Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Vier boeken om deze zomer nog te lezen
Beleggen Volgen De categorie volgen
25 JUL

Vier boeken om deze zomer nog te lezen

25.7.2024
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 24.7.2024 11:52
Gepubliceerd op 25.7.2024 05:00
De zomer is voor velen een tijd om te reizen. Dat kan ook met de geest, terwijl ons lichaam op dezelfde plaats blijft. Zelf verkies ik de combinatie van beide reismethodes. Een strand, of waarom niet een strandbar, en deze vier boeken.

Hall of Mirrors. The Great Depression, the Great Recession, and the Uses - and Misuses - of History

Een van de vele quotes die aan Winston Churchill wordt toegedicht, luidt: “Hoe verder je in het verleden kunt kijken, hoe beter je de toekomst kunt zien.” Dit fantastische boek helpt daarbij. De titel doet me trouwens heel erg aan Alice in Wonderland denken. Al beweren mensen die me goed kennen dat bijna alles me tegenwoordig aan Alice doet denken. Misschien omdat we ons door een soort permanente en steeds groter wordende konijnenpijp lijken te bewegen, richting nieuwe realiteit. Om een weg te vinden in die nieuwe wereld, kunnen we gebruik maken van ons eigen geheugen, hoe gekleurd dat ook mag zijn. Maar voor gebeurtenissen die dieper in de konijnenpijp van het verleden zitten, is dat niet mogelijk. Dan moeten we graven in ons collectieve onderbewustzijn en in een uitstekend boek over de financiële geschiedenis, zoals dat van Barry Eichengreen.
Markten bewegen zich op een ordentelijke manier. Die manier is niet door een mensenbrein te begrijpen, maar valt wel te achterhalen via algoritmes.Philippe Gijsels

The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution

Dit boek neemt u mee in de wondere wereld van de zogenaamde quantfondsen, gestuurd door complexe algoritmes uit de koker van wiskundige Jim Simons. De man is minder bekend dan Charlie Munger, Warren Buffet en Georges Soros. Maar hij hoort helemaal thuis in dit rijtje van witte merels: investeerders die er jaar na jaar in slagen om het beter te doen dan de beurs, en gigantische fortuinen bij elkaar harken. De onlangs overleden Simons realiseerde gemiddelde jaarreturns van om en bij 66 procent, en werd zo een van de rijkste mensen ter wereld.

Simons had ontdekt dat markten zich bewegen op een ordentelijke manier. Die manier is niet door een mensenbrein te begrijpen, maar valt wel te achterhalen via algoritmes. The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution van Gregory Zuckerman is een boek over een fascinerende man dat leest als een roman, en een must-read voor iedereen die de wereld beter wil begrijpen.
Quality investing, dat betekent ‘s werelds beste bedrijven kopen, niet tegen een goedkope maar een redelijke prijs.Philippe Gijsels

The Art of Quality Investing: How to invest in the best companies in the world

Net zoals iedere belegger doorliep Luc Kroeze, de auteur van dit boek, verschillende fasen in zijn beleggerscarriére - de ene al minder succesvol dan de andere. Van het kopen van vallende messen, over diep value investing, opties of zelfs crypto tot beleggen in dividendaandelen. Uiteindelijk kwam hij uit bij iets dat wél scheen te werken: ‘s werelds beste bedrijven kopen, en niet tegen een goedkope maar een redelijke prijs. Het boek gaat aan een strak tempo door een checklist van dertien zorgvuldig geselecteerde criteria waarmee de belegger zelf aan de slag kan. Niet alleen kwantitatieve, maar ook de nodige kwalitatieve criteria passeren de revue. Dit zeer leesbare boek is doorspekt met quotes, anekdotes en voorbeelden. Het zet iedereen die het wil op weg om een quality investor te worden. Sterk aanbevolen.
Uit de combinatie van AI, quantum computing, grote rekenkracht en big data zal een nieuwe industriële revolutie ontstaan.Philippe Gijsels

Quantum Supremacy. How the Quantum Computer Revolution Will Change Everything

De AI-revolutie gaat momenteel met heel veel aandacht lopen, maar futuristen en visionairs zoals Michio Kaku kijken al een aantal stappen verder. En dan komen we uit bij quantum computing: de nieuwe techrevolutie die via ongekende computerkracht elke vezel van ons bestaan zal impacteren. We zullen sneller nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, alsook goedkopere en minder vervuilende meststoffen, de batterij van de toekomst en - waarom niet - kernfusie. Uit de combinatie van AI, quantum computing, grote rekenkracht en big data zal een nieuwe industriële revolutie ontstaan. Vanuit beleggingsperspectief betekent dit dat er een periode is aangebroken waarin fortuinen kunnen worden gewonnen, maar ook verloren. We zullen ook meer leren over het universum en over ons eigen bewustzijn. Op die manier gaan we misschien beseffen dat die meer met elkaar verbonden zijn dan we voor mogelijk hielden. En zo zijn we weer terug bij Alice.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven