Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Hoe ons positioneren voor het einde van het jaar?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
26 NOV

Hoe ons positioneren voor het einde van het jaar?

26.11.2021
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 26.11.2021 11:08
Gepubliceerd op 26.11.2021 11:08
De herfst ligt bijna achter ons, de winter is nabij en met Thanksgiving gisteren is de feestmaand opgestart, een periode die traditioneel ook positief is voor de aandelenmarkten.

Overzicht

  • Hoe soepel blijven de centrale banken?
  • Inflatie toch structureler dan gedacht
  • Koop reële activa
  • Nog steeds een barbell-strategie
Maar als we terugkijken op het voorbije jaar, kunnen we stellen dat de aandelenmarkten in opperbeste doen bleven en dit ondanks een aantal duidelijke risicofactoren. Zo hebben we onder andere de angst voor een vertraging van de groei, samenhangend met een opflakkering van de pandemie, zorgen over de toevoerketens, de sterk oplopende inflatie en niet te vergeten Evergrande en de Chinese vastgoedmarkt.

Hoe soepel blijven de centrale banken?

Geen enkele van deze elementen is waarschijnlijk sterk genoeg om ons in een berenmarkt te duwen. Maar de reden waarom aandelenmarkten zich weinig of geen zorgen maken over de mogelijke risico’s is dat het monetaire beleid van de centrale banken nog steeds extreem soepel blijft. Ook op begrotingsvlak blijven de overheden miljarden aan stimulus in het systeem pompen.

Her en der in de wereld wordt de rente wat verhoogd en ook in de Verenigde Staten wordt er getaperd en voorzichtig gewag gemaakt van wat renteverhogingen. Om de indruk te geven dat ze de inflatie onder controle willen houden, zullen de centrale banken inderdaad een wat minder soepel monetair beleid moeten gaan voeren. Maar ze zullen hier zeer omzichtig te werk mee gaan. En we zullen eerst echte daden moeten zien voordat we de woorden geloven.

Inflatie toch structureler dan gedacht

Dit soepele monetaire beleid is één van de oorzaken van de inflatie waarvan de centrale banken aangeven dat ze van voorbijgaande aard is. Toegegeven, er zijn een aantal elementen die deze visie kunnen ondersteunen. We kunnen hopen dat wanneer de aanvoerlijnen een beetje in orde geraken, de opwaartse druk op de prijzen wat kan verminderen.

En er zijn ook de zogenaamde basiseffecten. Momenteel vergelijken we het hoge prijzenpeil van vandaag met een zeer laag peil van vorig jaar. Maar volgend jaar vergelijken we met het al hoge prijzenpeil van dit jaar, wat mechanisch de inflatie al wat zal laten zakken.

Maar er zijn ook elementen van meer structurele aard, zoals de globalisering, de gigantische hoeveelheid liquiditeiten die in het systeem worden geduwd en de hoge energie- en grondstoffenprijzen. Dit doet ons geloven dat we in een langdurige periode van structureel hogere inflatie zijn beland. De boodschap voor de beleggers is duidelijk: de reële rente, het verschil tussen de nominale rente en de inflatie, zal nog een hele tijd bijzonder laag en zelfs negatief blijven. Dit maakt dat cash blijft ontwaarden tegen een nooit gezien tempo en daardoor zeer oninteressant en zelfs toxisch is. Het geld zal naar reële activa blijven stromen.

Koop reële activa

Het hart van onze strategie blijft dan ook het aankopen van reële activa bij iedere mogelijke terugval.

Daarbij willen we de visie nuanceren dat deze allemaal te duur zijn. Met hun sterke vertegenwoordiging van groeiwaarden, zijn de Amerikaanse indexen inderdaad al stevig opgelopen. Maar als we wat dieper graven, zien we dat op dit moment maar zowat 60% van de aandelen deelneemt aan de stijging. Er zijn dus nogal wat achterblijvers.

Ook bij de Europese indexen, met daarin nogal wat waardeaandelen en cyclische waarden, zien we een mooie stijging. Maar die is een stuk minder uitgesproken. Zo heeft de Franse CAC40 pas net het hoogste punt van 21 jaar geleden bereikt, en de BEL 20 staat daar nog zo een 7% onder.

Daar komt nog bij dat wanneer we alle winsten, dividenden en cashflows uit de toekomst naar vandaag terug rekenen, de lage rente ervoor blijft zorgen dat dit een veel hogere waarde geeft.

Nog steeds een barbell-strategie

Dan blijft de vraag, wat kopen? De afgelopen dagen en weken zagen we een rotatie van de groeiwaarden, vooral van degene die nog geen winsten en vaak zelfs geen omzet draaien, naar het duidelijk goedkopere deel van de markt, de waarde- en de cyclische aandelen. Ook de meme-aandelen, de Gamestops van deze wereld, kwamen wat onder druk. Deze grote beweging onder het wateroppervlak was totaal niet te zien in de indexen.

Dat er stilaan meer naar kwaliteit wordt gegaan en dat de meer speculatieve delen van de markt wat corrigeren, is waarschijnlijk goed nieuws voor de gezondheid van de markt. Toch blijven we uitgaan van onze barbell-strategie: daarbij proberen we achterblijvers op te pikken, maar nog steeds in combinatie met technologiewaarden die een wissel blijven op de toekomst. Het volledig links laten liggen van de technologie- en biotechnologiesector is de afgelopen 12 jaar geen groot succes gebleken.

We blijven ook nog steeds kopers van een aantal lange termijn-thema’s bij elke noemenswaardige terugval. Voorbeelden hiervan zijn de vergroening van de wereldeconomie, infrastructuur, de onderwaardering van beursgenoteerd vastgoed ten opzichte van de “fysieke” vastgoedmarkt, de nieuwe investeringscyclus van kapitaaluitgaven, robotisering, internetbeveiliging, nearshoring, energie-efficiëntie en de natuurlijk ook de metaverse.

Het is duidelijk dat de markt de komende jaren een stuk volatieler zal zijn dan de abnormaal lage volatiliteit van dit jaar. Maar dit zal zeker voor mooie opportuniteiten zorgen. En aan thema’s en ideeën is er geen gebrek.

Kerncijfers van 25/11/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 4237,54 0,77% 17,02%
Europa: Stoxx Europe 600 481,72 0,42% 20,72%
VS: S&P500 4701,46 0,00% 25,17%
Japan: Nikkei 29499,28 0,67% 7,49%
China: Shangai Composite 3584,18 -0,24% 3,20%
Hongkong: Hang Seng 24740,16 0,22% -9,15%
Euro/dollar 1,12 0,12% -8,38%
Brent olie 82,35 0,00% 58,70%
Goud 1789,82 0,30% -5,69%
Belgische 10 jaarsrente 0,10
Duitse 10 jaarsrente -0,25
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,64
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven