Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Lentegroen
Actualiteit Volgen De categorie volgen
5 MEI

Lentegroen

5.5.2025
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 5.5.2025 08:47
Gepubliceerd op 5.5.2025 08:47
Mocht u een blauwe maandag hebben: hier alvast een opkikker. De Europese beurs staat sinds het begin van het jaar weer duidelijk in het groen. Maar wat is er nu eigenlijk veranderd?

Overzicht

  • De mildere toon van Trump: een tactische pauze of strategische aftocht?
  • Amerikaanse economie toont zich taaier dan gevreesd
  • Een woord van dank aan OPEC+

Een opmerkelijke comeback

Een week geleden was het nog met de hakken over de sloot. Maar nu noteert de brede Europese beursindex Stoxx Europe 600 weer overtuigend in het groen. Voor zijn Amerikaanse grote broer, de S&P 500, is dat vooralsnog niet het geval, maar ook daar waren we de voorbije weken getuige van een opmerkelijke comeback.

Van uitstel naar afstel?

Nochtans zijn de Amerikaanse importverhogingen, die aan de basis liggen van alle beursellende,  niet dood en begraven. Trump heeft de pauzeknop ingedrukt, maar ook niet meer. Mogen we er echt zo zeker van zijn dat van uitstel afstel komt? Daarvoor is het veel te vroeg. Al zijn er toch een paar zaken die Trumps plannen stevig doorkruisen.

Wie wind zaait…

Vooreerst de Chinese halsstarrigheid. Trump mag dan al beweren met Xi JinpIng te onderhandelen, in Peking wordt dat met klem ontkend. Trump heeft wind gezaaid en storm geoogst, en dat mag hij nu zelf oplossen. Dat is in een notendop het Chinese standpunt.

En ook de algemene marktreactie op zijn “Liberation Day” was nu misschien niet meteen het scenario waar hij van droomde. Tenzij dan in een nachtmerrie. En dus kregen we de voorbije weken een soepje voorgeschoteld, waarbij nu eens koud en dan weer warm geblazen werd. Wat Mister Market interpreteerde als het begin van een strategische terugtocht. Al is dat misschien wat voorbarig.

Arbeidsrapport toont weerbare Amerikaanse economie

Wat diezelfde markt zeker ook inspireert, is de resistentie van de Amerikaanse economie. Akkoord, de groeicijfers voor het eerst kwartaal toonden een krimp, maar die viel uitsluitend toe te schrijven aan de fors gestegen import. Iedereen wou nog snel zijn Amerikaanse cliënten bevoorraden voor de gevreesde importheffingen in voege treden. Maar als je het arbeidsrapport van vorige vrijdag erop naslaat, heb je niet meteen de indruk dat er zoveel mis is met die Amerikaanse economie. Die wist in april toch nog 177.000 banen te creëren en dat was merkelijk meer dan de 138.000 waar waarnemers op rekenden. Ook de werkloosheidgraad bleef stabiel op een toch nog altijd lage 4,2%, terwijl de loongroei vertraagde, wat dan weer de marges van bedrijven kan helpen.

Cijfers OK, vooruitzichten voorzichtig

Bekijken we de eerstekwartaalrapporten van bedrijven, die dezer dagen in een hels tempo over het scherm razen, dan zie je hier en daar wat barstjes, maar niet direct een drama. Anders is het wanneer je naar de vooruitzichten kijkt. Daar tonen  vele bedrijven zich voorzichtig, en die voorzichtigheid wordt vaak toegeschreven aan “het economische beleid” en “de onzekerheid over de importtarieven”. Voor de autosector zou je zelfs kunnen spreken van een blinde muur. En daar liggen twee elementen aan ten grondslag: niet alleen de importtarieven zelf,  maar ook het feit dat de Amerikaanse administratie om de haverklap haar plannen wijzigt. Wat het voor om het even welk bedrijf aartsmoeilijk maakt een investeringsstrategie uit te werken.

With a little help of the Fed …

Het goede nieuws is dat Trump de voorbije weken blijk heeft gegeven van enige affiniteit met wat er op de markt leeft. Als dat zijn fundamentele houding is, hoeven die markten zich niet echt ongerust te maken. En dat is blijkbaar de hypothese waar ze momenteel van uitgaan. Daarnaast is er natuurlijk ook de Federal Reserve. Zolang het inflatiespook in de kelder blijft, behoudt die zijn manoeuvreerruimte om met renteverlagingen de economie te ondersteunen. Al is de kans klein dat ze op haar meeting deze week aan de huidige rentevork iets wijzigt.

…en de OPEC

Een meevaller zijn alvast de dalende energieprijzen. Die zorgden ervoor dat ook de Europese inflatie, ondanks stijgende voeding en dienstenprijzen, op een zeer redelijke 2,2% blijft. Zo bleek vrijdag. Naast de eerder pessimistische vooruitzichten voor de wereldeconomie past hierbij een woord van dank aan de OPEC+. Daar lijkt het toch wat te rommelen in de rangen. Een paar staten hebben het duidelijk moeilijk zich aan de overeengekomen productiequota te houden. Dit tot frustratie van de Saoedi’s. Die besloten samen met een aantal andere kernlanden op een onlinevergadering zaterdag de oliekraan eens goed open te draaien om iedereen weer in het gelid te krijgen.

Kerncijfers van 28/4/2025 tot 2/5/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4493.31 4.35% 5.36%
Europa: Stoxx Europe 600 536.43 3.07% 5.67%
VS: S&P 500 5686.67 2.92% -3.31%
Japan: Nikkei 36830.69 3.15% -7.68%
China: Shangai Composite 3279.03 -0.49% -2.17%
Hongkong: Hang Seng 22504.68 2.38% 12.19%
Euro/dollar 1.14 0.00% 9.79%
Brent olie 61.36 -8.35% -17.90%
Goud 3263.31 -0.28% 24.30%
Belgische 10 jaarsrente 3.12
Duitse 10 jaarsrente 2.52
Amerikaanse 10 jaarsrente 4.31

Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven