Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Klimaatverandering: risico’s en kansen
Beleggen Volgen De categorie volgen
9 JUL

Klimaatverandering: risico’s en kansen

9.7.2019
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 8.7.2019 13:26
Gepubliceerd op 9.7.2019 05:00
Hittegolven en hevige stortregens hebben een impact op de economie. Grote ondernemingen bereiden zich het best voor op de klimaatrisico’s. Een efficiënte overgang kan zelfs nieuwe kansen creëren.

Overzicht

  • Hevige regens hebben een effect op de Amerikaanse maïsproductie
  • De consument draait uiteindelijk op voor de hogere grondstoffenprijzen
  • De sector is zich bewust van de noodzaak om deze klimaateffecten te voorkomen
  • Een efficiënte overgang is zowel voor het klimaat als de economie belangrijk
De hittegolf van juni heeft de klimaatopwarming weer op de voorgrond geplaatst. Hoewel niet uitzonderlijk, heeft het wereldwijde contrast wel heel wat ogen geopend. Terwijl Europa kreunde onder de hitte, kreeg de Amerikaanse Midwest zware stortregens over zich heen. De economie van die regio is erg afhankelijk van de Corn belt (‘de maïsgordel’). De regenval heeft de aanplanting van een derde van de akkers verhinderd.

Het was een nieuwe slag voor de Amerikaanse landbouw, na de invoering van taksen op soja door China. De voedingsindustrie en de economie zullen dan ook in de klappen delen. Voor ondernemingen is een voorbereiding op de klimaatrisico’s onontbeerlijk en mogelijk zelfs winstgevend.

Hogere kosten en prijzen

De Amerikaanse overheid schat dat het aanbod aan Amerikaans maïs dit jaar minstens 10% zal dalen. Op wereldvlak betekent dat volgens een studie van de Universiteit van Illinois een verlies van 3 à 5%. Een dergelijke ontregeling van het aanbod heeft exponentiële gevolgen voor de prijzen en voor de wereldeconomie.

In mei schoot de maïsprijs alvast 24% hoger. Die stijging kan nog oplopen naar 36 à 52%. De voedingsindustrie is een van de eerste slachtoffers. Maïs wordt namelijk het vaakst gebruikt als veevoeder. De productiekosten van de kwekers zullen dus stijgen. Het zijn de consumenten die uiteindelijk de hogere kosten zullen betalen wanneer ze vlees, eieren en melkproducten aankopen.
In mei schoot de maïsprijs 24% hoger. Die stijging kan nog oplopen naar 36 à 52%.

Op de klimaatrisico’s anticiperen

De komende jaren zullen ondernemingen in de voedingssector almaar vaker met deze risico’s geconfronteerd worden. Daarom moeten ze de systeemrisico’s gelinkt aan de klimaatverandering meten en er zich op voorbereiden.

Het CDP kwam begin juni met een rapport waarin het klimaatrisico voor 200 multinationale ondernemingen (waaronder L’Oréal, Unilever, Nestlé, BMW en Apple) werd geanalyseerd. Deze ondernemingen schatten hun klimaatrisico gezamenlijk op ongeveer 250 miljard dollar. Twee belangrijke oorzaken worden aangestipt: de impact van het loslaten van steenkool en het fysieke effect van de klimaatverandering.
De winst van de overgang bedraagt meer dan tien keer de kosten. Een overwinning op alle vlakken dus.Caroline Palumbo

Overgang vertaalt zich ook in kansen

Het blijft gelukkig niet bij alarmerende vaststellingen. Ondernemingen mobiliseren zich bijvoorbeeld om de economie duurzamer te maken. Zo is er de brief van 26 juni, getekend door 477 pensioenfondsen en fondsbeheerders, aan de leiders van de G20. Ze roepen hen op om de klimaatkwestie centraal op de agenda van hun volgende top te plaatsen.

Hoewel het overgangsproces veel inspanningen vergt, biedt de voorbereiding op de klimaatrisico’s ook nieuwe kansen. Het rapport van de CDP schat het potentieel van deze evolutie op 2.100 miljard dollar, waarvan 10% alleen al in de voedingsindustrie. De winst van de overgang zou bijna tien keer de kosten bedragen. Een overwinning op alle vlakken dus.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Trefwoorden: Focus Trends
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven