Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Bedrijfsresultaten redden de beursweek
Actualiteit Volgen De categorie volgen
29 APR

Bedrijfsresultaten redden de beursweek

29.4.2024
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 29.4.2024 09:11
Gepubliceerd op 29.4.2024 09:11
De beurzen konden vorige week gedeeltelijk herstellen van hun correctie van de voorgaande weken, vooral dankzij enkele sterke resultaten of geruststellende vooruitzichten.

Overzicht

  • Technische opvering
  • Amerikaanse groei vertraagt bij hardnekkig hoge inflatie
  • Stijgende koperprijs ontlokt overnamekoorts in mijnbouwsector
  • Meevallend resultatenseizoen
  • En deze week

Technische opvering

Ondanks enkele correctiedagen en hevige volatiliteit van individuele aandelen, herstelde de S&P500 op weekbasis met 2,7% en de Stoxx Europe 600 met 1,7%. Nochtans waren de gepubliceerde macro-economische cijfers niet zo bemoedigend. De Amerikaanse economische groei vertraagde in het eerste kwartaal meer dan verwacht, bij een hardnekkig hoge inflatie. En dat laatste deed de obligatierentes nog wat verder stijgen: tot 4,66% voor de Amerikaanse en 2,58% voor de Duitse tienjaarsrente. Het gedeeltelijk beursherstel kwam er vooral na een technisch oververkochte situatie, het uitblijven van verdere geopolitieke escalatie, en al bij al meevallende bedrijfsresultaten of vooruitzichten.

Amerikaanse groei vertraagt bij hardnekkig hoge inflatie

De Amerikaanse economische groei vertraagde in het eerste kwartaal tot 1,6% kwartaal-op-kwartaal, omgerekend op jaarbasis. Dat is onder de consensusverwachting van 2,2% en de traagste kwartaalgroei van de jongste twee jaar. Nochtans leverden de consumptie en investeringen nog steeds een behoorlijke bijdrage, maar dit werd wat afgeroomd door voorraadafbouw, evenals een zwakkere handelsbalans en overheidsbestedingen.

Dat de Amerikaanse economie eindelijk wat afkoelt, is misschien niet zo slecht. Want het kan de Fed binnenkort ruimte geven om de rente te verlagen. Maar dan moet de inflatie ook wel mee omlaag gaan. En dat valt momenteel nog tegen. De PCE kerninflatie versnelde afgelopen kwartaal weer naar 3,7%, hoger dan de verwachte 3,4%. Dit bevestigt nog maar eens dat we nog wat geduld moeten oefenen voor renteverlagingen door de Fed. De marktverwachting voor de eerste renteverlaging is nu al opgeschoven naar december.

Stijgende koperprijs ontlokt overnamekoorts in mijnbouwsector

Terwijl de edelmetaalprijzen (goud, zilver, platina…) vorige week iets corrigeerden door wegebbende geopolitieke spanningen tussen Israël en Iran, stegen de meeste industriële metaalprijzen (koper, nikkel, zink, ijzererts…) door de recente uitbodeming van de industriële PMI-indicatoren en vrees voor een schaarser aanbod.

De koperprijs bereikte zelfs het 10.000 USD niveau, het hoogste peil in 2 jaar, en zo’n 17% hoger dan begin dit jaar. Dit dankzij het vooruitzicht op een sterk stijgende vraag over de komende jaren voor de productie van elektrische auto’s, uitbreiding van elektriciteitsnetwerken, datacenters enz., gecombineerd met een krappere aanbodsituatie. Er waren de jongste jaren immers weinig investeringen in nieuwe mijnen. En recent werd een grote Panamese mijn stilgelegd omwille van milieuproblematiek en viel de productie tegen in sommige andere mijnen door slechte weersomstandigheden.

Het besef dat de koperproductie niet aan de groeiende vraag zal kunnen voldoen, ontlokt een overnamekoorts in de mijnbouwsector. Zo heeft BHP zijn oog laten vallen op sectorgenoot Anglo American omwille van diens Zuid-Amerikaanse kopermijnen. Het eerste informeel bod werd als te laag afgewimpeld, maar de overnamestrijd kent ongetwijfeld een vervolg met nieuwe of verhoogde biedingen.

Meevallend resultatenseizoen

Na de lawine aan bedrijfsresultaten vorige week, hebben intussen ruim de helft van de Amerikaanse en zo’n 30% van de Europese bedrijven hun eerste kwartaalcijfers gepubliceerd. En ondanks de soms heftige koersreacties, kunnen we het een meevallend resultatenseizoen noemen. De verwachtingen waren niet hoog met slechts nipte winstgroei in de VS en een verwachte winstdaling van 14% in Europa. Maar de gepubliceerde winstcijfers kloppen die verwachting met gemiddeld 5% in de VS en met 3% in Europa. 

De koersen reageerden meer op de vooruitzichten dan op de kwartaalresultaten op zich. Zo publiceerden heel wat cyclische bedrijven (zoals bv. St-Gobain) slechts matige kwartaalcijfers, maar de koersen stegen toch omdat ze aangaven dat het eerste kwartaal het cyclisch dieptepunt vormde. Het omgekeerde zagen wij bij sommige tech- en communicatie-reuzen (zoals Meta, Netflix…), waar de sterke kwartaalresultaten wat vertroebeld werden door teleurstellende vooruitzichten of hogere investeringen. Maar de sterker dan verwachte winstgroei bij o.a. Alphabet en Microsoft gaven uiteindelijk de doorslag voor het beurssentiment. In Europa noteerden we sterker dan verwachte omzetgroei of resultaten bij o.a. Astra Zeneca, Sanofi, Novartis, Unilever… maar iets matiger bij Nestlé en Roche.

En deze week

Deze week gaat het resultatenseizoen verder, maar krijgen we zoals gewoonlijk bij het begin van een nieuwe maand ook heel wat macro-economische cijfers voorgeschoteld: PMI en ISM vertrouwensindicatoren, Amerikaanse jobcijfers, Europese inflatie… En op de Fed- vergadering van woensdag kan J. Powell allicht niets anders dan nog eens herhalen dat het nog te vroeg is voor renteverlagingen.

Kerncijfers van 22/4/2024 tot 26/4/2024

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2024
België: Bel-20 3874,87 1,23% 4,51%
Europa: Stoxx Europe 600 507,98 1,74% 6,05%
VS: S&P500 5099,96 2,67% 6,92%
Japan: Nikkei 37934,76 2,34% 13,36%
China: Shangai Composite 3088,64 0,76% 3,82%
Hongkong: Hang Seng 17651,15 8,80% 3,54%
Euro/dollar 1,07 0,09% -3,32%
Brent olie 89,58 2,61% 15,30%
Goud 2333,34 -2,54% 12,97%
Belgische 10 jaarsrente 3,12
Duitse 10 jaarsrente 2,57
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,67
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven