Wereldwijd is 70% van de mensen die in precaire omstandigheden leven, een vrouw. Dit verhoogde risico op armoede is te verklaren door loonverschillen én door hun onbetaalde werk. Vrouwen besteden bijna drie uur per dag meer dan mannen aan huishoudelijke taken.
De inkomenskloof tussen mannen en vrouwen lijkt te verkleinen. Maar hij blijft aanzienlijk, zelfs in Europa, waar hij nog altijd 13% bedraagt. Hetzelfde geldt voor ongelijkheid qua vermogen. Die begint over het algemeen met de overdracht van vermogen binnen families.
In de komende decennia zullen vrouwen waarschijnlijk het leeuwendeel van de erfenissen in de wereld in handen krijgen. Factoren zoals een langere levensverwachting en meer financiële autonomie zullen dat in de hand werken.
Toch zijn vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd op de financiële markten. Volgens een in 2023 gepubliceerd onderzoek van de AMF, de Franse autoriteit voor de financiële markten, is maar 30% van de particuliere beleggers een vrouw.
Deze ondervertegenwoordiging blijft niet zonder gevolgen. In 2021 hield minder dan 20 miljard dollar aan impactinvesteringen rechtstreeks verband met projecten voor de inclusie van vrouwen, op een totaal van 40.000 miljard dollar.
Uit tal van onderzoeken blijkt dat vrouwen over de hele wereld nog altijd grotendeels lijden aan het impostersyndroom als het gaat om beleggingen. Ze zien de financiële markten als te risicovol en te complex. Ze zijn ook terughoudend om ze te gebruiken om hun vermogen te doen groeien.
Bijna één op twee mannen belegt autonoom. Maar minder dan één op drie vrouwen doet dat zonder adviseur. Daar zijn redenen voor. Een van de belangrijkste: veel vrouwen zien zichzelf niet als belegger. Historisch had alleen de man het recht om het vermogen te doen groeien, ook dat van zijn vrouw. Dit liet sporen na.
De zeden veranderden op veel gebieden. Maar vrouwen zijn nog altijd grotendeels afwezig in de beleggingswereld. In 2021 gaven negen van de tien fondsbeheerders toe dat ze mannelijke gesprekspartners hebben bij financiële instellingen. Hetzelfde geldt voor de aangeboden producten en het taalgebruik. Alles is bedacht voor en door een mannelijk rolmodel. Onbewuste vooroordelen houden de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het gebied van beleggingen in stand.
U vond dit artikel de moeite?