Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
2019, een keerpunt voor de CO2-uitstoot?
Beleggen Volgen De categorie volgen
24 MRT

2019, een keerpunt voor de CO2-uitstoot?

24.3.2020
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 11.3.2020 16:24
Gepubliceerd op 24.3.2020 07:00
De mondiale stabilisatie van CO2-uitstoot in 2019 is goed nieuws. Het toont de vooruitgang in de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Maar er moet nog veel gedaan worden.

Overzicht

  • De CO2-uitstoot gelinkt aan energie bleef ondanks de economische groei stabiel in 2019
  • Dat is het gevolg van zowel tijdelijke als structurele fenomenen
  • De uitstoot daalde zowel in Europa als in Amerika dankzij hernieuwbare energie
  • De groeilanden blijven achter, vooral door inefficiënt beleid
  • De uitdaging om de CO2-uitstoot op een duurzaam niveau te brengen blijft enorm groot
Volgens het rapport van het Internationale Energieagentschap (IEA) stagneerde in 2019 wereldwijd de uitstoot van CO2 gelinkt aan de productie van energie. Dat is goed nieuws voor het klimaat, want daarin worden zowel de productie van elektriciteit, airconditioning, verwarming, transport als industrie meegerekend. Zij vertegenwoordigen samen niet minder dan 80% van alle broeikasgassen. Sinds 1993 is de uitstoot van CO2 bij de productie van energie slechts twee keer gedaald: in 2009 bij de subprime-crisis en in 2015 door de vertraging van de Chinese economie. In 2019 bleef ze stabiel ondanks het gunstige economische klimaat, waarin de wereldeconomie 2,9% groeide.
Er zijn ook meer structurele fenomenen, zoals de sluiting van steenkoolcentrales in Noord-Europa en de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen.Caroline Palumbo

Tijdelijke en structurele fenomenen

Om een historische vooruitgang te bereiken, moeten we de oorsprong van de stagnatie van de uitstoot in 2019 identificeren.

Ten eerste zijn er tijdelijke fenomenen, zoals de moeilijkheden die de Indiase economie ondervindt en de groei van kernenergie in Azië. Maar er zijn ook meer structurele fenomenen, zoals de sluiting van steenkoolcentrales in Noord-Europa en de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen. Ten slotte zijn er fenomenen waarvan we niet weten of ze zullen blijven duren, zoals de groeivertraging in China, hogere temperaturen en de lagere gasprijzen.

De Verenigde Staten en Europa zijn goede leerlingen

De Verenigde Staten kenden een daling van de CO2-uitstoot met 141 miljoen ton in 2019. Ondanks het beleid van Donald Trump blijven veel staten zich inzetten voor de energietransitie. Hernieuwbare energiebronnen blijven zich duidelijk ontwikkelen, terwijl steenkoolcentrales sluiten.

Europa verminderde zijn CO2-uitstoot met 159 miljoen ton. Voor het eerst was kernenergie de belangrijkste bron van elektriciteit. Ze verdringt steenkool, die ook terrein verliest op windenergie.

Wereldwijd vertegenwoordigen hernieuwbare energiebronnen 26% van de energiemix. Dat aandeel zal volgens het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie binnen 10 jaar verdubbelen.

De uitdaging blijft erg groot

Groeilanden zoals China en India blijven daarentegen elk jaar meer CO2 uitstoten. Naast hun demografische handicap kampen die landen met een achterstand op vlak van deugdelijk bestuur. De meest geavanceerde regio's in duurzaamheid zijn diegene met de sterkste governance. Hoe effectiever de regelgeving, hoe meer die een basis biedt voor ontwikkeling en concurrentie tussen bedrijven rond duurzaamheid. De groeilanden hebben nog een lange weg te gaan. Zoals Laszlo Varro, hoofdeconoom van het IEA, zei: "De mensheid is nog altijd op weg naar de hel, maar we hebben onze voet wel van het gaspedaal gehaald.”

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven