Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Waarom duurzaam beleggen in windenergie aan belang wint
Beleggen Volgen De categorie volgen
11 JUL

Waarom duurzaam beleggen in windenergie aan belang wint

11.7.2018
Guy Janssens – Head of Sustainable and Responsible Investments
Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 9.7.2018 10:55
Gepubliceerd op 11.7.2018 12:55
Investeringen in windenergie bieden mooie kansen voor beleggers. De doelstellingen voor duurzame energie leiden tot een groeiende vraag en een gegarandeerde afzetmarkt. Staar u niet blind op aantrekkelijke rendementen en verlies ook de risico’s niet uit het oog.

Overzicht

  • Investeringen in windenergie op land bereiken een recordniveau
  • Beleggers kunnen meer capaciteit met minder geld financieren
  • Het rendement van investeren in windenergie hangt sterk af van overheidssubsidies
  • In 2020 moet 20% van de totale energieconsumptie in Europa duurzaam zijn
  • Europa heeft drie prominente doelstellingen voor 2030
  • Participaties zijn relatief stabiel en bieden mogelijkheden op lange termijn
De windenergiesector innoveert en wint elke dag meer terrein. Letterlijk: de investeringen op land bereikten in 2017 een recordniveau, ook al daalde het aantal offshore-projecten met 60%. De reden? Op land is windenergie goedkoper, maar is er minder plaats voor windmolens. Op zee waait het dan weer constanter én harder. ‘In de toekomst zullen de investeerders de kosten en baten van beide opties sterk moeten afwegen, zegt Guy Janssens, Head of Sustainable and Responsible Investments BNP Paribas Fortis. ‘Door kostenbesparingen en de toegenomen concurrentie in de sector kunnen beleggers nu meer capaciteit met minder geld financieren.’
Door kostenbesparingen en de toegenomen concurrentie in de sector kunnen beleggers meer capaciteit met minder geld financieren.

Windenergie is niet leefbaar zonder subsidies

Een groot nadeel van investeren in windenergie is dat het rendement sterk afhangt van overheidssubsidies. De overheid wil investeringen in groene stroom interessanter maken, maar doet dat niet met een vast bedrag. De stroomprijs en dus ook de overheidssubsidies zijn afhankelijk van onder andere de grondstofprijzen, de wisselkoersen, en vraag en aanbod vanuit de buurlanden. En zonder subsidies is de productie per kWh van windstroom vaak (te) duur. Als de subsidies onder druk komen staan, heeft dat een negatief effect op het investeringsrendement.

Duurzaam beleggen schept kansen

Toch biedt de hernieuwbare energiemarkt mooie beleggingskansen. Meer en meer landen hanteren minimumpercentages voor de productie van energie via duurzame bronnen. In 2020 moet sowieso 20% van de totale energieconsumptie in Europa bestaan uit duurzame energie. En in 2030 wil Europa 27% van de totale energieconsumptie uit hernieuwbare energie halen, 27% energie besparen, en 40% minder broeikasgassen produceren in vergelijking met 1990. De komende decennia is de markt van duurzame energie daardoor gegarandeerd.
In 2020 moet 20% van de totale energieconsumptie in Europa bestaan uit duurzame energie.Guy Janssens

Welke energie is het goedkoopst?

Als we kijken naar de productiekostprijs van alle huidige energiebronnen, dan zijn windenergie op land en waterkracht het goedkoopst. Kolen, geothermische energie (aardwarmte, nvdr), zonne-energie, gas, windenergie op zee en tot slot olie volgen. 52% van de investeringen in hernieuwbare energie ging in 2017 uit naar windenergie. Guy Janssens: ‘De stroomproductie uit kern-, kolen- en gascentrales levert de staatskas veel geld op. Maar dat weegt niet op tegen de veel grotere onzichtbare kosten. Denk aan luchtverontreiniging, kernafval en de opwarming van de aarde. Daar kunnen investeerders in duurzame energiebronnen mee verandering in brengen.’

Kies zorgvuldig de onderneming

Aandelenbeleggers kunnen investeren in duurzame energie via ondernemingen die windmolens bouwen, verkopen en/of onderhouden. Op dit moment zijn er drie grote spelers, verduidelijkt Guy Janssens. ‘Vestas Wind Systems A/S is een beursgenoteerde Deense fabrikant van windturbines die zich sinds 1986 volledig richt op de productie van windturbines. Dan is er Siemens Gamesa AG, een Spaanse onderneming die windturbines produceert en windmolenparken bouwt. Tot slot is er Nordex: een beursgenoteerde Duitse ontwerper en fabrikant van windturbines. De verwachting is dat de markt waarin deze bedrijven actief zijn de komende jaren blijft groeien.'
Investeren in windturbines op de beurs

Participatiemogelijkheden

Als alternatieve belegging bieden veel windparkuitbaters ook een vorm van participatie aan. Particulieren kunnen één of meerdere aandelen kopen. Dat is vaak mogelijk via de gemeente, die mede-eigenaar wordt van het windpark. Investeren kan al vanaf 125 euro of 250 euro per aandeel. Meestal is de investering gelimiteerd en zijn investeerders verplicht om hun aandelen minstens enkele jaren bij te houden.

Participaties relatief stabiel

Investeren via een overkoepelende coöperatieve organisatie beschermt de burger tegen een aantal risico’s. Omdat het coöperatieve aandelen zijn, is er geen sprake van een beursnotering, noch van beursgevoelige koersen. Dat maakt participaties relatief stabiel en schept groeimogelijkheden op lange termijn. Anderzijds blijven het aandelen. Het risico op verlies is dus nooit uitgesloten.
Mensen kiezen tegenwoordig vaker voor een duurzame investering, die bijdraagt aan een betere samenleving.

Rendabeler dan sparen

Het dividend van aandelen van erkende coöperatieve vennootschappen is wettelijk geplafonneerd op 6%. ‘In de praktijk variëren de dividenden veelal tussen 4 en 6%’, zegt Guy Janssens. ‘Dat is veel meer dan de rente op het klassieke spaarboekje. Door al die redenen kiezen mensen tegenwoordig vaker voor een duurzame investering die bijdraagt aan een betere samenleving.’

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Trefwoorden: Focus Sustainability
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven