Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Het klimaat: wat staat er wereldwijd op het spel?
Beleggen Volgen De categorie volgen
30 NOV

Het klimaat: wat staat er wereldwijd op het spel?

30.11.2020
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 27.11.2020 18:20
Gepubliceerd op 30.11.2020 06:20
Hoewel ze niet vaak in de kijker staan, zijn regionale duurzaamheidsuitdagingen cruciaal. Deze reeks artikels reist samen met u rond de wereld, op zoek naar duurzame economieën.

Overzicht

  • De duurzaamheidskwestie wordt vaak per sector aangekaart
  • De unieke geografische kenmerken zijn ook doorslaggevend
  • Deze reeks artikels buigt zich over elke regio in de wereld
  • Europa blijft de pionier in de overgang naar een duurzame economie
Al enkele jaren groeit het bewustzijn over het klimaat en de duurzaamheidsuitdagingen. Specialisten wijzen vaak naar ondernemingen of sectoren om de overgang sneller te doen gaan. De specifieke geografische kenmerken verdwijnen hierdoor vaak naar de achtergrond. Ze zijn nochtans heel uitgesproken, zoals u in deze reeks artikels zult ontdekken.

Na dit eerste korte overzicht zijn de volgende haltes Europa, Noord-Amerika en Japan. We eindigen de wereldreis in twee groeilanden: China en India, de twee dichtstbevolkte landen ter wereld.
Europa brengt veel ingrediënten samen die nodig zijn voor de overgang naar een koolstofarme economie.

Europa: de pionier

Als pionier in de strijd tegen de klimaatverandering brengt Europa veel ingrediënten samen die nodig zijn voor de overgang naar een koolstofarme economie: een volwassen financiële markt, een geëngageerde Europese Commissie en een duurzaam herstelplan.

Naast het financiële aspect zet Europa ook via regelgeving in op CO2-neutraliteit in 2050. Zo zal een taxonomie van de bijdrage van alle economische activiteiten aan de klimaatovergang geleidelijk het licht zien in 2021 en 2022. Deze essentiële stap in de toepassing van bindende voorschriften zal beleggers toelaten om hun duurzame portefeuille te herbalanceren.
Joe Biden heeft gezworen om kort na zijn aantreden terug te keren naar het klimaatakkoord van Parijs.Caroline Palumbo

Verenigde Staten en Japan: nieuwkomers

De Verenigde Staten blazen warm en koud tegelijk als het om duurzaamheid gaat. De voorbije jaren hebben afzonderlijke staten en lokale gemeenschappen het gebrek aan inzet van de Trump-regering in de energie-overgang gecompenseerd. Ondertussen heeft Joe Biden gezworen om kort na zijn aantreden terug te keren naar het klimaatakkoord van Parijs.

Aan de andere kant van de Stille Oceaan wil de nieuwe Japanse premier Yoshihide Suga tegen 2050 koolstofneutraliteit bereiken. Hij vertrouwt vooral op innovatie om een energie-overgang te realiseren. Japan is namelijk de zesde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, onder meer door zijn afhankelijkheid van steenkool.

Groeilanden: klimaatgenocide

De groeilanden zijn belangrijke economische spelers geworden dankzij hun ondergrondse rijkdom (Brazilië, Afrika, Rusland, enzovoort) of hun productieve en goedkope arbeidskrachten (Zuidoost-Azië en Oost-Europa). Ook de globalisering heeft deze landen grondig veranderd. Sommige landen, zoals China, hebben een welvarende middenklasse kunnen ontwikkelen. Maar andere landen worstelen nog altijd met hongersnoden.

Het economische groeimodel van groeilanden blijft erg afhankelijk van koolwaterstoffen en lijkt voorlopig onverenigbaar met de inperking van de klimaatopwarming. Hoe zullen de groeilanden ooit koolstofneutraal worden? En zullen de ontwikkelde landen hen daarbij moeten helpen?

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven