waar zowel de consumptie als de industriële productie naar een lager groeitempo overschakelen. Maar ook in de meeste overige landen zien we het consumenten- en ondernemersvertrouwen wat afkoelen van de historisch hoge niveau’s van de lente en begin van de zomer. En het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt stil te vallen onder invloed van de nog woedende delta-variant.

We wisten dat het sterke economische herstel na de heropeningseffecten, wat zou matigen in de tweede jaarhelft. Maar die overgang van een enorm sterk naar een iets gematigder (maar toch nog behoorlijk) groeitempo doet beleggers blijkbaar toch wat winst nemen. En sommige zorgen komen nu dichter bij: verwachte tapering; Amerikaans debat over belastingverhogingen en de zich opdringende verhoging van het schuldenplafond tegen eind september; ondanks de al ruime vaccinatiegraad lijkt de coronapandemie nog niet bedwongen… En dan zijn er nog nieuwe zorgen over het nakend faillissement van de Chinese vastgoedreus Evergrande (hoewel dit geen al te grote impact zou hebben op de Westerse financiële sector). Enfin toch genoeg zorgen om de oververhitte beurzen de komende weken wat te doen afkoelen. Dit kan nieuwe koopgelegenheden bieden.

Ook grondstoffen corrigeren

Terwijl sommige grondstoffen zoals aluminium en aardgas in de loop van de week nog historische hoogtepunten bereikten, rolde naar het einde van de week een algemene correctiegolf over de grondstoffenmarkten. Koper, nikkel en lood daalden zo’n 5% en ijzererts zelfs 13%. De redenen zijn ook hier de vrees voor een groeivertraging door de delta variant, vooral in China. Voor ijzererts speelde ook mee dat China zijn staalproductie aanzienlijk zal terugschroeven. Als logisch gevolg waren de mijnbouwaandelen vorige week de grootste dalers op de beurs.

Amerikaanse inflatie licht gedaald maar toch nog hoog

Er was met spanning naar uitgekeken, maar de markt haalde opgelucht adem dat de Amerikaanse inflatie voor het eerst sinds lang lichtjes gedaald is. In augustus stegen de prijzen jaar-op-jaar met 5,3%, nipt onder het inflatiecijfer van juli (5,4%). Mogelijks ligt de piek van de inflatie achter de rug nu we het effect van heropenende diensten (aan hogere prijzen) hebben gehad en de jaar-op-jaar vergelijking van de olie- en grondstoffenprijzen stilaan minder steil wordt. De grootste bedreiging aan dit “transitoire inflatie” verhaal kan evenwel komen van aanhoudende aanbod-verstoring door Covid en stijgende lonen als gevolg van een stilaan krapper wordende arbeidsmarkt.

Uitkijken naar de Fed en de Duitse verkiezingen

In zijn Jackson Hole speech van augustus liet FED-voorzitter Powell uitschijnen dat binnenkort een taperingplan zou worden aangekondigd. De markten leken zich te verzoenen met het idee dat al op de september meeting (deze week dus) zou beslist worden om voor het einde van het jaar te beginnen met de geleidelijke afbouw van de maandelijkse obligatie-opkopen door de centrale bank. Maar door het tegenvallende jobrapport over de maand augustus en het waarschijnlijke politieke steekspel rond de verhoging van het schuldenplafond tegen eind september, zal de FED allicht nog wachten tot november om zijn taperingplan aan te kondigen.

Ook de Duitse verkiezingen volgend weekend kunnen een marktinvloed hebben. Ten eerste kan bij verdere versnippering van het politieke landschap de coalitievorming tussen meerdere partijen bijzonder moeilijk worden. Ten tweede lijken de linkse partijen erop vooruit te gaan, wat kan resulteren in meer overheidsuitgaven en meer reflatoire politiek, maar ook in hogere belastingen. Begrijpelijk dat de markten er met enige spanning naar uitkijken.

Kerncijfers van 13/09/2021 tot 17/09/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 4133,21 -1,07% 14,14%
Europa: Stoxx Europe 600 461,84 -0,97% 15,74%
VS: S&P500 4432,99 -0,57% 18,02%
Japan: Nikkei 30500,05 0,39% 11,13%
China: Shangai Composite 3613,97 -2,41% 4,06%
Hongkong: Hang Seng 24920,76 -4,90% -8,48%
Euro/dollar 1,17 -0,82% -4,07%
Brent olie 75,50 3,37% 45,50%
Goud 1753,95 -2,26% -7,58%
Belgische 10 jaarsrente 0,02
Duitse 10 jaarsrente -0,28
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,37
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven