Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Waarom duurzaamheid belangrijk is voor obligatiebeleggers
Beleggen Volgen De categorie volgen
25 JUL

Waarom duurzaamheid belangrijk is voor obligatiebeleggers

25.7.2018
Guy Janssens – Head of Sustainable and Responsible Investments
Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 25.7.2018 08:40
Gepubliceerd op 25.7.2018 10:00
Volgens Michael Hasenstab, Chief Investment Officer van Templeton Global Macro, hebben ESG-criteria een belangrijke impact op het risico en het rendement van obligaties. Waarom zijn goed bestuur, sociale omstandigheden en milieucriteria belangrijk bij het beheer van een obligatieportefeuille?

Overzicht

  • Fondsbeheerder Michael Hasenstab focust op goed bestuur, sociale criteria en milieu
  • Goed beleid gaat vaak gepaard met sterkere groei en grotere veerkracht van landen
  • Slecht bestuur, beleidswijzigingen en corruptie kunnen redenen zijn om te desinvesteren
  • Sociale factoren beïnvloeden vooral het groeipotentieel op lange termijn
  • Ook milieufactoren beïnvloeden de verhouding tussen risico en rendement
  • Financiële en extra-financiële issues spelen mee bij het beheer van obligatieportefeuilles
Templeton Global Macro belegt sinds 1986 wereldwijd in vastrentende effecten, voornamelijk overheidsobligaties. Het beheerdersteam onder leiding van Michael Hasenstab houdt bij zijn research in belangrijke mate rekening met ESG-criteria. ESG staat voor Environmental, Social & Governance: milieu, sociale aspecten en goed bestuur – of kortweg: duurzaamheid. Hasenstab: ‘Volgens ons zijn ESG-criteria belangrijk voor elke macro-economische analyse en beleggingsstrategie die streeft naar goede prestaties op lange termijn.’
ESG-criteria zijn belangrijk voor een beleggingsstrategie die streeft naar goede prestaties op lange termijn.

Duurzaam beleggen in obligaties

Samen met zijn fixed income team heeft fondsmanager Michael Hasenstab meer dan 120 miljard euro onder beheer. Templeton Global Macro ontwikkelde een ESG-scoringssysteem met 13 subcategorieën om de economische duurzaamheid van een land te meten. Hasenstab is ervan overtuigd dat het analysemodel voorspellende kracht heeft, omdat het onder andere rekening houdt met verwachte veranderingen in de ESG-factoren. Op basis van zijn analyses voorspelt Templeton Global Macro bijvoorbeeld dat Argentinië de grootste vooruitgang zal boeken op het vlak van ESG-factoren.

Impact van goed bestuur

De kwaliteit van het beleid en van de politieke en economische instellingen is doorslaggevend voor de macro-economische prestaties van een land, vooral in groeilanden en frontierlanden (kleine, minder ontwikkelde en minder toegankelijke opkomende landen). Deugdelijk bestuur draagt bij tot de kwaliteit, stabiliteit en voorspelbaarheid van het beleid. Het verhoogt de potentiële groei en leidt tot meer veerkracht bij binnen- en buitenlandse uitdagingen. Goed bestuur helpt ook om het risico op financiële en economische crisissen beter in te schatten.
Niet-duurzame praktijken en vervuiling kunnen sociale instabiliteit veroorzaken.Guy Janssens

Beleidsrisico’s

Het investeringsbeleid van Templeton Global Macro houdt ook rekening met veranderingen in governance. Een interessant voorbeeld is Polen. Hoewel Polen op dit moment nog hoog scoort in de ESG-ranking van de fondsbeheerder, verwacht Michael Hasenstab een aanzienlijke  achteruitgang op dit vlak, voornamelijk door het minder goede bestuur. Dat is een reden voor Templeton Global Macro om vragen te stellen bij het langetermijnpotentieel van Polen.

Belang van sociale criteria

Sociale omstandigheden beïnvloeden een breed scala van politieke kwesties, waaronder de stabiliteit van een land en van het beleid. Ze zijn ook belangrijk voor de macro-economische ontwikkeling. Hoewel sociale factoren vooral wegen op het groeipotentieel op lange termijn, kunnen ze ook op korte termijn aanzienlijke gevolgen hebben. Gebrek aan sociale stabiliteit kan leiden tot zware conflicten en politieke onrust. Loondruk en infrastructuurontwikkeling hebben eveneens een grote impact.
Corruptie en een negatieve houding tegenover buitenlandse investeringen zijn risicofactoren.

Milieu, risico en rendement

Ook milieufactoren spelen een rol voor de verhouding tussen risico en rendement in de opkomende en de frontiermarkten. In die landen is de regelgeving over het algemeen minder strikt en is het vermogen om te reageren beperkter. Natuurrampen zoals droogte, overstromingen, aardbevingen en orkanen kunnen er verwoestende gevolgen hebben. Denk aan de verminderde beschikbaarheid van energie, voedsel en materiaal, verstoringen van de toeleveringsketen en mogelijk torenhoge inflatie. Niet-duurzame praktijken en vervuiling kunnen sociale instabiliteit veroorzaken. De opruimkosten na rampen kunnen het groeipotentieel van een economie fnuiken.
De combinatie van financiële en extra-financiële criteria verbetert de verhouding risico-rendement en de duurzaamheidsscore van de portefeuille.

Methodologie

Michael Hasenstab en zijn team kennen binnen elk van de drie ESG-categorieën hetzelfde gewicht toe aan de dertien subindexen. Vervolgens berekenen ze een samengestelde ESG-score voor elk land, waarbij goed bestuur en sociale aspecten elk een gewicht krijgen van 40% en milieu-aspecten voor 20% doorwegen. De lagere weging voor milieufactoren is een gevolg van het feit dat hun impact gespreid wordt over een langere periode. De conclusie van Hasenstabs team is duidelijk: door financiële en extra-financiële informatie te combineren, kunnen de verhouding tussen risico en rendement én de duurzaamheidsscore van een obligatieportefeuille verbeteren.
Waarom duurzaamheid belangrijk is voor obligatiebeleggers

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven