In het Vlaamse gewest is het energieprestatiecertificaat (epc) nuttig én verplicht. Het document informeert kandidaat-kopers en huurders over de energieprestaties van een woning. Het geeft weer hoe energiezuinig de woning is, op een schaal van A+ tot F. Het attest vermeldt het energieverbruik van de woning, uitgedrukt in kWh/m²jaar. Het geeft aan hoe u de woning energiezuiniger maakt. Een epc voor woningen is 10 jaar geldig. Het Vlaamse gewest aanvaardt alleen attesten die na 1 januari 2019 zijn opgemaakt.
Sinds 1 januari geldt voor energieverslindende woningen een renovatieplicht. Kopers moeten woningen met label E of F binnen de 5 jaar na de overdracht energetisch renoveren tot label D of lager. Dat moet u bewijzen met een nieuw epc-attest.
Sinds 1 mei 2023 is de epc-plicht in het Vlaamse gewest uitgebreid. Een epc is nu niet alleen verplicht bij een aankoop, maar bij elke authentieke akte die slaat op de overdracht in volle eigendom van een woning of klein niet-residentieel gebouw. Dat wil zeggen dat u ook een epc moet voorleggen als u een onroerend goed in volle eigendom wegschenkt. U hebt dezelfde verplichting als u het inbrengt in een vennootschap of als één van de partners een onroerend goed inbrengt in de huwgemeenschap of in een toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen (TIGV). De renovatieplicht voor eigendommen met een energielabel E of F geldt ook in deze situaties.
Op de website van de Vlaamse overheid vindt u hierover meer info.In het Vlaams Gewest is een asbestinventarisatieattest verplicht bij eigendomsoverdracht. Dat geldt ook als het gebouw daarna onder de sloophamer terechtkomt. Dit laat de nieuwe eigenaar toe om de gezondheidsrisico’s bij renovatiewerken in te schatten en te beperken. De verplichting geldt bij:
Er is geen asbestattest nodig:
Met de aflevering van asbestattesten wil Vlaanderen asbestveilig zijn tegen 2040. Vanaf 1 januari 2032 moet iedere eigenaar een asbestinventarisatieattest hebben voor elke toegankelijke constructie vanaf 20m², gebouwd voor 2001. Hebt u als eigenaar dit asbestattest, dan moet u bij elke huurovereenkomst een kopie bezorgen aan de huurder.
Het epc én het asbestattest moeten beschikbaar zijn vóór de ondertekening van de verkoopovereenkomst (compromis). Voor eigendomsoverdrachten zonder compromis is dat uiterlijk bij de ondertekening van akte. Zoniet, dan riskeert u zware boetes. Op de website van de OVAM vindt u alle informatie.
In het Waalse en het Brusselse gewest gelden andere regels. Meer informatie vindt u hier.
U vond dit artikel de moeite?
De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.