Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Drie economische lessen uit de coronacrisis
Beleggen Volgen De categorie volgen
14 APR

Drie economische lessen uit de coronacrisis

14.4.2020
Luc Van Liedekerke – Professor Corporate Social Responsibility
 Luc Van Liedekerke
Luc Van Liedekerke Professor Corporate Social Responsibility
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 9.4.2020 14:35
Gepubliceerd op 14.4.2020 05:35
De coronacrisis confronteert ons met tekortkomingen in ons economische denken en handelen. Als we er de nodige lessen uit trekken, helpt ons dat om een volgende crisis sneller te boven te komen.

Overzicht

  • De coronacrisis is een typisch voorbeeld van een zogeheten zwarte zwaan
  • Om de volgende crisis het hoofd te bieden, hebben we behoefte aan meer robuustheid
  • Experts pleiten ook voor meer systeemdenken in de economie
  • De vorige crisis leert dat bedrijven die goed scoren op ESG, veerkrachtiger zijn
De coronacrisis is een voorbeeld van een zogeheten zwarte zwaan, zoals beschreven door Nassim Nicholas Taleb in De Zwarte Zwaan: De impact van het hoogst onwaarschijnlijke. Een zwarte zwaan is een onvoorspelbare gebeurtenis met een enorme impact. Taleb betoogt dat het zinloos is om te proberen zwarte zwanen te voorspellen. Maar om beter te kunnen omgaan met de volgende onverwachte gebeurtenis, moeten we meer robuustheid in de maatschappij inbouwen. We moeten er in de organisatie van onze economie en onze aanvoer- en productielijnen rekening mee houden dat zwarte zwanen altijd kunnen opduiken.
De coronacrisis confronteert ons met een tekort aan systeemdenken in onze economische opleidingen en in het economische beleid.Luc Van Liedekerke

Systeemdenken

Corona confronteert ons met een tekort aan systeemdenken in onze economische opleidingen en in het economische beleid. In het oude denken is economie een bijna onafhankelijk gegeven. Terwijl die in werkelijkheid sterk verbonden is met (en afhankelijk is) van enerzijds sociale factoren als gezondheid en politieke stabiliteit, en anderzijds ecologische factoren als klimaat en de beschikbaarheid van water.

De coronacrisis herinnert ons aan iets waar ecologisten op hameren: dat alles met alles verbonden is en dat alles elkaar wederzijds beïnvloedt. Met andere woorden: de hele economie komt in het gedrang als de menselijke gezondheid bedreigd wordt.

Veerkracht

Geen enkel systeem kan de schok veroorzaakt door een zwarte zwaan vermijden. Maar we kunnen wel veerkracht en weerstand inbouwen. De impact van de crisis van 2008 op de economie hebben we gemeten, en de lessen zijn duidelijk. Meer bepaald: alle sectoren werden getroffen, maar hoe beter bedrijven op het gebied van ESG (duurzaamheid) presteren, des te sneller klimmen ze uit het dal.

Dat zal na deze crisis wellicht niet anders zijn. Bedrijven die nu het werk anders verdelen - dus mensen deeltijds laten werken in plaats van ze te ontslaan - zullen sneller weer opstarten na de crisis dan bedrijven die nu mensen ontslaan. Zulke ingrepen vergen een goede sociale basis en een goed contact met vakbonden. Kortom: een goede governance is essentieel.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
 Luc Van Liedekerke

Uw expert

Luc Van Liedekerke Professor Corporate Social Responsibility
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven