Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Waarom we duurzaam bankieren
Trends Volgen De categorie volgen
23 SEP

Waarom we duurzaam bankieren

23.9.2021
Guy Janssens – Head of Sustainable and Responsible Investments
Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 22.9.2021 15:45
Gepubliceerd op 23.9.2021 05:45
Het is vijf voor twaalf voor het klimaat. Deze vijf documentaires zetten aan tot nadenken en tonen dat het ook anders kan. Een must-see voor iedereen die hier meer over wil weten.

Overzicht

  • ‘Chasing Ice’ brengt het smelten van de ijskappen in beeld
  • In ‘A Life on Our Planet’ schetst David Attenborough de teloorgang van de biodiversiteit
  • ‘Seaspiracy’ vertelt het verhaal van de plastic soep en overbevissing van onze oceanen
  • ‘Blowout: inside America’s Energy Gamble’ toont waar het misgaat met de energie-industrie
  • ‘Kiss the Ground’ focust op de gevolgen van niet-duurzaam landgebruik
De film ‘Chasing Ice’ dateert al van 2012, toen de klimaatopwarming nog door velen ontkend werd. In deze indrukwekkende documentaire neemt National Geographic-fotograaf James Balog ons mee naar de Noordpool. Balog en zijn team plaatsten 24 time-lapse camera’s in Alaska, Groenland en IJsland, waarmee ze gedurende drie jaar de gevolgen van de klimaatverandering in beeld brachten. Het resultaat is een prachtige verzameling beelden van smeltende gletsjers. Deze documentaire maakt ook duidelijk dat er geen tijd meer is voor een debat over de klimaatverandering. In totaal worden een miljard mensen bedreigd door het smelten van de ijskappen. Een indrukwekkende film die terecht werd bekroond met een Emmy-award.

Beschikbaar op Amazon Prime.
Als we erin slagen om de biodiversiteit te herstellen, kan onze planeet zijn evenwicht hervinden.

Biodiversiteit herstellen

Een andere klassieker is ‘A Life on our Planet’ (2020) van David Attenborough. In deze prachtige film vertelt de 93-jarige documentairemaker hoe hij de planeet tijdens zijn leven heeft zien veranderen. Doorgaan zoals we bezig zijn is geen optie. Het Amazonewoud zou degraderen tot een savanne, de polen zouden hun ijs verliezen, de koraalriffen zouden sterven en de voedselcrisissen zouden elkaar opvolgen. Maar er is ook hoop. Als we erin slagen om de biodiversiteit te herstellen, kan onze planeet zijn evenwicht hervinden. Attenborough geeft ook oplossingen. We moeten de bevolkingsgroei een halt toeroepen, omschakelen naar hernieuwbare energie, landbouwgrond teruggeven aan de natuur en de ontbossing stoppen.

Beschikbaar op Netflix.
Als we niets doen zit er tegen 2050 meer plastic in de oceaan dan vis.Guy Janssens

Het verhaal van de oceanen

Seaspiracy’ (2021) vertelt het verhaal van de teloorgang van onze oceanen. De documentairemakers laten zien dat de plastic soep in onze oceanen nauw samenhangt met de visserij en dat dit problematisch is voor mens, dier en natuur. De boodschap wordt ondersteund door een rapport van de Verenigde Naties, waaruit blijkt dat er tegen 2050 meer plastic in de oceaan zal zitten dan vis als we hier niets tegen doen. Ook de problemen van overbevissing en de impact van de viskweek en de aquacultuur komen in de documentaire uitgebreid aan bod. De film promoot het idee dat duurzame vis niet bestaat en dat we vis beter volledig zouden schrappen van ons menu.

Beschikbaar op Netflix.
Blowout: inside America’s Energy Gamble’ schetst een ontluisterend beeld van de Amerikaanse energie-industrie.Guy Janssens

Energie en bodemgebruik

‘Blowout: inside America’s Energy Gamble’ (2018) schetst een ontluisterend beeld van de Amerikaanse energie-industrie. De documentaire laat zien hoe fossiele brandstoffen konden blijven groeien in Amerika en legt de rol van de energielobby bloot. Ook de negatieve gevolgen voor onze gezondheid en het milieu komen uitgebreid aan bod.

Beschikbaar op Apple TV en Amazon Prime.

Kiss the Ground’ (2020) legt ons bodemgebruik onder de loep. De film toont aan dat niet-duurzaam landgebruik veel ellende heeft veroorzaakt, gaande van verwoestijning tot gezondheidsproblemen. Maar er klinkt ook een positieve noot. Door over te schakelen naar andere teelt- en voedingsgewoontes kunnen we het tij nog keren.

Beschikbaar op Netflix.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven