Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Brexit kwetst Britse én Belgische economie
Trends Volgen De categorie volgen
1 FEB

Brexit kwetst Britse én Belgische economie

1.2.2023
Koen De Leus – Chief Economist
Koen De Leus Chief Economist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 31.1.2023 14:21
Gepubliceerd op 1.2.2023 06:00
Twee jaar na Brexit en 6,5 jaar na het Brexit-referendum slabakt de Britse economie. Bijkomende maatregelen dreigen zelfs nog meer roet in het eten te gooien. Ook voor Belgische exportbedrijven.

De Britse economie verbeterde zich niet na de (aankondiging van) Brexit.

  • De inflatie in het Verenigd Koninkrijk ligt sinds 2016 constant hoger dan in de eurozone.
  • Sinds het referendum daalden de prijzen van Brits residentieel vastgoed.
  • De Britse aandelenindex doet het sinds 2016 slechter dan die van Nederland en Frankrijk, en maar half zo goed als die van Amerika.
  • De export naar de EU is weer op het pre-coronapeil, maar de export naar niet-EU-landen ligt lager dan vóór het referendum.
Cijfers van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) tonen dat ook Belgische ondernemingen het Brexit-effect voelen. Ze exporteren minder naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens een Ierse denktank nam de Belgische export naar Groot-Brittannië met 26% af.
Groot-Brittannië importeert ongeveer 46% van zijn voedsel. Het risico op lege winkelrekken door de nieuwe regels is reëel.Koen De Leus

Nieuwe regels

Bijkomende invoercontroles vertragen transport en invoerheffingen maken handel duurder. Dat leidt tot afgenomen export. De extra regels en controles zijn al een paar keer uitgesteld:
  • Een UK-markering zal de CE-markering vervangen. Producten met CE-label voldoen aan Europese vereisten rond veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu.
  • Er komen nieuwe controles op plantaardige en dierlijke producten.
De uitstellen tonen dat het Verenigd Koninkrijk de gevolgen van de Brexit en de complexiteit van nieuwe regels heeft onderschat. Groot-Brittannië importeert ongeveer 46% van zijn voedsel. Het risico op lege winkelrekken door de nieuwe regels is reëel. Ook dat zet de politiek aan tot voorzichtigheid, en dus tot uitstel.
Simulaties geven aan dat het Verenigd Koninkrijk beter af zou zijn zonder de Brexit.Koen De Leus

CE-markering

Hoe zullen ondernemingen reageren op de aangekondigde UK-markering? Producten zullen wellicht moeten voldoen aan regels die niet noodzakelijk overeenkomen met de CE-markering. Voor ondernemingen betekent dat: een product voor Europa maken, én een aangepast product voor de UK-markering. Zal het sop de kool waard zijn? Bij al te grote verschillen wellicht niet.

Simulaties geven aan dat het Verenigd Koninkrijk beter af zou zijn zonder de Brexit. Verdere invoerbeperkingen zouden de schade nog verergeren, ook voor Belgische exporteurs. Een poll van YouGov uit november 2022 geeft aan dat 56% van de Britten de Brexit ondertussen een slecht idee vindt. Maar de klok terugdraaien, gaat helaas niet. 

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Koen De Leus Chief Economist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven