Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Biodiversiteit: het WWF wijst de weg vooruit
Beleggen Volgen De categorie volgen
12 OKT

Biodiversiteit: het WWF wijst de weg vooruit

12.10.2020
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 9.10.2020 17:08
Gepubliceerd op 12.10.2020 06:08
Het WWF stelde een reeks aanbevelingen op om de biodiversiteit, die bedreigd wordt door menselijke activiteiten, te redden. De eerste stap is bewustmaking in de economische en financiële wereld.

Overzicht

  • De waarnemingen van het WWF rond biodiversiteit zijn zorgwekkend
  • We zijn nu in het antropoceen, wat letterlijk ’het tijdperk van de mens‘ betekent
  • Het WWF pleit voor bindende maatregelen en meer onderwijs
  • Binnen financiële kringen zijn er zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering
  • Dit is het moment voor mobilisering en duurzame financiering
Het Wereld Natuur Fonds, beter bekend als het WWF, bracht begin september 2020 zijn Living Planet Report uit. Het tweejaarlijkse rapport over de impact van de menselijke activiteiten op de gezondheid van onze planeet, krijgt altijd veel aandacht. De 2020-versie maakt de balans op van de situatie eind 2018.

De eerste vaststellingen zijn zorgwekkend. Tussen 1970 en 2016 verdween 68% van de gewervelde dieren. In zoet water ligt het biodiversiteitsverlies sinds 1900 nu op meer dan 80%. De wereldwijde ecologische voetafdruk, die de impact van menselijke activiteiten op natuurlijke hulpbronnen meet, verdubbelde in een halve eeuw.

Van holoceen naar antropoceen

Deskundigen noemen onze tijd steeds vaker het antropoceen, wat letterlijk 'het tijdperk van de mens' betekent. Hoewel de term pas ongeveer twintig jaar in gebruik is, werd het concept dat erop betrekking heeft al in de 19de eeuw beschreven. Concreet is het antropoceen het geologische tijdperk waarin menselijke activiteiten het ecosysteem van de aarde begonnen te beïnvloeden. Een impact die vooral te zien is aan de kunstmatige sedimenten die op rotsachtige oppervlakken achterblijven. Hoewel de meningen nog steeds uiteenlopen, is het duidelijk dat de industriële revolutie een belangrijke rol speelde in de overgang van het holoceen naar het antropoceen.
Volgens het WWF is de belangrijkste oorzaak van de dalende biodiversiteit de vernietiging van natuurlijke habitats voor industriële landbouw.Caroline Palumbo

Beperkende maatregelen en onderwijs

Volgens het WWF is de belangrijkste oorzaak van de dalende biodiversiteit de vernietiging van natuurlijke habitats voor industriële landbouw. Hoewel het een wereldwijd fenomeen is, wordt Centraal-Amerika bijzonder hard getroffen. Het is de thuisbasis van de belangrijkste koolstofreservoirs ter wereld, waar ontbossing verantwoordelijk is voor 80% van de vernietiging van habitats.

Het WWF stopte niet bij een loutere observatie. De organisatie bracht ook aanbevelingen uit om habitats te behouden en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te maken. Naast beperkende maatregelen dringt het WWF aan op onderwijs. Het stelt voor om positieve en negatieve scenario's te verspreiden, en oplossingen die iedereen op korte termijn kan toepassen.
De Commodity Futures Trading Commission kwam onlangs met een rapport over de impact van de klimaatverandering op het financiële systeem.Caroline Palumbo

De uitdaging aangaan met duurzame financiering

Het WWF is niet de enige organisatie die zich zorgen maakt. De Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de regulator van de Amerikaanse derivatenmarkt, kwam onlangs met een rapport over de impact van de klimaatverandering op het financiële systeem. Het document, mee ondertekend door leden van Morgan Stanley, Citi en JPMorgan, wijst op milieu-, sociale en governancerisico’s die een bedreiging vormen voor ondernemingen.

Het rapport dringt er bij de Federal Reserve op aan zich aan te sluiten bij het Network for Greening the Financial System (NGFS). Die taskforce om het financiële systeem te vergroenen brengt veel centrale banken samen. Het bewijs dat duurzaamheidsproblemen cruciaal zijn geworden en dat het tijd is om te mobiliseren.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven