Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Beleggen in gendergelijkheid: hoe en waarom?
Beleggen Volgen De categorie volgen
27 JUL

Beleggen in gendergelijkheid: hoe en waarom?

27.7.2023
Guy Janssens – Head of Sustainable and Responsible Investments
Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 26.7.2023 10:35
Gepubliceerd op 27.7.2023 06:35
Wanneer bedrijven inzetten op meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, is dat positief voor iedereen. Investeren in gendergelijkheid loont dus, maar hoe doet u dat concreet?
Op papier zijn vrouwen en mannen in een groot deel van de wereld gelijk - en dat is ook helemaal terecht. Maar op het gebied van loon en representatie in bedrijven is er nog heel wat werk aan de winkel. Nochtans is het voor bedrijven zelfs vanuit een louter financieel standpunt beter om te werken aan meer gelijkheid.

Uit onderzoek blijkt immers dat een toenemende gendergelijkheid in een land zich vertaalt in een stijgend bbp per persoon. McKinsey berekende in 2015 dat landen 26% beter presteren als ze het volle potentieel van vrouwen benutten.

Een andere studie van McKinsey toonde aan dat bedrijven met minstens 30% vrouwen in het management het op financieel vlak beter doen dan bedrijven met minder of geen vrouwen in managementfuncties.

Versnelling is nodig

Ondanks deze sterke argumenten en het groeiende bewustzijn over de voordelen van gelijkheid tussen man en vrouw, is de situatie nog verre van perfect. Vrouwen in CEO-posities vormen vandaag nog altijd een kleine minderheid.

De genderloonkloof in België bedroeg in 2021 5%. Dat betekent dat vrouwen per uur gemiddeld 5% minder verdienen dan mannen. Hoe ouder de werknemer, hoe groter de kloof.

Gelukkig zetten veel bedrijven en organisaties in op het wegwerken van de ongelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer. Interessante initiatieven zijn het Gender Action Plan van Unicef en de Strategie voor Gendergelijkheid van de Europese Commissie.

Streven naar gendergelijkheid is trouwens ook een vorm van duurzaam ondernemen: de ‘S’ in ESG staat voor het sociale aspect, naast ecologie en goed bestuur.
Als belegger kunt u het verschil maken door te kiezen voor fondsen die zich toespitsen op gender equality.Guy Janssens

Beleggen in gendergelijkheid

Ook de Verenigde Naties zetten in op gendergelijkheid met de Sustainable Development Goals (SDG’s). SDG 5 draait namelijk om de gelijke behandeling en de gelijkwaardige positie van mannen en vrouwen in de samenleving, en vormt zo een doelstelling voor landen en organisaties om ook werk te maken van dit aspect van duurzaam ondernemen.

Ook als belegger kunt u het verschil maken. U kunt kiezen voor fondsen die zich toespitsen op gender equality, of voor aandelen van individuele bedrijven met een goede score op gendergelijkheid. De ESG-rating van een bedrijf, en vooral dan hoe het presteert op het gebied van sociale aspecten, is daar een indicatie van. Beleggen in deze bedrijven zou een win-win moeten zijn, gelet op de positieve impact van gender equality.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven