Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Waarom je Amerika en China beter niet loskoppelt
Actualiteit Volgen De categorie volgen
29 APR

Waarom je Amerika en China beter niet loskoppelt

29.4.2025
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 29.4.2025 08:27
Gepubliceerd op 29.4.2025 08:27
Trump lijkt bereid wat gas terug te nemen ten aanzien van Peking, en dat tot tevredenheid van de beurzen. Die zijn overtuigd dat Amerika zich economisch niet zonder kleerscheuren kan loskoppelen van de opkomende reus China.

Overzicht

  • Een loskoppeling van China kan de Amerikaanse aanvoerketens ernstig schaden
  • Naast problemen in de toevoer, dreigt ook margedruk, inflatie en lagere groei
  • Vooruitzichten van bedrijven getuigen hier en daar van toenemende voorzichtigheid

Een tijdelijke stap terug

De op 2 april (“Liberation Day”) aangekondigde importtarieven veroorzaakten aardig wat tumult. Om dat te bedaren, toonde Trump zich bereid het importtarief voor de meeste landen alvast tijdelijk te beperken tot 10%.

Dat geldt echter niet voor China. Peking heeft meteen na Liberation Day zware tegenmaatregelen genomen en de Amerikaanse regering vond dat ze dat moest beantwoorden met nog straffere maatregelen. Het resultaat: tegenover een Chinees importtarief van 125% voor Amerikaanse goederen kwam een Amerikaans importtarief te staan van 145%.

Consternatie alom en al snel kwamen er een paar uitzonderingen, maar die bleken onvoldoende om de markt te bedaren. En dus zagen we Trump al snel dingen posten die hintten op onderhandelingen en mogelijk beduidend lagere tarieven in de toekomst. Daar  had Wall Street wel oren naar.

Geen loskoppeling zonder kleerscheuren

Waarom toont die markt zich zo gevoelig voor de Chinees-Amerikaanse confrontatie? De fundamentele reden is dat ondanks alles wat er geschreven wordt over deglobalisering, we in wereld leven waar continenten in velerlei opzichten van elkaar afhankelijk zijn. Kan je die afhankelijkheid afbouwen? Ja, dat kan, maar het zal veel geld kosten. En dat zien ze op Wall Street niet zitten.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Men zou kunnen denken: als Chinese producten door importheffingen te duur worden, dan kunnen Amerikanen die toch gewoon van elders importeren, of ze zelf maken. Alleen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Logistieke ketens verleg je niet zomaar van vandaag op morgen. Daar moeten heel wat praktische problemen voor overwonnen worden.

Voor een 200 miljard USD aan geïmporteerde  goederen, is het aandeel van China in die import 60% of hoger. De vraag is: kan je dat zomaar vervangen door productie elders? Is de capaciteit voor die extra productie er? Zo niet, tegen wanneer kan die opgebouwd worden? Welke garanties heb je over de kwaliteit van die producten? Hoe gaan ze vervoerd worden? En tenslotte, niet onbelangrijk, tegen welke prijs kunnen ze geleverd worden? Daar waar Chinezen het leeuwendeel van de Amerikaanse import voor hun rekening nemen, blijken ze gemiddeld zo’n dertig procent goedkoper te zijn dan andere landen. Dat is niet niks.

Moraal van het verhaal

Een brutale ontkoppeling van de Chinese en Amerikaanse economie zou niet alleen voor allerlei problemen kunnen zorgen in de aanvoerketens van de Amerikaanse industrie of economie, het zou die aanvoerketens ook veel duurder maken. Je riskeert dus niet alleen allerlei haperingen in de productie van Amerikaanse bedrijven, maar ook veel hogere facturen. Die zal men graag willen doorrekenen aan de Amerikaanse consument, maar dat zal niet altijd lukken. Gevolg: het verschil tussen productiekost en verkoopprijs zal voor aantal bedrijven wellicht kleiner worden. Margedruk noemen ze dat. Ceteris paribus betekent dat ook minder winst.

Voor zover het bedrijven toch lukt de gestegen kosten door te rekenen, zullen de hogere tarieven zich vertalen in een dalende koopkracht voor de Amerikaanse consument. En dat is dan weer slecht voor de omzetverwachtingen van ondernemingen.

De eerstekwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven waar we momenteel dag na dag op getrakteerd worden, vertonen globaal weinig barstjes. Maar in de begeleidende vooruitzichten sijpelt hier en daar toch al enige voorzichtigheid door die gelinkt wordt aan “het economisch beleid”. Voor Wall Street staat het dan ook als een paal boven water: Washington en Peking kunnen hun handelsconflict maar beter een beetje binnen de perken houden.

Kerncijfers van 28/4/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4332.93 0.62% 1.60%
Europa: Stoxx Europe 600 523.19 0.53% 3.07%
VS: S&P 500 5528.75 0.06% -6.00%
Japan: Nikkei 35839.99 0.38% -10.16%
China: Shangai Composite 3288.41 -0.20% -1.89%
Hongkong: Hang Seng 21971.96 -0.04% 9.53%
Euro/dollar 1.14 0.09% 9.89%
Brent olie 65.88 -1.60% -11.85%
Goud 3329.20 1.73% 26.81%
Belgische 10 jaarsrente 3.09

Duitse 10 jaarsrente 2.51

Amerikaanse 10 jaarsrente 4.21


Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven