Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De lage rente moet u aanzetten tot beleggen
Trends Volgen De categorie volgen
31 JAN

De lage rente moet u aanzetten tot beleggen

31.1.2020
Sylviane Delcuve – Senior Economist
Sylviane Delcuve Senior Economist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 30.1.2020 13:45
Gepubliceerd op 31.1.2020 08:45
Zowel de rentevoeten als het rendement op spaargeld staan op een historisch dieptepunt. Door de inflatie verliest het vermogen van spaarders aan koopkracht. Is het tijd dat spaarders meer beleggen?

Overzicht

  • De rente was nog nooit zo laag en er was nog nooit zoveel spaargeld
  • Sinds de komst van de euro is de koopkracht van uw spaargeld blijven zakken
  • Door de negatieve rente zijn spaardeposito’s ook voor de banken duur geworden
  • Spaarders zouden moeten overwegen om meer te beleggen op de beurs
Nog nooit was de rente zo laag en stond er zoveel geld op de zicht- en spaarrekeningen. De Belgische gezinnen houden 31% van hun financiële vermogen aan in cash, op zulke rekeningen bij hun bank. Twintig jaar geleden was dat maar 23%. De Belgen sparen dus meer en meer, ondanks de scherpe daling van de rente op dit soort financiële producten.

Sinds het bestaan van de euro is de vergoeding op het spaargeld – behalve in enkele zeldzame uitzonderingen – zelfs lager dan de inflatie. Dit betekent dat de koopkracht van het spaargeld blijft dalen.

Bankieren wordt duur

Sinds september 2019 rekent de Europese Centrale Bank (ECB) een negatieve rente van -0,5% aan op de overtollige liquiditeiten van de banken. Daar lijdt hun winstgevendheid onder, en het weegt ook op de vergoeding op het spaargeld. Daar komt nog eens bij dat het beleggen van dit spaargeld een dure bezigheid is geworden voor de financiële instellingen. Al ruime tijd is het verschil tussen het rendement op vijfjarige staatsobligaties en de vergoeding op spaargeld negatief. Die grote sommen spaargeld zijn dus voor de banken een verliespost geworden. Dat was niet het geval vóór de ECB aan haar monetaire versoepeling begon in 2015.
Die grote sommen spaargeld zijn voor de banken een verliespost geworden.

Negatieve rente op Duitse spaartegoeden?

Het debat woedt vooral in Duitsland, waar de particulieren nog spaarzamer zijn dan de Belgen. De Duitsers houden maar liefst 40% van hun financiële vermogen aan op zicht- of spaarrekeningen. Ook dat aandeel blijft maar stijgen. De Duitsers vrezen nu de toepassing van negatieve tarieven door de banken, vooral op deposito's van meer dan 100.000 euro. Spaarders zijn op hun hoede, zoals blijkt uit de evolutie van de huur van kluizen. De Duitse overheid zal waarschijnlijk tussenbeide komen, want de spaarrente is belangrijk voor Duitse gepensioneerden. Zij hebben immers niet allemaal een levensverzekering.
De Duitse overheid zal waarschijnlijk tussenbeide komen, want de spaarrente is belangrijk voor Duitse gepensioneerden.Sylviane Delcuve

Wat zijn de vooruitzichten voor spaarders?

Het lijdt geen twijfel dat de rente op spaarrekeningen niet snel zal stijgen. Gezinnen die meer dan 30% van hun financiële vermogen op spaarrekeningen hebben gestort, moeten zichzelf vragen stellen. "Is het slim om zoveel contant geld te houden?” is één daarvan.

Door een deel van uw vermogen te beleggen op de beurs, kunt u op lange termijn niet verliezen. Op korte termijn moet u wel grotere schommelingen aanvaarden. Investeer dus niet te veel. Een grafiek illustreert dit: had u 100 dollar op het allerslechtste moment geïnvesteerd – net voor de crisis van 2007-2008 – dan had u vandaag 225 dollar. Hetzelfde geldt voor een belegging in september 2018, voordat de aandelenmarkten opnieuw zakten.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Sylviane Delcuve Senior Economist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven