Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De rust keert terug in Europa
Actualiteit Volgen De categorie volgen
19 JUN

De rust keert terug in Europa

19.6.2024
Xavier Timmermans – Investment Strategist
Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 19.6.2024 09:25
Gepubliceerd op 19.6.2024 09:25
De S&P500 en Nasdaq vestigden nieuwe records, terwijl de CAC 40 en EuroStoxx 50 een deel van hun verliezen van vorige week goedmaakten.

Overzicht

  • Is het toppunt van onzekerheid bereikt?
  • VS: consumentenmoeheid? 
  • VS: industriële productie verrast met zijn kracht
  • Techaandelen lopen nog altijd voorop

Franse aandelen veren op

De rente op Amerikaanse obligaties daalde door tekenen van een vertragende consumptie. Het verschil in rente op 10-jaar tussen Frankrijk en Duitsland stabiliseerde zich op 0,77%.

Na een verlies van 6% vorige week ging de vlaggenschipindex van de Franse aandelenmarkt, de CAC 40, door met zijn herstel dat maandag begon. De ongerustheid over de vervroegde algemene verkiezingen op 30 juni is nog aanwezig, maar we zien een grotere selectiviteit. De meest veelbelovende aandelen zijn gewild en herstellen zich sterker.

Zoals vaak het geval is met onverwacht slecht nieuws, worden de indexen eerst als blok verkocht en lijden alle aandelen waaruit ze bestaan tegelijkertijd. Maar onder de grote Franse aandelen zijn er veel die minder dan 20% van hun omzet uit de binnenlandse markt halen, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor de grillen van de Franse politiek. Dat zijn de aandelen die koopkansen bieden, omdat zij het snelst zullen herstellen. Dat is niet het geval voor de kleinere bedrijven, die veel afhankelijker zijn van de Franse markt.

Is het toppunt van onzekerheid bereikt?

De markten verafschuwen onzekerheid. De bodem van de daling valt meestal samen met het moment waarop de onzekerheid het grootst is. Logischerwijs zou dat vóór de verkiezingen moeten zijn, wanneer de donkerste scenario's worden afgewogen en de peilingen op het ergste lijken af te stevenen voor de markten. Daarna, zelfs in het geval van negatieve resultaten, zullen de beleggers en bedrijven weten hoe ze zich moeten aanpassen, welke aandelen verliezen en welke winnen, wat de algehele onzekerheid zal doen verminderen.

De ervaring van andere landen die populistische partijen aan de macht hebben zien komen, toont aan dat ze snel verstrikt zijn geraakt in de budgettaire en financiële realiteit, en de neiging hebben om hun duurste verkiezingsbeloften niet na te komen. Met name de risicopremies die in de rente op overheidsobligaties zijn verwerkt, hebben daarna de neiging te dalen.

VS: consumentenmoeheid?

De verrassing van de dag kwam van de detailhandelsverkopen. Die stegen in mei nauwelijks. Daarnaast zijn de cijfers over voorgaande maanden naar beneden bijgesteld. In mei daalden de brandstofprijzen in de VS fors, waardoor de consumenten weer koopkracht kregen. Maar ze hebben er duidelijk geen gebruik van gemaakt.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de aanhoudende inflatie, een afkoelende arbeidsmarkt en een scherpe daling van het tijdens de pandemie opgebouwde spaargeld,  gevolgen hebben voor de zwakste huishoudens. Die vertonen steeds meer tekenen van financiële stress.

Vanuit het perspectief van de Fed bevestigt dit dat het monetaire beleid voldoende restrictief is en dat de sterker dan verwachte vertraging van de consumenten- en producentenprijsinflatie van de afgelopen maand waarschijnlijk zal aanhouden. Dat duwde de obligatie rentvoeten omlaag, waarbij de Amerikaanse 10-jaarsrente 4,22% bereikte. De Duitse 10-jaars obligaties daalden ook, waardoor de impact van de stijging van de Franse en Italiaanse spreads beperkt bleef.

VS: industriële productie verrast met zijn kracht

De industriële productie steeg in mei met 0,9%. De economen hadden gemikt op 0,3%. Dat is verrassend omdat de ISM-index voor de verwerkende industrie (rondvraag bij de inkoopdirecteurs) voor mei erg zwak was. De conclusie is dat de Amerikaanse economie vertraagt, maar langzaam.

Techaandelen lopen nog altijd voorop

De nieuwe historische records van de S&P500 en de Nasdaq zijn te danken aan een zeer klein aantal Techreuzen. De rest van de markt beweegt zijwaarts. Nvidia haalde Microsoft in en werd 's werelds grootste kapitalisatie. Dat maakt de huidige rally behoorlijk kwetsbaar. Maar voorlopig hebben deze reuzen nog wat wind in de zeilen, aangezien hun winstprognoses nog steeds naar boven worden bijgesteld.

Kerncijfers van 18/6/2024

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2024
België: Bel-20 3865,43 0,85% 4,25%
Europa: Stoxx Europe 600 515,01 0,69% 7,51%
VS: S&P500 5487,03 0,25% 15,04%
Japan: Nikkei 38482,11 1,00% 14,99%
China: Shangai Composite 3030,25 0,48% 1,86%
Hongkong: Hang Seng 17915,55 -0,11% 5,09%
Euro/dollar 1,07 0,21% -2,78%
Brent olie 85,08 1,82% 9,51%
Goud 2323,16 0,00% 12,48%
Belgische 10 jaarsrente 3,06
Duitse 10 jaarsrente 2,39
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,22
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven