Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Is de goudrally ver genoeg gegaan?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
14 MEI

Is de goudrally ver genoeg gegaan?

14.5.2025
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 14.5.2025 08:12
Gepubliceerd op 14.5.2025 08:12
De goudprijs heeft er een stevige rally opzitten, mede dankzij goudaankopen door centrale banken en de vlucht naar veilige havens in onzekere tijden. Maar misschien heeft de geopolitieke en economische onzekerheid intussen zijn piek bereikt.

Overzicht

  • Wat ligt aan de basis van deze historische goudrally?
  • Evoluties in vraag en aanbod
  • Is de piek van onzekerheid bereikt?

Wat ligt aan de basis van deze historische goudrally?

De goudprijs steeg sinds jaarbegin met 25%, sinds begin 2024 met 60% en is zelfs verdubbeld sinds begin 2020. Die stevige goudrally was achtereenvolgens te danken aan de onzekerheid door covid, oplopende inflatie, de vlucht naar veiligheid door geopolitieke conflicten, de verhoging van goudreserves door centrale banken…  Sinds begin dit jaar is daar nog bijgekomen: de hoge onzekerheid rond het beleid van president Trump, namelijk de wispelturigheid rond handelstarieven, het inflatoir effect ervan, de resulterende geopolitieke spanningen (tussen de VS en China, maar ook met voormalige trouwe partners zoals de EU en Canada, minder steun aan de NAVO, dreigen met annexaties van Groenland en Canada…).

Die onzekerheid bereikte helemaal een piek met Trumps druk op Fed-voorzitter Powell om meteen de rente te verlagen. Deze aanval op de onafhankelijkheid van de centrale bank, ondermijnde het vertrouwen in het financiële systeem en veroorzaakte midden april een versnelde exodus uit Amerikaanse aandelen, obligaties en dus ook de dollar. Dit richting veilige havens zoals goud.
 

Evoluties in vraag en aanbod

Jaarlijks wordt ongeveer 5000 ton goud geproduceerd, een hoeveelheid die niet meer groeit omdat het steeds moeilijker wordt om goud te vinden. Traditioneel ging bijna de helft van die jaarlijkse productie naar de juwelenindustrie. Maar de vraag naar goud voor juwelen daalt al 2 jaar op rij omdat gouden juwelen steeds minder betaalbaar worden. Er is een substitutie naar andere edelmetalen zoals zilver en platina.

De laatste 3 jaar kopen centrale banken ongeveer 20% van de jaarlijkse goudproductie op, om hun goudreserves uit te breiden. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne en de Amerikaanse sancties tegen de Russische centrale bank (waardoor deze zijn dollar-activa niet meer kon verkopen), zijn heel wat centrale banken in Azië en Oost-Europa hun reserves aan het diversifiëren, weg van de dollar en meer in goud. Hoewel door de fors gestegen goudprijs sommige centrale banken het tempo van hun goudaankopen wat matigen, blijven ze allen samen toch netto-koper. De sterkst groeiende vraag-component van de laatste jaren zijn evenwel beleggers, zowel in fysiek goud (populair bij Aziatische beleggers) als in financiële goudbeleggingen via trackers. En dit kadert dan vooral in de vlucht naar veilige havens in de context van extreme onzekerheid rond de handelsoorlog en Trumps beleid.
 

Is de piek van onzekerheid bereikt? 

De geopolitieke en economische onzekerheid bereikte allicht een piek rond 20 april door de hoog opgelopen handelstarieven tussen de VS en China en Trumps poging om de onafhankelijkheid van de Fed te ondermijnen. Sindsdien zien we wat tekenen van de-escalatie. Zo sloten de VS vrijdag een eerste handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk, ook al blijven de importheffingen op 10%. Nog belangrijker was de aankondiging maandag van een voorlopig handelsakkoord met China waarbij de exuberante tarieven van 145% (op Amerikaanse invoer van Chinese goederen) en 125% (op Chinese invoer vanuit de VS) de komende 90 dagen worden verlaagd naar respectievelijk 30% en 10%, in afwachting van een definitieve handelsdeal.  Die 30% is hoger dan de eerdere invoerheffingen van 15 à 25% uit Trumps eerste ambtstermijn, maar toch beter dan de situatie van voorbije maand. De markt hoopt nu dat deze ook in een definitieve handelsdeal kunnen behouden worden. Eerder laste Trump al een 90 dagen pauze in met verlaagde tarieven van 10% voor Europa in afwachting van grondige onderhandelingen.

Daarnaast groeit er ook wat hoop op het einde van de oorlog in Oekraïne, nu de Russische en Oekraïense leiders donderdag voor het eerst rechtstreeks gaan onderhandelen in Istanboel. Allicht is het water tussen beide nog diep, maar misschien kan Trump toch één of andere deal forceren.

Gezien de kans op de-escalatie is het waarschijnlijk dat de goudprijs een (tussentijdse) piek heeft bereikt en wat stoom kan aflaten van een oververhit niveau. Gezien ons koersdoel van 3300 USD bereikt is, passen we onze visie aan naar neutraal. Voor de komende jaren sluiten we evenwel niet uit dat de opwaartse trend nog verder gaat, gezien het schaarse aanbod en de structurele vraag vanwege centrale banken en beleggers.

Kerncijfers van 13/5/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4398,49 -0,26% 3,14%
Europa: Stoxx Europe 600 545,17 0,12% 7,40%
VS: S&P 500 5886,55 0,72% 0,08%
Japan: Nikkei 38183,26 1,43% -4,29%
China: Shangai Composite 3374,87 0,17% 0,69%
Hongkong: Hang Seng 23108,27 -1,87% 15,20%
Euro/dollar 1,12 0,45% 7,80%
Brent olie 66,68 2,54% -10,78%
Goud 3245,57 0,27% 23,62%
Belgische 10 jaarsrente 3,23
Duitse 10 jaarsrente 2,68
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,49

Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven