Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Is AI een katalysator voor de energiesector?
Beleggen Volgen De categorie volgen
3 MEI

Is AI een katalysator voor de energiesector?

3.5.2024
Guy Janssens – Head of Investment Specialists
Guy Janssens Head of Investment Specialists
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 29.4.2024 14:42
Gepubliceerd op 3.5.2024 05:42
De exponentiële groei van AI zorgt voor een stijgende energiebehoefte. Maar AI kan ook veel zuiniger worden. Welke kant gaat het uit en wat betekent dat voor (beleggingen in) de energiesector?
Elon Musk voorspelde onlangs dat de snelle groei van AI en elektrische voertuigen zoveel energie vergt dat er in 2025 niet genoeg stroom zal zijn. Hij wil dat er dringend werk gemaakt wordt van meer hernieuwbare energie. Zal het zo'n vaart lopen?

Het klopt dat er veel energie nodig is om AI-chips en datacenters te laten draaien (zie tabel). Het verbruik van datacenters in de Verenigde Staten zal tegen 2030 mogelijk 7,5% van alle elektriciteitsgebruik uitmaken. Maar AI kan ook voor veel meer efficiëntie en dus minder energieverbruik zorgen.

Om te weten wat de toekomst brengt, kijken we naar de te verwachten evolutie in regulering, naar innovaties op het gebied van hardware en software, en naar opportuniteiten in de energiesector.
Wetgevers en regelgevers in Amerika en in de EU eisen verantwoording en transparantie over de milieu-impact van AI. Regulering dringt zich op.

Energie slurpen of besparen?

Het toenemende stroomverbruik door chips en datacenters is maar één facet van de AI-revolutie. AI kan het energieverbruik doen dalen, bijvoorbeeld door taken efficiënter uit te voeren of door analoge hulpmiddelen te vervangen door digitale varianten. Anderzijds kan het gebruik van AI ook leiden tot een zogenaamd rebound-effect, waarbij het verhoogde gemak en de lagere kosten de vraag naar goederen en diensten juist vergroot.

Veel heeft te maken met hoe en waarom we AI gebruiken. De overheid kan hierbij een sturende rol spelen. Wetgevers en regelgevers in Amerika en in de EU eisen nu al verantwoording en transparantie over de milieu-impact van AI. Regulering en standaardisatie dringen zich op.
Voor de berekeningen van AI moeten er veel data heen en weer gestuurd worden tussen datacenters en gebruikers, wat veel energie en bandbreedte vereist.

Oplossingen in hard- en software

Voor de ingewikkelde berekeningen van AI moeten er doorgaans veel data heen en weer gestuurd worden tussen datacenters en gebruikers, wat veel energie en bandbreedte vereist. Tenzij die berekeningen lokaal op een superefficiënte chip zouden gebeuren. Dat kan met de door het Belgische Imec in 2020 ontwikkelde Analoge Interferentie Accelerator, die honderd keer efficiënter is dan gangbare chips.

De efficiëntie gaat nog altijd met sprongen vooruit. Onlangs presenteerde Nvidia zijn nieuwe superchip, de GB200. Die is 25 keer energiezuiniger dan zijn voorganger en kost 25 keer minder in gebruik. Al wil dat daarom nog niet zeggen dat de stijging in efficiëntie de exponentiële groei van AI zal overtreffen.

Anderzijds: naast hardware kan ook software veel efficiënter worden. Een energielabel voor AI zou de markt stimuleren om nog meer te investeren in energie-efficiëntie.
De energiesector bleek afgelopen jaren bijzonder volatiel, maar het is duidelijk dat het voor beleggers een interessante sector blijft.Guy Janssens

Kansen voor de energiesector

De stijgende behoefte aan energie wereldwijd - voor AI, datacenters en elektrische voertuigen - zal zowel van traditionele als van hernieuwbare bronnen komen. De energiesector bleek afgelopen jaren bijzonder volatiel, maar het is duidelijk dat hij voor beleggers een interessante sector blijft.

De omstandigheden voor hernieuwbare energie zijn momenteel aan het verbeteren, maar zowel traditionele als hernieuwbare energiebedrijven kunnen kansen bieden voor beleggers. Beide zijn in staat om te voldoen aan de groeiende vraag naar energie, en beide kunnen worden beoordeeld op basis van ESG-thema’s (Environmental, Social, Governance).

Lees ook het artikel “Duurzaam beleggen: meer duidelijkheid, meer keuze”.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Investment Specialists
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven