Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De zomerboekenkast van Philippe Gijsels
Trends Volgen De categorie volgen
1 AUG

De zomerboekenkast van Philippe Gijsels

1.8.2019
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 31.7.2019 13:29
Gepubliceerd op 1.8.2019 06:00
Tien boeken die ietwat bijdragen tot een beter begrip van een almaar complexere wereld. Een startplek voor enkele uren rust, stilte en leesplezier. Of gewoon een mooi excuus voor dat goede glas erbij.

Overzicht

  • Philippe Gijsels presenteert de tien beste boeken die hij de afgelopen maanden las
  • Een boeiende selectie van geschiedenis, economie, actualiteit, kunst en literatuur
  • Onmisbaar ‘intellectueel voedsel’ voor wie de wereld van vandaag beter wil begrijpen
  • Wordt de 21ste eeuw die van Azië, en hoe zit het met de Chinese AI-ambities?
  • Verdiept u zich graag in de geschiedenis van zilver, of liever in die van goud?
  • Wilt u graag meer weten over de kunstmarkt of over beleggen?
Het uitgangspunt van The Future is Asian van Parag Khanna is dat het economisch zwaartepunt van de wereld continu verhuist. In de 19de en voorgaande eeuwen lag het in Europa. De 20ste eeuw was duidelijk Amerikaans, zeker na WO II. En volgens de schrijver wordt de 21ste eeuw Aziatisch, met dien verstande dat hij daar ook Turkije, Rusland en zelfs Australië voor een stuk bij rekent. Samen goed voor 40% van de wereldeconomie en de inzet van de huidige handels-, of liever technologieoorlogen.

Krijgt Parag Khanna gelijk of klopt de voorspelling van The Next 100 Years van George Friedman en houdt de Verenigde Staten stand? De conclusie zal in grote mate het aanzien van de wereld én het beursverloop van de komende maanden en jaren bepalen.
Of de kersverse Apples of Microsofts Chinees, Amerikaans of beide zijn, maakt voor een belegger niet zoveel uit.

Chinese AI-ambities (en beleggingskansen)

Als we het hebben over technologieoorlogen, is het maar een kleine stap naar Artificiële Intelligentie of AI. De Chinese President Xi heeft sterke ambities op vlak van technologisch leiderschap in AI. Alleen al daarom is AI Superpowers van Kai-Fu Lee, CEO van Sinovation Ventures, een must-read.

Bovendien is het goed mogelijk dat AI een van de nieuwe beleggingsopportuniteiten voor de komende jaren wordt. Of de kersverse Apples of Microsofts in dat nieuwe domein nu Chinees, Amerikaans of beide zijn, maakt voor een belegger niet zoveel uit. Er voldoende snel bij zijn, dat is de boodschap.

Zilver en goud

The Story of Silver van William L. Silber schetst de historiek van zilver, een grondstof die zowel industrieel als monetair is, maar die als belegging vergeten lijkt. Als de goudprijs ons scenario volgt en verder timmert aan de weg naar nieuwe records, zou zilver weleens kunnen ontwaken uit zijn veel te lange winterslaap. Als we de geschiedenis mogen geloven, staan er dan interessante dingen te gebeuren.

Over goud gesproken: in War and Gold neemt Kwasi Kwarteng ons mee op een 500 jaar durende reis door de tijd. Daarbij zijn telkens weer gelijkaardige patronen te ontdekken tussen grote legers, oplopende schulden en inflatie gevolgd door neergang. En uiteindelijk komt het verhaal toch altijd weer bij goud uit.

Kunst en literatuur

Bijna geen enkele activaklasse bleef onaangeroerd door de golven van liquiditeiten waarmee de centrale banken de wereld overspoelen. Ook de kunstwereld niet. Maar de kunstmarkt van naar schatting 60 miljard USD in jaarlijkse verkopen, blijft voor velen een zwarte doos. Voor iedereen die deze markt beter wil begrijpen, is Art Collecting Today van Doug Woodham een mooi beginpunt.

John Lanchester schreef The Wall, geïnspireerd op het Chinese gezegde ‘Als de wind van verandering waait, bouwen sommige mensen muren en anderen windmolens’. In een wereld en een tijd die akelig hard op de onze lijkt, opteerde een eilandstaat voor de eerste keuze. Een aanrader in de categorie fictie die beangstigend dicht bij non-fictie komt.
Als de wind van verandering waait, bouwen sommige mensen muren en anderen windmolens.

Leesvoer voor beleggers

Wat zijn de uitdagingen van onze tijd? Hoe beschermen we onszelf tegen mogelijke rampen? Wat veroorzaakte de opkomst van het populisme? Yuval Noah Harari, de schrijver van de bestsellers Sapiens en Homo Deus, levert met 21 lessen voor de 21ste eeuw onmisbaar leesvoer voor elke belegger. Zowel Bill Gates als Barack Obama is fan.

In zijn meesterwerk The Behavioral Investor onderzoekt Daniel Crosby de sociologische, neurologische en psychologische factoren die onze beleggingsbeslissingen beïnvloeden. Hij geeft ook een aantal tips die ons gedrag en beleggingsproces verbeteren. Helemaal in de traditie van Daniel Kahneman, de psycholoog en econoom die terecht de Nobelprijs Economie kreeg.

Tijd voor ‘creatieve destructie’

De macro-economische theorie wordt vaak al te simplistisch voorgesteld als een constant stijgen en dalen in populariteit van het keynesianisme (vanzelfsprekend van Keynes) en het monetarisme (van Friedman). De laatste jaren reduceerden experten dat hele verhaal tot: moeten we de economie monetair dan wel fiscaal stimuleren? Of beide?

Hoog tijd om de Oostenrijkse school nog eens boven te halen. Want er is wel degelijk een derde, maar jammer genoeg moeilijkere weg. Die van de ‘creatieve destructie’, die kort door de bocht stelt dat cycli normaal zijn en dat een goede recessie van tijd tot tijd nodig is om de excessen in het systeem weg te werken. Lees daarom The Austrian Theory of the Trade Cycle and Other Essays van F.A. Hayek e.a..
'The Catalogue of Shipwrecked Books' van Edward Wilson-Lee is een boek dat je vanaf bladzijde één volledig in zijn ban heeft.Philippe Gijsels

Waarom boeken kunnen helpen

Een boek dat je vanaf bladzijde één volledig in zijn ban heeft, is The Catalogue of Shipwrecked Books van Edward Wilson-Lee. Hij beschrijft het leven van Hernando Colon, bastaardzoon van Christopher Columbus, die al de kennis van zijn tijd probeert samen te brengen. Wat de vader deed door met drie schepen het onbekende tegemoet te varen, doet de zoon in zijn hoofd.

Dit is non-fictie die leest als fictie. Alhoewel het verhaal al meer dan 500 jaar in het verleden ligt, blijft het hoogst relevant voor onze door data gedreven tijd. Een herinnering dat toeval en geluk een grote rol blijven spelen in de wereldgeschiedenis. Maar vooral ook dat je door kennis (en boeken) Dame Fortuna soms een handje helpt. Veel leesplezier.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Trefwoorden: Focus Trends
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven