Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Kleur uw beleggingsportefeuille groener met green bonds
Beleggen Volgen De categorie volgen
23 JAN

Kleur uw beleggingsportefeuille groener met green bonds

23.1.2018
Guy Janssens – Head of Sustainable and Responsible Investments
Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 4.5.2018 15:37
Gepubliceerd op 23.1.2018 07:35
In een wereld waarin ondernemingen meer en meer worden afgerekend op hun reputatie, hebben green bonds of groene obligaties een mooie toekomst. Ze vormen een interessante diversificatie in de portefeuille van beleggers die hun kapitaal op een duurzame wijze willen laten renderen.

Overzicht

  • Green bonds of groene obligaties: vergelijkbaar rendement met klassieke obligaties
  • Kredietwaardigheid over het algemeen hoog
  • Global Green Bond Index: vergelijkbaar of beter rendement dan klassieke obligatie-index
  • Green Bond Principles definiëren wat een obligatie groen maakt
  • Naast overheden geven ook bedrijven groene obligaties uit
Green bonds zijn dezelfde producten als gewone obligaties: vastrentende schuldbewijzen die elk jaar een coupon uitbetalen. Op vervaldag krijgt u als investeerder het ingelegde bedrag en de laatste coupon uitbetaald. De waarschijnlijkheid dat dit gebeurt, bepaalt de kredietwaardigheid van de groene obligatie. Green bonds hebben over het algemeen een hoge kredietwaardigheid: triple A. Ongeveer de helft van alle groene obligaties is Europees en noteert in euro, ongeveer 40% is in dollar uitgegeven.
Green bonds: vergelijkbaar rendement met klassieke obligaties

Controle op groen karakter van green bonds

Wat is dan het verschil met gewone obligaties? Meestal financieren deze groene obligaties investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing van gebouwen. Of ze financieren projecten in milieuvriendelijk transport, duurzaam afval- en waterbeheer, enzovoort. Maar hoe voorkom je dat bedrijven of overheden obligaties groen noemen, terwijl ze dat niet zijn? De Green Bond Principles (GBP) definiëren wat een obligatie groen maakt. Een obligatie komt enkel in aanmerking als ze de opgehaalde fondsen uitsluitend gebruikt om, geheel of gedeeltelijk, groene projecten te (her)financieren. Die projecten moeten aan duidelijk omschreven voorwaarden voldoen.
De afgelopen drie jaar waren er meerdere periodes waarin de Green Bond Index het beter deed dan de klassieke obligatie-index.

Vergelijkbaar rendement

Drie jaar geleden werd de Global Green Bond Index in het leven geroepen. De index bestaat uit een representatief aantal bedrijfs- en overheids-obligaties die voldoen aan de Green Bond Principles. Als ik die index vergelijk met de totale markt voor klassieke obligaties, blijkt dat de groene index niet moet onderdoen voor conventionele obligaties. Beide indexen evolueren grotendeels gelijk, al zijn er meerdere periodes waarin de Green Bond Index het zelfs beter doet. Let wel: rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. 

Ook ondernemingen geven green bonds uit

Green bonds of groene obligaties vormden voor pakweg 2010 een pure nichemarkt. Ze werden alleen uitgegeven door supranationale instellingen zoals de Wereldbank. Sinds 2013 geven ook ondernemingen groene obligaties uit. Het gaat vooral om energiebedrijven en financiële instellingen. Toch blijven het vooral overheden die het grootste deel van de groene obligatiemarkt voor hun rekening nemen.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven