Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Waterstof vormt de kern van de energietransitie
Beleggen Volgen De categorie volgen
1 SEP

Waterstof vormt de kern van de energietransitie

1.9.2020
Valérie de Gheldere – Portfolio Manager
Valérie de Gheldere Portfolio Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 31.8.2020 13:43
Gepubliceerd op 1.9.2020 05:43
Er bestaan veel toepassingen voor waterstof, maar de technologie is nog te vervuilend en te duur. Om dat te verhelpen, heeft Europa besloten om massaal groene waterstof te steunen.

Overzicht

  • Voor Europa is waterstof een essentiële schakel in de energietransitie
  • Het kan fossiele brandstoffen vervangen en gebruikt worden om groene stroom op te slaan
  • De productie van waterstof is momenteel nog te vervuilend
  • Europa zal de productie van groene waterstof stimuleren om de kosten ervan te verlagen
  • Dit nieuwe ecosysteem biedt kansen voor langetermijnbeleggers
Eind juli kondigde Europa een herstelplan aan van 750 miljard euro: een heel ambitieus plan dat veel belang hecht aan groene investeringen. Maar liefst 30% van de uitgaven moet besteed worden aan de klimaat- en energietransitie. Dat hangt natuurlijk samen met de Green Deal, waarmee Europa tegen 2050 koolstofneutraliteit wil bereiken. Om deze doelstelling te halen, is louter inzetten op hernieuwbare energie niet voldoende. Om de energietransitie te perfectioneren, heeft Europa een specifiek plan aangekondigd om de waterstofsector te ontwikkelen. Het schat de noden tegen 2050 tussen 180 en 470 miljard euro.
Waterstof kan het periodieke probleem van zonnepanelen en windturbines oplossen.

Waterstof en de energietransitie

Er bestaan veel toepassingen voor waterstof. Toyota, Honda en Hyundai brachten al voertuigen op de markt die rijden op een waterstof-brandstofcel. Het Franse Alstom ontwikkelde een waterstoftrein die momenteel in Duitsland rijdt. Intussen vaart het Energy Observer-schip de wereld rond met behulp van waterstof en hernieuwbare energiebronnen.

De meest veelbelovende toepassing is energieopslag. Waterstof kan het periodieke probleem van zonnepanelen en windturbines oplossen. De overtollige energie die overdag wordt geproduceerd, wordt omgezet in waterstof: dat kan dan worden opgeslagen en later gebruikt.

Waterstof kan zo een grote rol spelen in de energietransitie en in het verminderen van de CO2-uitstoot.
Groene waterstof wordt met behulp van uitsluitend groene energie geproduceerd door elektrolyse van water.Valérie De Gheldere

Van grijze naar groene waterstof

Waterstof is overvloedig aanwezig in de natuur, maar altijd gecombineerd met andere moleculen zoals water of methaan. Om zuivere waterstof te krijgen, moet je deze moleculen breken, wat erg energie-intensief is. Momenteel wordt meer dan 95% van de waterstof geproduceerd uit fossiele brandstoffen. We hebben het dan over vervuilende grijze waterstof.

Groene waterstof wordt met behulp van uitsluitend groene energie geproduceerd door elektrolyse van water. Het is dit veel duurzamer proces dat Europa wil stimuleren. De technologie bestaat, zoals het project voor de productie van waterstof uit windenergie door Fluxys en Colruyt in Zeebrugge al aantoont.
Een heel ecosysteem zal zich ontwikkelen rond waterstof op basis van publiek-private samenwerkingen.Valérie De Gheldere

Lagere kosten en nieuwe kansen

Het belangrijkste obstakel voor de ontwikkeling van groene waterstof zijn de kosten. Die kunnen evenwel afnemen dankzij de zware investeringen door Europa. Dankzij de hieruit voortvloeiende schaalvoordelen zullen de kosten de komende tien jaar naar verwachting met 50% tot 60% dalen. Deze evolutie zal transport en industrie drastisch veranderen, vooral dan de staal- en chemiesector: de grootste verbruikers van waterstof.

Een heel ecosysteem zal zich ontwikkelen rond waterstof op basis van publiek-private samenwerkingen. De uitbaters van gasnetwerken en nutsbedrijven zullen hiervan profiteren. Voor de langetermijnbelegger biedt waterstof dan ook opportuniteiten.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Valérie de Gheldere Portfolio Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven