Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Buy the dip
Actualiteit Volgen De categorie volgen
3 DEC

Buy the dip

3.12.2021
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 3.12.2021 10:31
Gepubliceerd op 3.12.2021 10:31
Na twee dagen van verliezen vonden beleggers het klaarblijkelijk welletjes en kochten ze massaal op terugval.

Overzicht

  • Door de zure Apple bijten
  • Na ksi en voor pi
  • Geen rustig eindejaar
Waarom? Er was nu niet meteen een positieve katalysator te vinden. Waarschijnlijk omdat dat de afgelopen maanden en jaren goed gewerkt heeft. Kopers van de terugval worden steevast door Mister Market beloond. En natuurlijk ook omdat er nog steeds een gigantische hoeveelheid cash langs de zijlijn wacht om toe te slaan. Dit alles heeft bitter weinig met fundamentals te maken en alles met centrale banken. Maar dit is niet nieuw.

Door de zure Apple bijten

De dag was nochtans moeilijk gestart in Europa. Apple zag immers een vertraging in de vraag naar de iPhone13. Het leek dus ook voor de technologiewaarden een moeilijke dag gaan te worden omdat nogal wat toeleveranciers van de technologiegigant ook snel terrein verloren. En als een megatech sterkhouder het moeilijk heeft, verwacht je dat dit impact zal hebben op de markt. Maar niet dus. Wel was het zo dat vooral de meer cyclische waarden, aandelen die garen spinnen bij een heropening van de economie, de kar trokken. En dat is ergens logisch.

Na ksi en voor pi

Op dit moment weten we zeer weinig van de omikron-variant. De consensus lijkt dat de variant veel besmettelijker zou zijn, maar gelukkig minder dodelijk. Die bevestiging zou enkele weken kunnen duren, maar zou goed nieuws zijn omdat het niet meteen zou zorgen voor een gigantische economische stilstand. De appetijt voor volledige lockdowns is bovendien ver beneden het nulpunt gedaald. De vraag zou dan wel weer wat kunnen verschuiven van diensten naar goederen, maar zonder de economische groei al te veel te gaan impacteren.

Wat de impact op de inflatie zal zijn, is zo mogelijk nog moeilijker in te schatten. Een vertraging - zelfs een gedeeltelijke - zou de vraag toch enigszins doen zakken, waardoor (zonder nieuwe verrassingen) de inflatiedruk eerder zou moeten afnemen. Anderzijds kunnen aanbodschokken de prijzen dan weer doen stijgen. En het zal dan maar te zien zijn welke van de twee krachten de bovenhand haalt.

Geen rustig eindejaar

Wat telt, is wat Jerome Powell denkt en hoe dat zijn beleid bepaalt. Want in de koopgolf van gisteren zat ergens misschien ook opnieuw wat hoop dat de Fed-voorzitter volgende week dinsdag opnieuw iets zou verkondigen zoals “we willen taperen om de inflatie wat onder controle brengen, maar volgen uiteraard ook de nieuwe omikron-risico’s nauw op en gaan het daarom mogelijk nog even rustig aan doen”.

Hoe dan ook, we zijn duidelijk in een periode van hogere onzekerheid en volatiliteit beland. Dagen van stijgingen en dalingen van 2% volgen elkaar in een snel tempo op. Dit alles tegen een achtergrond waarbij steeds minder aandelen meedoen aan de stijging en de indexen veel van die onderhuidse zwakte maskeren. Het ziet er dus niet naar uit dat we een rustig eindejaar zullen krijgen.

Vandaag is het uitkijken naar het Amerikaanse banenrapport, waarbij zowel bij een goed als een slecht cijfers heel veel marktinterpretaties mogelijk zijn.

Kerncijfers van 02/12/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 4158,02 0,07% 14,82%
Europa: Stoxx Europe 600 465,44 -1,15% 16,64%
VS: S&P500 4577,10 1,42% 21,86%
Japan: Nikkei 27753,37 -0,65% 1,13%
China: Shangai Composite 3573,84 -0,09% 2,90%
Hongkong: Hang Seng 23788,93 0,55% -12,64%
Euro/dollar 1,13 -0,15% -7,50%
Brent olie 69,93 1,29% 34,77%
Goud 1765,79 -1,16% -6,95%
Belgische 10 jaarsrente -0,02
Duitse 10 jaarsrente -0,33
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,45
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven