Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Bestrijd armoede met microfinanciering
Beleggen Volgen De categorie volgen
8 FEB

Bestrijd armoede met microfinanciering

8.2.2021
Valérie de Gheldere – Portfolio Manager
Valérie de Gheldere Portfolio Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 5.2.2021 12:32
Gepubliceerd op 8.2.2021 06:32
Microfinanciering helpt mee de armoede te bestrijden en zorgt ervoor dat vrouwen zelfstandiger worden. U kunt dit systeem ondersteunen door te beleggen in gespecialiseerde fondsen.

Overzicht

  • 71 miljoen mensen zijn in 2020 in extreme armoede terechtgekomen
  • Dankzij microfinanciering kunnen de armste mensen projecten ontwikkelen die inkomsten opleveren
  • Talrijke vrouwen die hiervan gebruikmaken kunnen zo hun gezin vooruithelpen
  • De steun van microfinanciering is primordiaal voor 1,7 miljard mensen wereldwijd
  • U kunt het verschil maken door te beleggen in specifieke microfinancieringsfondsen
Zowat 9% van de wereldbevolking moet het doen met minder dan 1,9 dollar per dag. Dat is de ondergrens voor extreme armoede. Deze armoede uitbannen is de eerste van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Door de coronacrisis zijn de armoedecijfers weer gestegen na een daling van twintig jaar. De VN schatten dat zowat 71 miljoen mensen in 2020 in extreme armoede zijn terechtgekomen, vooral in Zuid-Azië en Sub-Sahara-Afrika.

U kunt de armoede helpen terugdringen door een gift te doen, maar ook via uw beleggingen. Een van de mogelijkheden is een belegging in microfinanciering, waardoor de armste mensen toegang krijgen tot kredieten en eenvoudige spaarproducten.
Het concept werd steeds succesvoller. Microfinancieringsinstellingen vind je overal ter wereld, vooral in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

De basis van de microfinanciering

Het was de econoom en bankier Muhammad Yunus die microfinanciering bedacht tijdens de hongersnood van 1974 in Bangladesh. Hij besliste om zijn spaargeld te gebruiken om leningen toe te kennen aan arme ondernemers. Daarna rolde hij dit systeem op grotere schaal uit met de oprichting van de Grameen Bank, die vandaag wereldwijd erkend wordt.

Yunus en de Grameen Bank kregen in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inspanningen om fundamentele economische en sociale ontwikkeling te stimuleren.

Het concept werd steeds succesvoller. Microfinancieringsinstellingen vind je overal ter wereld, vooral in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ook in België zijn er enkele, zoals microStart, dat wordt ondersteund door BNP Paribas Fortis.
De begunstigden - doorgaans vrouwen - kunnen zo hun inkomen verhogen. Dat zorgt voor een reeks positieve effecten.Valérie de Gheldere

Strijd tegen de armoede

Microkredieten vertegenwoordigen het belangrijkste deel van de microfinancieringsactiviteiten. Het zijn kleine leningen (van gemiddeld 1.000 tot 1.500 euro) ter financiering van productieve activiteiten, zoals de aankoop van een bestelwagen, de opstart van een eetkraampje of een werkplaats, enzovoort. De begunstigden - doorgaans vrouwen - kunnen zo hun inkomen verhogen. Dat zorgt voor een reeks positieve effecten: ze kunnen voeding van betere kwaliteit kopen, hun kinderen naar school sturen, hun woning verbeteren en (betere) toegang krijgen tot gezondheidszorg. Veel instellingen bieden ook opleidingen aan over noodzakelijke basisconcepten of de opstart van een onderneming.
Via bepaalde gespecialiseerde beleggingsfondsen kunt u investeren in microfinancieringsinstellingen over de hele wereld.Valérie de Gheldere

Microfinanciering ondersteunen

Naar schatting 1,7 miljard burgers hebben geen of weinig toegang tot eenvoudige financiële diensten. Twee derde van de kmo’s kan moeilijk een lening krijgen. Microfinanciering is dus onmisbaar in de strijd tegen armoede én om veel vrouwen zelfstandiger te maken.

Via bepaalde gespecialiseerde beleggingsfondsen kunt u investeren in microfinancieringsinstellingen over de hele wereld. Die fondsen kennen een stabiele groei, die vaak niet gecorreleerd is met de traditionele financiële markten. Een nadeel is wel dat deze fondsen minder liquide en dus per definitie langetermijnbeleggingen zijn. Maar hiermee kunt u miljoenen ontleners uit de hele wereld steunen, van wie de grote meerderheid vrouwen zijn.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Valérie de Gheldere Portfolio Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven