BNP Paribas Fortis ontpopte zich de laatste jaren tot de onbetwiste marktleider in duurzaam beleggen. Het marktaandeel van de bank in duurzame beleggingen steeg van 14% in 2014 naar 35,6% in 2017. En dat is geen toeval. De bank besliste in 2015 om duurzaamheid fundamenteel te integreren in haar DNA.
Wat beleggen betreft, betekent dit dat de beleggingsadviseurs de klanten altijd eerst maatschappelijk verantwoorde oplossingen voorstellen. We beseffen dat onze cliënten een positieve impact willen hebben. Daarom investeren ze bij voorkeur in bedrijven waarmee ze dezelfde waarden delen.
Deze cliënten maakten BNP Paribas Fortis de afgelopen jaren tot de duurzaamste bank van het land, met uitstekende resultaten bovendien.
Duurzaam beleggen groeit met 300%
De Belgische SRI-markt groeide met meer dan 300% in vier jaar tijd, van 7,7 miljard euro belegd vermogen naar 24,1 miljard euro eind 2017. Met een marktaandeel van 47,3% is BNP Paribas Fortis de grootste aanbieder van duurzame oplossingen in Private Banking en Wealth Management. In dit segment kiest bijna 1 op de 2 duurzame beleggers voor onze bank.
Ook de bank als geheel - met Retail, Priority Banking en Ondernemersbank erbij - is marktleider in België, met 35,6% van alle duurzame beleggingen onder beheer.
BNP Paribas Asset Management biedt met 81 SRI-oplossingen de ruimste keuze aan voor de Belgische belegger. De laatste twee jaar is ons duurzaam aanbod toegenomen met 35%. Vandaag kunnen onze klanten kiezen uit het ruimste SRI-gamma in België.
Bijna een derde van fondsbeleggingen duurzaam
De kloof tussen traditioneel beleggen en duurzaam beleggen verkleint zienderogen. Ook hierin is BNP Paribas Fortis koploper. Het belegde vermogen in duurzame beleggingsfondsen loopt in de Belgische markt op tot 12,38%. Bij Retail en Priority Banking van BNP Paribas Fortis is 18% van alle beleggingsfondsen duurzaam. Bij Private Banking gaat het zelfs om 28% van het geheel. Met andere woorden: bijna een derde van de beleggingsfondsen van dit cliënteel is duurzaam.
De cijfers komen uit het
MIRA-rapport, een onafhankelijke studie die onder andere focust op maatschappelijk verantwoord investeren. Het rapport werd opgesteld door
Forum Ethibel, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.