Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Tijd voor deals
Actualiteit Volgen De categorie volgen
12 MEI

Tijd voor deals

12.5.2025
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 12.5.2025 08:40
Gepubliceerd op 12.5.2025 08:40
De VS en het VK bereikten vorige week een akkoord. Als dit de toon zet voor andere akkoorden, dan betekent het toch nog steeds een substantiële stijging van de importtarieven. En dat zorgde de voorbije dagen voor een pauze in het beursherstel.

Overzicht

  • Het VK en de VS sluiten een deal over de importtarieven
  • Ook met China is er een voorlopig akkoord 
  • Voor de Federal Reserve is het laveren tussen inflatie- en recessievrees
  • Het koersherstel hapert

“Up to Scott B”

Met deze woorden zond president Trump zijn minister van Financiën naar Genève om de onderhandelingen met China te openen over de invoerheffingen. Die hebben volgens een korte verklaring van diezelfde Scott B. gisteren tot een “substantiële vooruitgang” geleid. Vandaag raakte bekend dat voor een periode van 90 dagen beide landen hun wederzijdse importtarieven drastisch verlagen.

Een eerste deal

De Engelsen zijn er vorige week als eerste in geslaagd een deal met de Amerikaanse administratie te sluiten. Daarbij blijft een algemeen tarief van 10% van kracht. Maar het goede nieuws voor de Britten is dat zij ook tot 100.000 wagens  tegen dat tarief naar de VS zouden mogen exporteren en dat het tarief op hun staal zelfs wordt geschrapt.

Importtarieven om belastingverlagingen te financieren

Ook andere landen lijken aanstalten te maken om het met Trump op een akkoordje te gooien. Of een poging daartoe te wagen. Waartoe dit alles leiden zal, is tot nu toe onzeker. Maar in ieder geval is het duidelijk dat  de tarieven voor de VS-administratie niet enkel een onderhandelingswapen zijn maar ook een doel op zich. Ze hopen er wellicht mee de staatskas te spekken en zo de later op het jaar voorziene belastingverlagingen te financieren. 
In welke mate dat realistisch is, valt nog te bezien. Ook al omdat de precieze impact van al die heffingen op de Amerikaanse economie een grote onbekende is. Als die economie te zwaar afkoelt, dreigen ook heel wat andere belastinginkomsten onder druk te komen. En ook over de finale besparingen uit de, door Musk geleide, afslanking van de overheid, lopen de meningen uiteen. Onzekerheid blijft dus de enige zekerheid.

Is het herstel houdbaar?

Na het forse herstel bleven zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen vorige week grotendeels ter plaatse trappelen. Trump heeft wel de pauzeknop ingedrukt,  maar waar hij deals sluit, blijven behoorlijk wat importtarieven overeind. En het overgrote deel van de economen gaat ervan uit dat die de Amerikaanse groei aanzienlijk kunnen vertragen, ja, zelfs lamleggen. Al is daar vandaag nog niet zo gek veel van te zien. De vooruitlopende indicatoren verzwakken, met het consumentenvertrouwen op kop. Maar waar de statistieken het hebben over harde gegevens, feiten dus, zien we dat het tot nu allemaal wel meevalt.

Laveren tussen inflatie en recessievrees

Dat maakt het er voor Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, allemaal niet makkelijker op. Enerzijds moet hij rekening houden met een opstoot van de prijzen. En die zou er met al die importtarieven wel vroeger kunnen komen dan verwacht. Anderzijds moet hij zijn beleid aanpassen aan een economie die potentieel ernstig kan verzwakken, maar dat momenteel nog niet echt doet. Die situatie zet hem aan tot enige voorzichtigheid waar het de verdere versoepeling betreft van zijn rentebeleid. Ondanks de politieke druk, wil hij eerst harde indicaties zien van een groeivertraging, alvorens de rente verder te verlagen. Mogelijk zal dat pas na de zomer zijn, in september. Een tweede verlaging zou dan later op het jaar volgen.
Naast de importtarieven op zich, is ook de wispelturigheid van het Amerikaanse beleid een remmende factor. Investeringen plannen is een moeilijke zaak als de kaarten voortdurend worden geschud. Voldoende in de markt blijven is zeker aangewezen, maar de nodige voorzichtigheid blijft geboden.

Kerncijfers van 5/5/2025 tot 9/5/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4374,22 -2,65% 2,57%
Europa: Stoxx Europe 600 537,96 0,29% 5,98%
VS: S&P 500 5659,91 -0,47% -3,77%
Japan: Nikkei 37503,33 1,83% -5,99%
China: Shangai Composite 3342,00 1,92% -0,29%
Hongkong: Hang Seng 22867,74 1,61% 14,00%
Euro/dollar 1,13 -0,88% 8,82%
Brent olie 62,86 2,44% -15,90%
Goud 3340,95 2,38% 27,26%
Belgische 10 jaarsrente 3,13
Duitse 10 jaarsrente 2,55
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,38

Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven