Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Digitale inclusie en de “Love for Talent”
Trends Volgen De categorie volgen
4 OKT

Digitale inclusie en de “Love for Talent”

4.10.2022
Jeroen Franssen – Senior Labour Market Expert
Jeroen Franssen Senior Labour Market Expert
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 3.10.2022 15:09
Gepubliceerd op 4.10.2022 05:09
Bedrijven doen er goed aan hun medewerkers te stimuleren om hun digitale vaardigheden beter te ontwikkelen. Een andere blik op rekruteren is ook nodig.
We vreesden ooit dat door digitalisering en robotisering jobs zouden verdwijnen, al zouden er ook andere jobs bijkomen. Agoria maakte in 2018 een eerste kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de arbeidsmarkt. Sindsdien analyseert deze technologiefederatie welke jobs verdwijnen en welke er bijkomen.

Wat voor (digitale) skills zijn nu nodig, en welke morgen? We weten dat er meer jobs zullen bijkomen dan dat er werkzoekenden zijn.

We moeten inzetten op activering van wie niet werkt en geen job zoekt. Meer productiviteit zal nodig zijn. Maar dat betekent niet meer en harder werken. Productiviteit stijgt alleen door meer werkcomfort, efficiënte vormen van plaats- en tijdsonafhankelijk werken én door beter te leren omgaan met het digitale.
De term ‘War for Talent’ is voorbijgestreefd. We hebben een ‘Love for Talent’ nodig.Jeroen Franssen

Anders leren werken

Niet goed mee met het digitale? Dan daalt uw productiviteit en uw werkcomfort. De digitale evolutie vraagt een andere manier van (samen)werken. We delen het werk projectmatiger in. Medewerkers evolueren sneller van de ene rol naar de andere. Élke job digitaliseert – van de chirurg tot de automechanicus (zeg maar autotechnoloog), huishoudhulp of postbode.

De term ‘War for Talent’ is voorbijgestreefd. We hebben een ‘Love for Talent’ nodig. Werkgevers zoeken authentieke kwaliteiten en talent bij (kandidaat-) werknemers. Deze eigenschappen moeten ze koesteren en laten groeien. Ze zijn de basis voor inzetbaarheid in allerlei projecten. De belangrijkste kwaliteit van een werknemer is de goesting om zich verder te ontwikkelen.
Mensen vertonen een grotere leerbereidheid als ze een perspectief hebben voor de toekomst.Jeroen Franssen

DigiSkills Passport

Bent u digitaal mee? Samen met Be The Change ontwikkelde Agoria het DigiSkills Passport. Daarmee ontdekken (kandidaat-) werknemers in minder dan 15 minuten hoe hun digitale vaardigheden zijn. Ze vergelijken hun niveau met wat nodig is voor hun huidige job of voor een job die ze ambiëren. Ze ondervinden welke competenties jobs de komende acht jaar zullen vereisen. Dat toont hun groeipotentieel, maar ook waar ze (met hun werkgever) aan moeten werken om relevant te blijven op de arbeidsmarkt.

Agoria noemt dit geen ‘mismatch’, maar prefereert het woord ‘groeipotentieel’. Mensen vertonen een grotere leerbereidheid als ze een perspectief hebben voor de toekomst, eerder dan als ze iets moeten corrigeren wat vandaag niet goed loopt.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Jeroen Franssen Senior Labour Market Expert
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven