Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Het economische herstel moet groen zijn
Beleggen Volgen De categorie volgen
16 JUN

Het economische herstel moet groen zijn

16.6.2020
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 12.6.2020 13:00
Gepubliceerd op 16.6.2020 04:00
Een vervuilend herstel of het groene pact: Europa is verdeeld over het relancebeleid na het coronavirus. De doelstellingen van deze green deal zijn nochtans belangrijker dan ooit.

Overzicht

  • Slechts 17 van de 27 Europese landen steunen de European Alliance for Green Recovery
  • Het risico op een nieuwe opstoot van de vervuiling bij economisch herstel is reëel
  • Frankrijk, Duitsland en België willen de fouten van het verleden vermijden
  • Groene investeringen creëren meer jobs en zijn economisch meer rendabel
  • Het Europese groene pact wil de economie ook weerbaarder maken
  • De CO2-markt is essentieel om de doelstellingen van deze green deal te behalen
Eind april drong de European Alliance for Green Recovery er bij de Europese Commissie op aan om het groene pact in het post-coronavirusherstelplan te integreren. Deze alliantie brengt politici, banken (inclusief BNP Paribas), denktanks en milieuministers uit 17 landen van de Europese Unie samen. Het zijn dezelfde 17 van de 27 lidstaten die drie maanden eerder de green deal hadden gesloten. Andere landen, zoals Polen en Tsjechië, profiteren van de gezondheidscrisis om het groene pact naar de achtergrond te schuiven. Sommige ondernemingen vrezen dat de groene plannen het economische herstel zullen vertragen. Maar een klassieke heropleving zou vervuilende activiteiten nieuw leven geven, zoals in 2008 gebeurde. Is de green deal in gevaar?
Groene projecten creëren meer banen, genereren hogere kortetermijnrendementen en op lange termijn ook grotere kostenbesparingen.

Groen herstel en het Sophia-plan

Gelukkig zien Duitsland en Frankrijk, die zich meer inzetten voor het klimaat, het groene pact als de motor van herstel. Ook België, waar een consortium van ondernemingen en wetenschappers op 14 mei het Sophia-plan presenteerde, is die mening toegedaan. Dit Sophia-manifest bevat vijftien hefbomen die essentieel zijn voor een groen Europees herstel, zoals het creëren van een ecologisch plafond en een sociale bodem. Deze maatregelen hebben een gemeenschappelijk doel: systeemcrises vermijden waar een klassiek herstel toe zou leiden.

In een recent onderzoek wijst ook Cameron Hepburn van de Universiteit van Oxford erop dat groene projecten meer banen creëren, hogere kortetermijnrendementen genereren en op lange termijn tot grotere kostenbesparingen leiden.
Volgens voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen blijft de green deal dan ook het kompas van een veerkrachtige Europese economie.Caroline Palumbo

Allemaal betrokken bij het groene pact

Zijn de duurzaamheid en levensvatbaarheid van het groene pact dan verzekerd? Een van de belangrijkste kenmerken is alvast de heterogene structuur (herverdeling van budgetten, kredietgaranties, steun aan de private sector...). De uitdaging is om alle betrokken partijen op één lijn te krijgen. Alle Europese landen moeten hetzelfde doen: wetenschappers het woord geven, burgers betrekken en zich structureel voorbereiden op externe schokken.

Het onvermijdelijke uitstel van bepaalde doelstellingen moet dus vooral bedoeld zijn om deze beter te integreren in de post-coronavirusherstelplannen. Volgens voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen blijft de green deal dan ook het kompas van een veerkrachtige Europese economie.

CO2-markt

Het succes van het groene pact hangt ook af van andere belangrijke zaken, zoals het stellen van een bodemprijs voor CO2. Op de CO2-markt kunnen ondernemingen die veel uitstoten emissierechten kopen van ondernemingen die minder uitstoten. De duurzaamheid van deze markt is essentieel om verder te gaan op het pad naar uitstootquota voor broeikasgassen. Subsidies van bruine ondernemingen, doorgaans gebouwd op een meer vervuilend economisch model, zullen ook afhankelijk moeten zijn van inspanningen voor het milieu. De meeste spelers in duurzame financiering steunen deze kernwaarden van de green deal. We hopen dat ze ook voor beleggers een grote inspiratiebron vormen.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven