Overzicht
- Volgens een wereldwijde enquête beleggen vrouwen veel minder dan mannen
- Drie hinderpalen houden hen weg van de beurs
- Vrouwelijke beleggers besteden meer aandacht aan de impact en waarde van hun beleggingen
- Ze vinden de financiële onafhankelijkheid van hun gezin het belangrijkst
- De beleggingswereld is nog altijd te mannelijk
Eerder dit jaar publiceerde de Amerikaanse Bank of New York Mellon de resultaten van een
onderzoek naar het beleggingsgedrag van vrouwen. De vermogensbeheerder ondervroeg 8.000 vrouwen in 16 representatieve landen.
Vrouwen blijven de financiële markten wantrouwen. In continentaal Europa ligt het vertrouwenspeil tussen 18% en 25%. Elders in de wereld ligt het gemiddelde hoger: 41% in de Verenigde Staten en 47% in India.
De studie verklaart deze verschillen door:
- De beleggingscultuur en de mate waarin het onderwerp ter sprake komt bij familie en vrienden
- De noodzaak om te beleggen om de financiële toekomst van de familie veilig te stellen (zoals in India)
- De demografie, waarbij jongere vrouwen iets meer vertrouwen hebben dan oudere
Vrouwen denken dat beleggen erg risicovol is ten opzichte van andere oplossingen zoals sparen of vastgoed.
Drie grote hinderpalen
Over het algemeen beleggen vrouwen veel minder dan mannen. Drie belangrijke hinderpalen houden hen tegen:
- Vrouwen gaan er onterecht van uit dat ze het equivalent van bijna 50.000 dollar per jaar moeten verdienen om te beleggen. Zo’n inkomen is voor velen niet weggelegd.
- Vrouwen vinden beleggen erg risicovol, in vergelijking met alternatieven zoals sparen of vastgoed. Deze mythe houdt nog altijd veel potentiële vrouwelijke beleggers tegen.
- BNY Mellon noemt de derde hinderpaal een ‘engagementscrisis’: amper één op de tien vrouwen zegt dat ze met een gerust gemoed belegt. De studie benadrukt daarom de noodzaak van betere communicatie, om zo vertrouwen te wekken.
Een kans voor de wereld
Als vrouwen evenveel zouden beleggen als mannen, zou er naar schatting 3.220 miljard dollar extra naar de beurs vloeien. Daarvan zou maar liefst 1.870 miljard dollar terechtkomen in verantwoorde en milieuvriendelijke beleggingen.
Vrouwen beleggen over het algemeen in zinvolle projecten die aansluiten bij hun waarden. Ze willen ook de impact van hun beleggingen inschatten, met name op de empowerment van vrouwen en op economische duurzaamheid. Als het aandeel vrouwelijke beleggers toenam, zou dat een positief effect hebben op hun persoonlijke vermogen, met sociale en ecologische winsten als gevolg.
Vrouwen financieel beter onderlegd maken is een must, maar het volstaat niet. We moeten ook de diversiteit op de financiële markten in vraag stellen.Caroline Palumbo
Meer vrouwelijke beleggingen
Vrouwen financieel beter onderlegd maken is een must, maar het volstaat niet. We moeten ook de diversiteit op de financiële markten in vraag stellen. Zo komen in de meeste educatieve en commerciële beleggingsdocumenten traditioneel ‘mannelijke’ concepten als risico’s, prestaties en sportmetaforen aan bod. Vrouwen identificeren zich veel minder met die beelden. Zij hebben meer oog voor de maatschappelijke impact en het respect voor hun waarden. Volgens de BNY Mellon-studie is hun grootste zorg: financiële onafhankelijkheid.
Empowerment, autonomie, samenwerking, impact, inclusie... de uitdagingen waar vrouwen die willen beleggen voor staan, zijn uiteindelijk duurzaamheidsfactoren.