Goed nieuws voor aandelen, slecht nieuws voor de dollar
Een economische vertraging zou logischerwijze de bedrijfswinsten onder druk zetten, wat vanzelfsprekend geen goed nieuws is voor de aandelenmarkten. Maar we mogen toch ook niet vergeten dat in onze wereld rente is zoals zwaartekracht. Als de rente daalt, of de zwaartekracht afneemt is dat positief voor de meeste activa en zeker ook aandelen. En dit is geen wetmatigheid, maar de beursgeschiedenis toont wel aan dat wanneer een vertragende economie en (licht) dalende bedrijfswinsten in aanvaring komen met dalende rentes, het positieve effect van de dalende rente meestal de bovenhand krijgt en de aandelenmarkten stijgen. Dit was ook gisteren het geval.
Toch blijven we in een Caligula-markt. Deze Romeinse keizer was bijzonder impulsief, om niet te zeggen ongenadig, en kan dus prima symbool staan voor irrationeel gedrag en onvoorspelbaarheid. In onze wereld kan dit vergeleken worden met markten die gedreven worden door emotie. We hebben net op de Nasdaq een berenmarkt (een daling met 20 procent of meer) en een stierenmarkt (een stijging van 20 procent of meer) op iets meer dan een maand achter de rug. Dat is letterlijk nooit eerder vertoond. Het is onmogelijk dat de fundamentals in zo’n korte tijd veranderen om koersschommelingen van deze omvang te rechtvaardigen. Dus ten minste een deel (waarschijnlijk zelfs een groot deel) zijn met andere woorden een gevolg van een zeer snel veranderend en op een neer dansend sentiment. De kans is groot dat dit de komende maanden nog zal gebeuren, in beide richtingen. Daarbij is het meer dan ooit belangrijk het hoofd koel te blijven houden, niet met de waan van de dag mee te gaan, niet in paniek te verkopen als het daalt en ook niet achter de koersen aan te hollen als het te snel stijgt.
Hetzelfde geldt ook voor de rentes en de munten, die ook grote bewegingen maken. En hierbij is de correlatie met de aandelenmarkten niet altijd stabiel. De afgelopen maanden ging een dalende aandelenmarkt steevast gepaard met een zwakkere dollar omdat investeerders wereldwijd Amerikaanse activa verkochten. Gisteren gingen de aandelenmarkten omhoog en de dollar omlaag omdat de markt opnieuw renteverlagingen begint in te prijzen. Het voorspellen van de richting van de Amerikaanse dollar blijft dus behoorlijk moeilijk. Toch is de kans groot dat op termijn de dollar wat verder zal verzwakken (of de euro versterken). De reden is hierachter dat de Amerikaanse economie vertraagt, misschien meer dan in Europa, en de Fed op een bepaald moment de rente zal gaan verlagen…