Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Boekentips zomer 2022 – deel II
Trends Volgen De categorie volgen
23 AUG

Boekentips zomer 2022 – deel II

23.8.2022
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 22.8.2022 13:34
Gepubliceerd op 23.8.2022 05:34
De vakantie is al een heel stuk gevorderd en de lijst van ongelezen boeken is waarschijnlijk bij iedereen nog veel te lang. Maar voor wie extra inspiratie zoekt, hier nog zeven tips.

Catastrofes van toen (en nu)

We beginnen met Wereldcrisis van Geoffrey Parker. Als je de ondertitel leest – Oorlog, klimaatverandering en catastrofe – zou het perfect over vandaag kunnen handelen. Maar het gaat wel degelijk over de zeventiende eeuw. Van ongeveer 1580 tot het hoogtepunt van 1690 beleefden we een mini-ijstijd. Het klimaat koelde met een graad af, en op het dieptepunt werd het nog kouder. Dat zorgde voor mislukte oogsten en heel veel opstanden en oorlogen. Het was de tijd dat in China de Ming-dynastie viel. Gedurende de hele zeventiende eeuw hadden we welgeteld maar drie jaar zonder oorlog. We willen niet doemdenken, maar er zijn voldoende parallellen met vandaag om dit werk met meer dan gewone aandacht te lezen.
Een van de mooiste werken over Voltaire is Émilie & Voltaire, een liefdesgeschiedenis in de Verlichting van David Bodanis.

Liefde door de eeuwen heen

Die mini-ijstijd wordt door veel geschiedkundigen gezien als de poort tussen de renaissance en de Verlichting. Er zijn hele bibliotheken volgeschreven over Voltaire, maar een van de mooiste en meest interessante werken is Émilie & Voltaire, een liefdesgeschiedenis in de Verlichting van David Bodanis. Het is het verhaal van Voltaire en zijn geliefde, de buitengewoon intelligente Emilie du Châtelet. Een prachtig tijdsbeeld van een van de meest fascinerende periodes uit de geschiedenis van de menselijke ontwikkeling.

Van de zeventiende over de achttiende eeuw gaan we naadloos over naar 1q84 van Haruki Murakami. In deze ijzingwekkend spannende trilogie kruisen de paden van Tengo en Aomame. Hij is ghostwriter en wiskundeleraar. Zij is sportschoolinstructrice, maar heeft nog een aantal andere bezigheden. Ze raken verzeild in een parallelle wereld zoals alleen Murakami hem in leven kan roepen. Een trilogie om te verslinden.
De verhalen die we vertellen zijn telkens weer dezelfde oerverhalen. Dat is de centrale stelling van Joseph Campbell in "The Power of Myth".Philippe Gijsels

Reizen is ook vertellen

Door de pandemie is de drang om het bekende achter te laten en het onbekende te verkennen mogelijk nog groter dan voorheen. Maar Covid heeft ons ook geleerd om beter te reizen in ons hoofd en via portals naar reële en virtuele werelden. Portals die we dan maar boeken zullen noemen. Cees Nooteboom is een fantastische gids langs verhalen en geschiedenis. In Venetië. De leeuw, de stad en het water, neemt hij ons mee naar een labyrint van verborgen wegen, gesloten poorten en ontelbare kanalen.

Reizen, of het nu fysiek en/of mentaal is, gaat altijd een beetje over het vertellen van verhalen. En op één of andere manier zijn de verhalen die we vertellen eigenlijk telkens weer dezelfde oerverhalen. Dat is toch de centrale stelling van Joseph Campbell in The Power of Myth. Wie van verhalen houdt, en wie doet dat niet, zal zich zeker kunnen vinden in de weg die de schrijver ons wijst doorheen de menselijke (vertel)geschiedenis.
Misschien kunnen de huidige geopolitieke, technologische en klimaatuitdagingen een katalysator zijn om tot een nieuwe en betere samenwerking op wereldvlak te komen.Philippe Gijsels

Pessimist of optimist?

Omdat we nog steeds in een zeer complexe en geopolitiek moeilijke omgeving leven, gaan we voor de twee laatste boeken te rade bij twee geopolitieke zwaargewichten.

Van Disunited Nations van Peter Zeihan word je niet onmiddellijk vrolijk. Maar het werk verschaft wel inzichten die tot betere investeringsbeslissingen kunnen leiden. Welke landen zullen bijvoorbeeld profiteren van de huidige geopolitieke (on)evenwichten?

The Power of Crisis van Ian Bremmer leidt ons langs gelijkaardige paden. Maar Bremmer is optimistischer. Want misschien kunnen de huidige geopolitieke, technologische en klimaatuitdagingen een katalysator zijn om tot een nieuwe en betere samenwerking op wereldvlak te komen. Om Winston Churchill te citeren: “I am an optimist - it does not seem to be much use being anything else.” Maar zijn biografieën en de geschiedenis van dat eiland aan de andere kant van de Noordzee houden we voor een volgende leesreis.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven