Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De COP28 en uw beleggingen
Beleggen Volgen De categorie volgen
28 DEC

De COP28 en uw beleggingen

28.12.2023
Guy Janssens – Head of Investment Specialists
Guy Janssens Head of Investment Specialists
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 21.12.2023 12:44
Gepubliceerd op 28.12.2023 06:44
De COP28 stond in het teken van uitfasering van fossiele brandstof. Maar ook andere belangrijke thema’s kwamen aan bod. Welke vooruitgang boekten de deelnemers? En hoe speelt u daar als belegger op in?
Op de COP28 kwamen diverse thema’s aan bod: van de beperking van de CO2-uitstoot tot klimaatadaptatie. Dat leidde tot 6 doelstellingen:
  1. Verdriedubbeling van hernieuwbare energie tegen 2030;
  2. verdubbeling van energie-efficiëntie tegen 2030;
  3. afbouw van fossiele brandstoffen en een ban op nieuwe kolencentrales;
  4. toewijding van de olie- en gasindustrie aan de maximale opwarming van 1,5°C en afbouw van de methaanemissie;
  5. financiering van groene energie in ontwikkelingslanden;
  6. verhoging van de nucleaire capaciteit.
Zo’n 130 landen, goed voor 40% van de CO2-uitstoot, maken werk van de twee eerste punten, 50 ondernemingen ondertekenden het 4de punt en 22 landen zetten in op de verdriedubbeling van de nucleaire capaciteit tegen 2050.
Ondernemingen die inzetten op koolstofneutraliteit, hernieuwbare energie en milieuvriendelijke technologieën bieden investeringskansen.

Drie beleggingen met impact

Beleggers spelen hierop in door duurzame investeringen te omarmen. Ondernemingen die inzetten op koolstofneutraliteit, hernieuwbare energie of milieuvriendelijke technologieën bieden interessante investeringskansen. Ook ondernemingen die zich aanpassen aan het veranderende klimaat verdienen de aandacht van de belegger.Ten derde biedt ook de groeiende vraag naar groene financieringen opportuniteiten. Door te beleggen in duurzame obligaties helpt u mee om projecten met een positieve milieu-impact te financieren.
De toezeggingen van de COP28 overbruggen maar 30% van de kloof die de wereld scheidt van klimaatneutraliteit tegen 2050.

Is het voldoende?

Neen. De COP28 inventariseerde de vooruitgang die we tot nu toe boekten met betrekking tot de klimaatdoelstellingen van het verdrag van Parijs (2015). Uit de verslagen blijkt dat de wereld niet op schema ligt. De nieuwe toezeggingen zijn ook onvoldoende. Ze overbruggen maar 30% van de kloof die de wereld scheidt van klimaatneutraliteit tegen 2050. Ook de uitfasering van fossiele brandstoffen is een genuanceerd verhaal. De COP28 leverde alleen een plan op om steenkool uit te bannen, maar geen bindend tijdschema voor de uitfasering van gas en olie. Tot slot valt ook van de verhoging van de nucleaire capaciteit op korte termijn weinig heil te verwachten. Het duurt bijna een decennium om een kerncentrale te bouwen.
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten meer landen en ondernemingen een pak meer inspanningen leveren.Guy Janssens

En nu?

De COP28 toonde zwart op wit aan dat de wereldwijde inspanningen tegen de klimaatverandering onvoldoende zijn. De COP29 moet een platform zijn voor het aanscherpen van de maatregelen. Dus: strengere normen voor de uitstootreductie, innovatieve technieken bevorderen en meer internationale samenwerking. De COP29 zal ook de rol van de private sector verder uitdiepen. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten meer landen en ondernemingen een pak meer inspanningen leveren. Als belegger draagt u uw steentje bij door te investeren in duurzame initiatieven en een beleggingsportefeuille uit te bouwen in het snel ontwikkelende landschap van de groene investeringen.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Investment Specialists
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven