Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Waarom beleggen in goud relevant blijft
Beleggen Volgen De categorie volgen
31 MEI

Waarom beleggen in goud relevant blijft

31.5.2024
Guy Janssens – Head of Investment Specialists
Guy Janssens Head of Investment Specialists
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 28.5.2024 06:47
Gepubliceerd op 31.5.2024 05:00
De goudprijs bereikte dit jaar een historisch record. Welke krachten spelen er nu en in de nabije toekomst? Vormt goud een interessante diversificatie in uw beleggingsportefeuille?
Een complex samenspel van economische en geopolitieke factoren beïnvloedt de prijs van goud. We zetten er enkele op een rij:
  • Vanuit de industrie is er een constante vraag naar goud. De juwelenindustrie alleen al gebruikte in 2023 2168 ton goud . Die sector is goed voor 48,74% van de goudvraag.
  • Daarnaast spelen centrale banken een belangrijke rol. Door de aankoop van goud proberen niet-westerse centrale banken minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar.
  • Speculanten zetten in op een hogere goudprijs, gedreven door factoren zoals handelsoorlogen, inflatie en geopolitieke spanningen.
Voor beleggers geldt goud al eeuwenlang als een veilige haven. Maar blijft dat ook zo?

Geopolitiek en dedollarisering

De sancties tegen Rusland door de oorlog in Oekraïne herinneren opkomende landen eraan dat bevriezen van dollars als strafmaatregel gevaarlijk is. Elke vijand van Amerika kan zo sancties oplopen. Daardoor zou het land in kwestie zijn Amerikaanse staatsobligaties en dollars nergens meer kwijt geraken.

Onder andere de centrale banken van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) proberen minder afhankelijk te worden van Amerika. Ze verkopen daarom Amerikaanse staatsobligaties en dollars en kopen goud. Dat maakt hen economisch onafhankelijker en weerbaarder.

De goudhonger van deze centrale banken maakt van goud een aantrekkelijke investering voor wie financiële veerkracht en portefeuillediversificatie zoekt.
Goud heeft een intrinsieke waarde en de voorraad is beperkt. Dat maakt het tot een aantrekkelijk alternatief.Guy Janssens

Veilig goud als hefboom tegen inflatie

Goud is al eeuwenlang een symbool van rijkdom en stabiliteit. Het wordt beschouwd als een veilig toevluchtsoord in tijden van onzekerheid, vooral op geopolitiek vlak.
Door de oorlogen tussen Oekraïne en Rusland en Israël en Hamas stijgt de vraag naar goud. Extra geopolitieke spanningen zouden de waarde van goud verder opstuwen.
Goud beschermt traditioneel ook tegen inflatie. Inflatie vermindert de koopkracht van geld, waardoor beleggers op zoek gaan naar alternatieve manieren om hun vermogen te beschermen. Goud heeft een intrinsieke waarde en de voorraad is beperkt. Dat maakt het tot een aantrekkelijk alternatief. Als de inflatie toeneemt, leidt dat tot een opwaartse druk op de goudprijs.
In tijden van crisis is goud een veilige haven.Guy Janssens

Goud voor beleggers

In goud beleggen, doet u via goud-ETF’s (Exchange-Traded Funds of trackers). Deze financiële instrumenten volgen de goudprijs. U investeert zo direct in fysiek goud. Onrechtstreeks investeren, doet u via aandelen van goudmijnbedrijven.

Goud was altijd al een buffer tegen economische onrust, politieke instabiliteit en valutadevaluaties. In tijden van crisis is het een veilige haven die beleggers helpt hun vermogen te beschermen tegen volatiliteit op de aandelenmarkt.

Maar er zijn ook nadelen aan beleggen in goud. Goud in zijn puurste vorm biedt geen rendement en het genereert geen rente of dividend. De goudprijs is soms volatiel. Maar een beperkte belegging in goud is zeker nuttig in een gediversifieerde portefeuille.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Investment Specialists
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven